Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
29 oct 2015 732 vizualizări
Istoria zilei de 30 octombrie

1485: Henry Tudor a fost încoronat ca Henric al VII-lea al Angliei. A domnit în Anglia între anii 1485 şi 1509 şi a fost întemeiatorul dinastiei Tudorilor. A oprit războiul celor două roze căsătorinde-se cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea.
1724: A început construcţia Bisericii Stavropoleos din Bucureşti, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.
1837: A apărut Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Ţării Româneşti (1834-1842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiţionat) de a se strămuta în oraşe; "Jurnalul" a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).
1858: S-a născut Duiliu Zamfirescu (d. 1922) la Plăineşti, azi Dumbrăveni, în judeţul Vrancea. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor (Viaţa la ţară, Tănase Scatiu, În război, Îndreptări, Anna, ceea ce nu se poate). Scriitorul este înmormântat în Cimitirul din Focşani (Sud).
1863: După ce a fost ales rege al Greciei, la vârsta de 17 ani, prinţul olandez Wilhelm a sosit la Atena pentru a fi încoronat sub numele de George I.
1905: Împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei face publică Proclamaţia din Octombrie, care marchează începutul monarhiei constituţionale în  Rusia.
1922: Benito Mussolini devine prim-ministru al Italiei. Mussolini a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 şi 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda şi teroarea de stat. Intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania luiHitler a făcut din Italia o ţintă pentru atacurile Aliaţilor, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene şi moartea lui. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.
1938: S-a difuzat radiofonic în New Jersey Războiul lumilor, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles. Lectura a stârnit panică în rândurile a mii de oameni, care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marţieni.
1961: URSS lansează în arhipelagul Novaia Zemlia bomba cu hidrogen denumită Bomba ţarului.
1971: Accidentul ecologic de la Certej, soldat cu 89 de morţi şi peste 70 de răniţi. Dezastrul de la Certej afost provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara. Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea celor 89 de victime ale accidentului.
1990: Canalul Mânecii, ce leagă Marea Britanie de Europa, a fost deschis traficului.
Caseta
1992: Au murit împreună Doina şi Ion Aldea Teodorovici, compozitori şi cântăreţi români. Împreună au militat pentru unirea Basarabiei cu  România şi au optat pentru revenirea la limba română şi grafia latină. Soţii Aldea Teodorovici sunt primii care în anii '90 au cântat despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova). În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanţă de circa 300 de metri de tancurile şi lunetele inamicilor. În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, maşina în care se deplasau Ion şi Doina Aldea Teodorovici spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion şi Doina, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Cu toate acestea autorităţile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că unele indicii duceau către comiterea unei crime.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.