Jurnalism cetatenesc

Voi vota, dar nu cu inima impacata ca va fi mai bine

Ziarul de Vrancea
21 nov 2007 576 vizualizări
vrincenii cu drept de vot trebuie sa se prezinte duminica, 25 noiembrie, la sectiile de votare pentru un dublu vot

Pe 25 noiembrie votam de doua ori: pentru desemnarea europarlamentarilor, dar vom spune si daca sintem de acord sau nu cu votul uninominal. Euroscrutinul si consultarea populatiei se desfasoara dupa doua legi distincte: legea 33/2007, privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, si legea 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului. In ceea ce priveste votul uninominal, cei mai multi dintre noi cred ca performanta si calitatea clasei politice romanesti stau in modul prin care sint alesi parlamentarii. Cit despre alegerile europarlamentare, nu toti cetatenii stiu cite ceva despre Uniunea Europeana, regulile din interiorul ei si implicatiile pe care apartenenta la aceasta structura le are in viata noastra de zi cu zi. Ce stiu cititorii nostri despre aceste alegeri si daca vor merge ei la vot puteti cititi in rindurile urmatoare:


Costica Lungu, 65 ani, Ciorastii Mari


"Duminica vom vota parlamentarii europeni si ne vom exprima votul daca sintem sau nu de acord cu alegerile uninominale. Stiu ce inseamna fiecare in parte, am urmarit la televizor diverse emisiuni pe aceste doua teme distincte. Trebuie sa mergem la vot duminica, doar ca nu prea sintem impacati cu ceea ce se intimpla la noi, ca numai lucruri rele vedem la clasa politica. Noi, cei care mergem duminica la vot, sintem prea mici pentru a mai putea schimba ceva, asa ca, indiferent ce se va intimpla, vom sta sa ne uitam la ceea ce fac ei. Indiferent daca mergem sau nu la vot, treburile merg mai departe acolo sus, dar pentru interesele lor. Deocamdata sintem obligati sa mergem sa votam, nu consider ca lumea voteaza din placere. Sintem prea mici pentru ceea ce se intimpla acum la noi."


Toma Ardeleanu, 60 ani, Poiana Cristei


"Am urmarit aproape in fiecare zi cite ceva despre acest dublu vot de duminica, dar ne-am cam pierdut increderea in clasa politica. Vedem mereu cearta iar ceea ce fac ei in Parlament este doar pentru interesul lor, nu al nostru, al populatiei. Nici macar atunci cind se apropie alegerile nu fac prea multe pentru noi. Stiu despre votul uninominal si alegerile europarlamentare, dar unii dintre ei nu stiu ce vor trebui sa faca in Parlamentul Europei daca vor fi alesi. Unii merg acolo doar pentru interesele lor, nu pentru ale cetatenilor. Speram de azi pe miine ca va fi mai bine, dar vad ca este din ce in ce mai greu. Pentru noi, taranii, nu vad nici un respect pentru munca noastra. Vin unii si ne platesc nimica toata pentru un animal pe care l-am crescut greu. Voi merge la vot, dar nu cu inima impacata ca va fi mai bine pentru noi, oamenii simpli."


Camelia Vintila, 50 ani, Focsani


"Nu stiu daca voi merge duminica sa votez pentru ca nu sint multumit de ceea ce face pentru noi clasa politica. In mare, stiu despre alegerile europarlamentare si votul uninominal, dar am vazut cit de pregatiti sint si cei care candideaza pentru Parlamentul European. Se ingramadesc toti sa plece in Europa, dar habar nu au despre atributiile lor si despre tot ceea ce inseamna Parlamentul European. Cit priveste votul uninominal, as vrea ca el sa fie pus in practica, deoarece asa mai putem schimba ceva la politicienii nostri."


Vasilica Coman, 53 ani, Urechesti


"Stiu putin despre alegerile europarlamentare si votul uninominal de la stiri. Dar nu prea multe pentru ca nu am timp sa ma uit la televizor. Am vazut ca diverse posturi tv au emisiuni pe aceasta tema, cu multe informatii interesante, dar gospodaria nu ma lasa sa ma uit la acestea. Sint necesare aceste emisiuni pentru ca altfel nu am avea de unde sa primim informatii. Voi merge sa votez duminica."


Nastasia Andrei, 80 ani, sat Poiana, com. Vrincioaia


"Mergem sa votam daca trebuie, dar nu prea stiu ce votam duminica. Eu nu am televizor pentru ca nu am nici curent electric acasa. Nu avem pe unde sa mergem sa ne uitam si noi la un televizor pentru a urmari o emisiune. Am insa un aparat de radio cu baterii si mai aflu de el cite ceva, insa nu i-am mai dat drumul de mult. Nu stiu nimic despre ce trebuie sa votam duminica, dar voi afla acolo cum trebuie sa votez."


Vasilica Borcea, 49 ani, Focsani


"Am urmarit la televizor diverse emisiuni pe tema acestui dublu vot de duminica. Despre europarlamentare stiu in mare cite ceva, dar am vazut cit stiu si cei care candideaza pentru Parlamentul European. Avem aceeasi problema: vin sa candideze, dar multi nu prea stiu cu ce se maninca responsabilitatile lor in Europa. Am vazut cit de pregatiti si informati sint cei aflati pe listele diverselor partide politice. Voi merge la vot ca si pina acum."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.