Jurnalism cetatenesc

Traditiile populare au fost demult, in trecut

Ziarul de Vrancea
13 nov 2007 1655 vizualizări
traditiile populare vrincene au fost prezentate de catre elevii uniristi in Franta

Elevii si profesorii de la Colegiul National "Unirea" au prezentat in Franta traditiile populare moldovenesti, in special cele din zona Vrancei. Aceasta manifestare a fost organizata in cadrul proiectului "In cautarea traditiilor locale", proiect demarat de uniristi in colaborare cu francezii din Vic-en-Bigorre. Elevii de la CNU au prezentat costume, dansuri si cintece traditionale moldovenesti, iar tinerii francezi au purtat costume originare din Pirinei. De asemenea, tinerii reprezentind cele doua tari au discutat despre asemanarile si deosebirile dintre traditiile zonelor pe care le-au reprezentat, concretizind toate acestea intr-o fresca numita simbolic "Vranspyranea". Programul a fost pregatit si cu sprijinul Asociatiei pentru Acces la Informatie, Educatie, Cultura si Tehnologie POIECT si Asociations Vacances Jeunes. Ce parere au locuitorii din mediul rural despre pastrarea traditiilor populare puteti cititi in rindurile urmatoare:


Viorel Balan, 49 ani, Soveja


"Traditiile populare se mai pastreaza la noi in zona, dar pe zi ce trece tot mai putin. Erau baluri, erau jocuri, nunti traditionale, dar acum si acestea sint foarte putine ca numar, din cauza ca la Soveja lumea este foarte imbatrinita iar tinerii pleaca in alte localitati. Eu m-am nascut in Soveja si copil fiind am vazut la parintii si bunicii mei portul popular. Eu am purtat la dansuri costumul traditional. In zilele de astazi, in special batrinii poarta si acum portul popular, mama mea imbracindu-se si acum cu cite ceva din costumul traditional. Dar peste citiva ani, totul se va pierde. Sovejeanul are un port popular mai special, deoarece noi nu sintem chiar vrinceni, ci munteni din Rucar si Dragoslavele. Este o alta combinatie in portul popular."


Lenuta Ichim, 40 ani, Panciu


"Dupa parerea mea, mai sint zone in care se mai pastreaza traditia populara, in special masti traditionale zonei Naruja. Am colegi care locuiesc in zona si inca mai vorbesc despre aceste traditii. Am vazut o expozitie cu aceste masti la noi in oras, care mi-a placut foarte mult. Este bine ca se mai pastreaza si azi ceva din vechile obiceiuri. Nu stiu prea multe despre portul popular de la noi, daca acesta se mai pastreaza sau se mai poarta."


Neculai Bira, 74 ani, Soveja


"Traditiile populare au fost odata, demult, in trecut. Acum nu mai este nimic. S-a dus totul, au ramas numai batrinii, oamenii au plecat din Soveja si acum daca mai sint zece tineri printre noi. Pe vremea mea am purtat itari, camasa larga si tot ce alcatuia portul popular. Mi-a placut acest obicei dar mergeam si la hore imbracat in straie de sarbatoare. Nu mai am nimic din portul popular pentru ca am pierdut totul intr-un incendiu. A ars totul atunci, pina si lingura de lemn si nu am ramas cu nimic."


Maria Diaconu, 69 ani, Soveja


"Am purtat costumul popular, dar am renuntat de mult la el. Mergeam la hore, care erau in fiecare duminica si la sarbatorile religioase. Costumul popular il am in lada cu zestre si il poarta acum nepotii care se mindresc cu el. Nepotica mea imbraca ia si vesta brodata, care ii plac in mod special. Considera acest port ceva special, deosebit. Se mira ca acum nu se mai face si nu se mai poarta, deoarece ii plac foarte mult."


Aurica Balan, 65 ani, Poiana Cristei


"Nu am auzit de aceasta participare a elevilor in Franta pentru a prezenta traditiile populare moldovenesti. Este frumoasa aceasta prezentare, dar din pacate la noi in zona nu mai exista nimic din obiceiurile traditionale. De fapt, la noi nu prea au fost nici in trecut, doar in zona de munte ele s-au purtat si s-au tinut mai mult. In zona Reghiu, Andreiasu au existat si inca mai exista traditii populare. Cred ca era ceva frumos sa fie imbracata toata lumea ca de sarbatoare in fiecare zi."


Tudorita Iepure, 57 ani, Poiana Cristei


"La noi in zona nu prea au existat obiceiuri populare, nu s-a purtat costumul traditional. Poate bunicii, inaintasii nostri sa se fi imbracat in ie, fota si vesta. Acum, cred ca in zona de munte se mai pastreaza ceva din traditiile si din portul popular. De fapt acolo s-a purtat si s-au tinut multe obiceiuri populare. Au fost si la noi baluri, dar lumea nu se imbraca in costum popular nici atunci. Ar fi fost interesant si frumos in acelasi timp sa vezi tot satul in costum popular, nu doar de sarbatori sau la hore, cind se mai imbraca lumea in haine traditionale fiecarei zone."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.