Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
18 nov 2015 629 vizualizări
Istoria zilei 19 noiembrie

1377: Prima atestare documentară a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 - 1382), prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca şi cheltuiala lor proprie".
1493: Cristofor Columb descoperă Porto Rico. Puerto Rico este un stat insular, situat în nord-estul Mării Caraibilor, la est de Republica Dominicană, format din ansamblul format de insula Puerto Rico, cea mai mică dintre insulele Antilelor Mari, şi un număr de insule mai mici şi arhipelaguri.
1861: Se încheie Conferinţa natională a fruntaşilor politici români din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adopta o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmând să fie numit "Căpitanatul român" sau să fie încorporat Transilvaniei (devenită autonomă).
1912: S-a născut George Emil Palade, biochimist român- american (d. 2008). George Emil a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină.
1919: A murit Alexandru Vlahuţă, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (n. 1858). Alexandru Vlahuţă a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale fiind România Pitorească. Scriitorul are o casă memorială în satul Dragosloveni - Vrancea, de unde era soţia sa.
1939: S-a născut Emil Constantinescu, preşedinte al României, laTighina, acum în Republica Moldova. Constantinescu a fost preşedinte al României între anii 1996 şi 2000. A decis să-şi asume costul politic al nerealizărilor administraţiei în direcţia creşterii nivelului de trai al populaţiei şi a combaterii corupţiei, declarându-se “învins de sistem”. Unul din ultimele gesturi făcute în calitate de preşedinte al României a fost graţierea lui Ion Coman, cel care condusese reprimarea revoluţiei din 1989 la Timişoara (73 morţi). În această campanie electorală s-a remarcat printr-o scrisoare prin care susţinea candidatura lui Victor Ponta.
1942: Al Doilea Război Mondial: Bătălia de la Stalingrad - forţele ruseşti sub comanda generalului Georgy Zhukov lansează operaţiunea "Uranus", contraatacând şi întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.
1946: Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere şi nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice. Urnele au fost umplute cu buletine proguvernamentale înainte de începerea votării. Reprezentanţii opoziţiei au fost împiedicaţi să asiste la numărătoarea voturilor, iar rezultatele au fost falsificate în mod direct. Alegerile au avut loc într-o atmosferă de tensiune maximă. Un aparat administrativ agresiv, dublat de Armata Rosie, a fost mobilizat pentru a promova candidaţii Blocului şi pentru a împiedica opoziţia să-şi organizeze o campanie eficientă.
1969: Programul Apollo: Apollo 12 - astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor de pe satelitul natural al pământului şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea oameni care păşesc pe Lună.
1969: Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1.000-lea gol.
1977: Preşedintele egiptean Anwar El Sadat devine primul lider arab al Orientului Mijlociu care a efectuat o vizită oficială în Israel.
1979: Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen faţă de cultul personalitaţii creat în jurul familiei Ceauşescu. Drept urmare, în aceeaşi noapte, Pârvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.
1985: Războiul Rece: La Geneva, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată.
1998: Tabloul lui Vincent van Gogh, Portretul artistului fară barbă este vândut la licitaţie pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.