Jurnalism cetatenesc

Vor fi multe conditii impuse pentru ca CAS-ul sa nu dea bani

Ziarul de Vrancea
20 nov 2007 892 vizualizări
«a aparut» un formular prin care multi romani bolnavi mai pot avea sansa de a fi sanatosi

De la 1 ianuarie 2007 ar fi trebuit sa stim ca beneficiem de tratamente sau interventii chirurgicale la clinici din strainatate, pe baza asigurarii de sanatate pe care o avem in tara. Pe baza acestui formular, E 112, care exista la Casa de Asigurari de Sanatate, cei care au nevoie de un tratament sau interventie chirurgicala ce nu se poate efectua in tara, au posibilitatea de beneficia de el intr-o alta tara. Ne putem gindi in primul rind la parintii care trebuie sa faca rost de bani pentru a-si trata sau salva copilul intr-o clinica din strainatate, pentru ca, la noi nu exista specialisti sau aparatura necesara. Formularul a fost descoperit in urma unei campanii umanitare condusa de Mihaela Radulescu, care a indemnat pe toti cei care au nevoie de tratament sa insiste pentru a-l obtine si a beneficia de el. Ce parere au cititorii nostri cu privire la acest subiect puteti cititi in rindurile urmatoare:


Costinel Budescu, 70 ani, Cirligele

foto 1


"Nu am auzit de acest subiect legat de formularul care ne poate salva viata. Pina la aceasta virsta am avut foarte multe operatii asa ca, sa nu mai aud de ele si de bani dati la medici. Este rau ca nu au aflat oamenii pina acum de existenta acestui formular de la autoritatile responsabile. Partea buna este ca, multi oameni care sufera, se pot trata sau opera in strainatate fara a fi necesar sa stringa o suma imposibila. Dar, cum se spune, «mai bine mai tirziu, decit niciodata»!"


Dana Tudorache, 45 ani, Focsani

fara foto


"Am auzit cum a fost descoperit acest formular al Casei de Asigurari de Sanatate de care trebuia sa stim si noi ca beneficiem incepind cu 1 ianuarie 2007. Nu prea stiu ce sa spun despre acest lucru, dar consider ca este o rusine pentru statul roman ca ne-a ascuns asa ceva. Este inca o pata pe obrazul celor care sint la putere acum. Dar guvernantii nostri se asteapta ca italienii sa ne respecte, atita timp cit ei ne trateaza in acest mod. Dar, poate ca aceasta pata nu mai conteaza la cite au strins pina acum. Acest formular poate fi o speranta pentru multi dintre noi. Este posibil sa fie gasite nenumarate piedici in a beneficia de el, sa fie puse foarte multe conditii pentru ca CAS-ul sa nu plateasca."


Ion Mereuta, 52 ani, Tecuci

foto 2


"Am auzit de acest nou scandal in care sint implicate autoritatile statului si de existenta formularului care poate salva multe vieti fara a mai fi nevoie sa stringem multi bani. Nu stiu de ce a fost ascuns, deoarece cineva stia de el. Prin el stiu ca beneficiem de operatii sau tratamente care sint achitate de Casa de Asigurari de Sanatate si care nu pot fi facute aici. Nici nu inteleg cum a iesit abia acum la iveala. Este bine ca macar acum stim de el, ca pot beneficia de el toti cei grav bolnavi. Pina la urma, mi se pare normal sa existe un asemenea formular. Ne putem astepta insa la multe piedici in a beneficia de el, adica vor gasi diferite motive pentru a nu putea pleca in strainatate la tratament sau operatie. Atita timp cit platim asigurari medicale trebuie sa avem niste facilitati, ca nu toti cei care cotizeaza isi stiu toate drepturile. Noi, oamenii de rind, avem mai multe obligatii decit drepturi in tara noastra."


Elena Mereuta, 45 ani, Tecuci

foto 3


"Nu am auzit de acest formular care nu ne-a fost adus la cunostinta de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Toata lumea plateste asigurari medicale si consider ca trebuia sa stim de el si nu sa fie ascuns, sa fie «dat dupa usa» si sa fie musamalizat tot. Este necesar pentru toti sa stim de acest formular pentru ca, daca vom avea nevoie de el, sa stim ca ne putem baza pe ceva. Teama este ca, oricum, prea multe nu vom mai afla de el sau vor incerca sa gaseasca diferite piedici in a beneficia de el. Drepturi noi nu prea avem, ci numai obligatii, chiar daca platim la stat diferite impozite."


Valentina Bratu, 44 ani, Jaristea

foto 3


"Am urmarit la televizor diferite informatii cu privire la aceasta descoperire a formularului existent la CAS. Trebuia sa stim de existenta lui pina acum, deoarece platim asigurarile medicale si ni se opresc bani, dar de prea multe nu beneficiem. M-a revoltat foarte mult cind am auzit ca ni s-a ascuns acest lucru. Poate mai exista o speranta pentru multe familii sarace care-si pot salva copiii prin tratamente sau operatii in strainatate. Cred ca se pot intimpina si piedici din partea CAS-ului pentru nu fi nevoit sa scoata bani pentru omul de rind. Daca nu ne-au informat despre acest formular, ne putem gindi ca, in legatura cu acesta, ne mai ascund multe alte lucruri, tocmai pentru a nu putea beneficia de el. Sper totusi sa se gaseasca solutii si cit mai multi sa aiba parte de o alta sansa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.