Jurnalism cetatenesc

Descentralizarea si modernizarea administratiei publice au prioritate la finantare

Ziarul de Vrancea
21 nov 2007 888 vizualizări
Administratiile publice din toata tara vor avea la dispozitie 246 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacitatii institutionale.

In urma unei analize, Guvernul a identificat domeniile prioritare pentru a fi finantate din programul special dedicat autoritatilor. Primul dintre aceste domenii se refera la luarea unor decizii eficiente si la responsabilizarea institutiilor publice. Al doilea pune accent pe descentralizare si vizeaza "imbunatatirea calitatii si eficientei standardelor in furnizarea de servicii publice". Programul Operational "Dezvoltarea capacitatii administrative" (PO DCA), gestionat de Ministerul Internelor si Reformei Administrative este in curs de aprobare oficiala la Comisia Europeana. Acesta este finantat din Fondul Social European pe perioada 2007-2013. Bruxelles-ul va acorda Romaniei, din fonduri comunitare, 208 milioane de euro, restul de pina la 38 de milioane de euro reprezentind contributia nationala la acest program. Banii sint destinati administratiilor publice si pot fi accesati prin realizarea unor proiecte de minimum 100 de mii de euro si de maximum cinci milioane de euro. Cofinantarea privata este zero.


Schimbarile dese de legislatie au creat probleme


Obiectivul axei prioritare 1 din PO DCA este sa contribuie, pe termen lung, la o imbunatatire a capacitatii administratiei publice din Romania, prin interventii indreptate catre rezolvarea blocajelor din sectorul public. Ultimii ani au scos la iveala deficiente semnificative in formularea de politici publice, mai ales prin intirzieri in planificarea si pregatirea legislatiei. Acest lucru a afectat implementarea politicilor sectoriale. Consiliile locale si judetene s-au confruntat cu un numar mare de legi si o frecventa modificare a acestora si in acelasi timp cu lipsa unui model de masurare a barierelor administrative impuse prin legislatie. Analizele la nivel national au demonstrat ca, in continuare, Romania sufera de o slaba coordonare inter-institutionala ceea ce face dificila solutionarea unor probleme comune. Pentru a rezolva aceste neajunsuri, Comisia a alocat peste 116 milioane de euro, suma completata prin contributia statului roman de circa 20 de milioane de euro. Valoarea minima a proiectelor care pot primi finantare este de 100 de mii de euro, iar cea maxima de 5 milioane de euro. Grupul tinta este reprezentat de administratii locale, ministere - cu unitatile lor deconcentrate si serviciile descentralizate, ONG-uri si universitati. Ultimele doua categorii trebuie sa solicite finantare in parteneriat cu cel putin o autoritate publica. Proiectele depuse vor viza consultanta pentru elaborarea unui set de instrumente care sa duca la o mai buna reglementare, dar si training pentru specialistii implicati in procesul de formulare a politicilor publice.


Milioane de euro pentru trainingul functionarilor publici


Descentralizarea constituie obiectivul principal al axei prioritare 2. Majoritatea ministerelor se afla in diverse stadii de pregatire a strategiilor de descentralizare. Analiza sectoriala pentru PO DCA a identificat sanatatea, invatamintul pre-universitar si asistenta sociala, ca fiind sectoare prioritare. Autoritatile se asteapta ca 50% din fondurile alocate sa se indrepte catre cele trei sectoare de activitate. Cele mai mari probleme cu care se confrunta cele trei domenii constau in centralizarea excesiva, suprapuneri intre structurile existente, disfunctii legislative in ceea ce priveste distribuirea competentelor si prezentarea neclara a nivelurilor de luare a deciziilor. Fondurile totale acordate sint de peste 83 de milioane de euro. Banii finanteaza programe de training si de asistenta tehnica in sprijinul procesului de descentralizare, atit la nivelul elaborarii de politici publice, cit si la nivelul furnizarii de servicii. Activitatile eligibile constau in instruirea si consultanta oferite pentru structurile implicate in planificarea si coordonarea procesului de descentralizare. Un mare accent se pune pe intarirea relatiilor de lucru intre administratia centrala si locala, pe de-o parte, si intre autoritatile locale si scoli, spitale, servicii de asistenta sociala, de cealalta parte. Sume importante vor fi acordate si programelor de training pentru profesori, medici, personalul si managerii de spital si pentru membrii consiliilor de administratie. Printre cheltuielile eligibile se numara organizarea de evenimente, conferinte, ateliere sau cursuri de instruire. Axa 3, de asistenta tehnica isi propune sa sprijine managementul, monitorizarea si controlul eficient al implementarii PO DCA. Peste opt milioane de euro vor fi acordate pentru consultanta pentru identificarea, selectia, evaluarea si contractarea proiectelor, pentru studii si analize si pentru achizitionarea de echipamente electronice.


Programul asteapta OK-ul din partea Bruxelles-ului


Aminarea aprobarii programului operational privind capacitatea administrativa e cauzata de analiza aprofundata pe care o face Comisia Europeana. Directorul Autoritatii de Management, Zsolt Bogos, sustine ca intirzierea nu va afecta capacitatea de absorbtie si succesul accesarii fondurilor. El sustine ca succesul acestui program depinde numai de capacitatea beneficiarilor de a accesa fondurile europene.


www.europeanul.ro

"Europeanul" - fonduri structurale pe gustul tau - publicatie realizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.