Jurnalism cetatenesc

Grosul banilor obtinuti vor fi investiti

Ziarul de Vrancea
29 aug 2007 733 vizualizări
Dinu Patriciu a vindut 75% din compania Rompetrol unei firme de stat din Kazahstan

Omul de afaceri Dinu Patriciu si Philip Stephenson care detineau 80% si respectiv 20% din compania "The Rompetrol Group NV" au vindut 75% din aceasta unei firme controlata de statul Kazahstan. In urma acestei tranzactii, Dinu Patriciu va incasa 2,16 miliarde dolari, ajungind astfel pe primul loc in topul celor mai bogati romani. Omul de afaceri crede ca, in noul context, Rompetrol poate ajunge, in doi ani, in topul celor mai mari 10 companii din UE. Patriciu a anuntat ca 100 de milioane dolari ii va investi in fundatia "Energia Vie" care ii va purta numele si va acorda burse elevilor, studentilor si masteranzilor eminenti. Am stat de vorba cu cititorii pentru a afla parerile lor cu privire la tranzactia anului. Opiniile lor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Dorin Paraipan, 50 ani, inginer, Focsani


"Este posibil ca aceasta tranzactie incheiata de Dinu Patriciu sa aiba un efect negativ asupra pretului carburantilor, datorita faptului ca Kazahstanul face parte din sfera de influenta a Rusiei. Deci tot rusii vor coordona preturile in aceasta parte a Europei in ceea ce priveste carburantii si toate celelalte produse derivate. Se mai vehiculeaza varianta independentei economice a Kazahstanului fata de Rusia si astfel sa se disocieze de politica economica impusa de acestia. Ramine de vazut. Speram ca benzina sa ramina de aceeasi calitate a Rompetrolului. Sint sigur ca grosul banilor obtinuti vor fi investiti."


Silviu Cobzaru, 19 ani, student, Focsani


"Nu stiu ce va face Dinu Patriciu cu banii obtinuti din tranzactia Rompetrol si nu ma intereseaza. Daca as avea eu acesti bani, probabil as ajuta si alti oameni care au nevoie. Acesta ar fi un lucru bun pe care el l-ar putea face, pentru ca in tara asta este nevoie de mult ajutor."


Vergilia Isac, 38 ani, asistent farmacie, Focsani


"Am auzit de aceasta tranzactie facuta de Dinu Patriciu cu Rompetrol. Cu banii obtinuti numai el poate hotari ce va face. Am inteles ca ar dona o parte din ei si este bine daca asa s-ar intimpla. Este un om de afaceri care a cistigat in viata mult, a prins momentul si afacerea. Consider ca petrolul trebuia sa ramina al statului, care ar trebui sa se implice mai mult in produsele de baza. Prin aceasta tranzactie, pe de o parte, este bine ca noi vom prelucra si petrolul extras din Kazahstan, deci locuri de munca vor fi, dar, pe de alta parte, se pot juca cu preturile si vom ramine la mina lor."


Adrian Bucu, 22 ani, cadrul militar, Focsani


"Nu as comenta aceasta tranzactie a lui Dinu Patriciu cu Rompetrol. Ceea ce va face el cu o parte din banii obtinuti poate tine si de imaginea lui, sa impresioneze. Poate este si un om bun. Nu comentez mai mult."


Maria Lazar, 50 ani, rezident Italia


"Nu am auzit de afacerea incheiata de Dinu Patriciu. Cred ca ar trebui sa nu fie aceste diferente sociale, unul foarte bogat si altul foarte sarac. Toti am plecat de undeva. Nu stiu daca va ajuta taranii sau oamenii nevoiasi, pentru ca cei cu bani vor intotdeauna mai mult si mai mult. Uita de oamenii saraci. Nu stiu ce cuvint are Dinu Patriciu si nu ma pot pronunta in legatura cu ce a declarat ca va face cu o parte din bani. Sper sa se tina de cuvint."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Dana SLINK


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.