Cum putem vopsi natural ouăle de Paşte
Din dorinţa de a mânca sănătos, tot mai multe gospodine caută alternative naturale de vopsire a ouălor. Sfecla, vinul roşu, ceapa, varza sau afinele sunt doar câteva din alimentele care pot fi folosite pentru vopsire.
Iată ce trebuie să folosiţi pentru a avea ouă vopsite natural:
- Ouă roz deschis – suc de sfeclă roşie
- Ouă verzi – spanac sau iarbă
- Ouă galbene – şofran de India
- Ouă albastre – varză
- Ouă mov – afine
- Ouă portocaliu deschis – coajă de ceapă
- Ouă maro – ceai sau cafea
- Ouă roşii – paprika
- Ouă violet închis – vin roşu
La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea tipografică sau pentru textile şi cumpăraţi vopseaua pentru ouă numai din locuri autorizate, avertizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Vopselele tipografice au la bază plumb. Şi chiar dacă oul iese minunat şi străluceşte, pentru organism nu este deloc sănătos. Vopselele pe bază de plumb pot da alergii ale pielii, iar odată consumate ouăle, pot crea diverse probleme digestive. Nu numai plumbul se poate dovedi toxic pentru organism, ci şi aditivii alimentari pe care îi pot conţine vopselele pentru ouă.
De asemenea, este necesar să verificaţi şi data de expirare a vopselei şi să citiţi cu atenţie instrucţiunile de folosire. În ceea ce priveşte ouăle, ANPC vă sfătuieşte să evitaţi cumpărarea acestora dacă este coaja crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să aibă albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul şi este necesar să verificaţi data de expirare înscrisă pe ambalaj. Un plic de vopsea costă între 50 de bani şi 10 lei, iar preţul unui ou este în jur de 50 de bani bucata. (D. L.)