Jurnalism cetatenesc

Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Jitia

Ziarul de Vrancea
25 oct 2015 2376 vizualizări
Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din comuna Jitia, judeţul Vrancea, este aşezată pe locul unui vechi schit datând de prin anii 1650.

În această perioadă se atestă documentar că viitorii jitieni coborau lângă gârlă (râul Râmnic) pentru a se închinau la schitul Jitia. Acest schit este ridicat pe la jumătatea secolului al XVII –lea de Iane hagiul, pitarul şi domniţa Marica Fiica lui Gheorghiță slugerul. ”Jitie ” însemnă în salvonă ”viaţă” adică ”licăriri de viaţă în pustiu”. Probabil pe la anul 1771 schitul Jitia a fost incendiat de către turci, tot atunci a fost arsă şi mănăstirea Poiana Mărului, iar în 1783 schitul este refăcut prin strădania enoriaşilor. Pe la 1760 slujea aici monahul Timoftie, ceea ce însemnă era tot schit, iar pe la anul 1780 slujea ”popa Ioan” cu dascălul său Moise, deci devenise biserică de mir. În anul 1907 biserica este reconstruită cu ajutorul credincioşilor din satele Jitia şi Dealul Sării. Reparaţii capitale sau mai făcut în anul 1967 tot prin contribuţia credincioşilor.

Preotul a fost primul învăţător. Apoi a urmat temniţa.

După 1840, primul învăţător aflat în documente, a fost preotul Constantin Dămian. Mai amintim pe preotul Negrilă Constantin după Primul Război Mondial şi dacălul Fifere Stan care a fost deținut politic, a urmat părintele Georgescu. Unul dintre slujitorii care se remară este părintele Ioan Sevastre, un preot cu o viaţă exemplară care a slujit în acestă parohie în perioada 1 iulie 1963 – 12 octombrie 1989 când a decedat. A fost arestat de două ori de regimul comunist şi a făcut 12 ani de închisoare. Prima dată fără să fie judecat sau condamnat face 6 ani de detenţie în perioada 16 noiembrie 1948 – 18 iunie 1954 la Galaţi, Râmnicu Sărat, Poarta Albă, Aiud şi Gherla. Slujeşte ca preot la Corod, judeţul Galaţi între anii 1954 – 1958 şi este arestat a doua oară, judecat de Tribunalul Militar Galaţi şi condamnat la 4 ani de închisoare pentru uneltire împotriva regimului socialist. În 1963 este numit preot paroh la parohia Dealul Sării, comuna Jitia unde slujeşte până în 1989 când trece la cele veşnice. A avut domiciliu forţat în comuna Jitia.
Era nouă a bisericii

În anul 1993 se executeă lucrări de restauare a picturii şi este resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, în timpul păstoririi preotului Traian Chircu. Tot în acest an se construieşte casa de praznic din faţa bisericii. În anul 2000 se construieşte casa parochială, preot fiind Vasile Oriţă. Din 2009 preot paroh este George Drogeanu, hirotonit pe data de 23 februarie 2002, absolvent al facultăţii de Teologie Ortodoxă, specializarea Pastorală, din cadrul Universităţii „Valahia” – Târgovişte în anul 2005. În anul 2006 a absolvit Masteratul în „Drept Canonic şi Instituţii Europene” la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ovidius – Constanţa. În anul 2009 termină Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Spiru Haret”. Prof. Sorin Pantelimon


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
o cititoare, acum 3104 zile, 23 ore, 20 minute, 47 secunde
Biserica are un ''ham'' ????? Foarte interesat....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.