Jurnalism cetatenesc

Reţeta zilei: Sarmale în foi de varză

Ziarul de Vrancea
17 dec 2015 740 vizualizări
Sarmalele sunt cap de listă atunci când vine vorba despre alcătuirea unui meniu festiv. Nu există nuntă, petrecere sau sărbători fără acest fel de mâncare tradiţional. Vă prezentăm astăzi reţeta de sarmale, unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare tradiţionale.

Ingrediente
2 verze murate
1 kg carne tocată de porc
5 - 6 linguri orez
2 cepe medii
200 g pastă de tomate
sare, piper, cimbru, leuştean, foaie de dafin, piper boabe
2-3 linguri ulei
Mod de preparare: Varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile bune pe un platou. Ce nu merge la umplut se toacă fideluţă. Ceapa tocată mărunt se amestecă bine cu orezul, carnea tocată, sare, piper, cimbru şi leuştean. Se umple fiecare foaie cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert. Varza tocată se amestecă bine cu o lingură ulei, cu pasta de tomate şi condimentele. Într-o cratiţă cu fundul mai gros se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi. Deasupra se presară varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac şi se pun la fiert la foc mic. Se lasă cam 2 ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume. Când sunt fierte, se dau la cuptor pentru alte 30 minute, să se rumenească frumos. Se servesc calde sau reci, cu smântână si mămăligă. Poftă bună !!!
Reţetă oferită de colaboratorul nostru Daniel Bertoni Albert


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.