Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
27 feb 2014 682 vizualizări
Istoria zilei de 28 februarie

1754 - S-a născut Gheorghe Şincai, istoric, filolog, traducător, poet, reprezentant al Şcolii Ardelene. Spirit iluminist, a adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspandire a culturii în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tipărită a limbii române (m.02.11.1816).
1785 - Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784, sunt executaţi prin tragere pe roată.
1849 - Se inaugurează Catedra de limba şi literatura romană pe langă Institutul de Studii Filosofice din Cernăuţi.
1859 - A apărut, la Bucureşti, prima revistă umoristică românească, “Ţanţarul”, pînă la 15.08.1859, editată de C.A.Rosetti şi N.T.Orăşanu.
1863 - S-a născut medicul Gheorghe Marinescu, fondator al şcolii româneşti de neurologie, academician ale cărui merite au fost recunoscute de 36 de academii şi societăţi ştiinţifice din întreaga lume. A fost cel dintai om de ştiinţă care a utilizat pelicula cinematografică (examinarea radiologică) în investigaţia ştiintifică (m.15.05.1938).
1901 - S-a născut Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1954, unul dintre fondatorii biologiei moleculare moderne. În anul 1968, a lansat o teorie ce a aun deosebit interes: vitamina C, administrată în doze mari, oferă nu numai protectţie împotriva răcelii, dar şi împotriva cancerului (m.19.08.1994).
1913 - S-a născut sculptorul Vida Gheza, membru corespondent al Academiei Române (m.1980).
1922 - S-a născut Radu Câmpeanu, om politic liberal.
1944 - Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă comedia lui Camil Petrescu, “Iată femeia pe care o iubesc”.
1950 - A luat fiinţă “Editura Tehnică” din Bucureşti.
1966 - S-a închis celebrul “Cavern Club” din Liverpool, locul de debut al formaţiei The Beatles.
1974 - Sesiunea extraordinară a Adunării generale a Academiei Române alege ca membri ai acesteia, între alţii, pe Elena Ceauşescu, Miron Constantinescu şi Manea Mănescu.
1976 - Dezvelirea, la Deva, a statuii ecvestre a lui Decebal, operă a sculptorului Ion Jalea.
1980 - A murit Manfred Weissleder, propietarul celebrului “Star Club” din Hamburg.
1994 - Patru avioane ce violau zona de interdicţie a zborurilor din Bosnia-Herţegovina, instituită de ONU, au fost doborate de două avioane americane F-16. Este primul atac militar al NATO, de la crearea sa, în 1949.
2000 - A murit matematicianul Nicolae Victor Teodorescu, membru al Academiei Române. Este considerat creatorul şcolii româneşti de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale (n.05.07.1908).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.