Jurnalism cetatenesc

Oamenii trebuie sa fie dispusi sa isi ajute semenii

Dana Chiorescu
29 mar 2005 896 vizualizări
Incepind cu anul 2007 donarea de singe va trebui sa devina benevola conform normelor Uniunii Europene. Legislatia europeana prevede ca acest act sa devina unul "benevol, umanitar si cu o puternica incarcatura civica". Pina in 2007 si romanii vor trebui sa invete sa faca acest gest fara a mai astepta compensatii materiale. A dona singe poate insemna salvarea unei vieti, lucru pe care romanii nu il constientizeaza inca. Ce parere au interlocutorii nostri despre aceasta noua masura impusa de Uniunea Europeana, puteti afla din rindurile care urmeaza.

Victor Nan, 57 de ani, muncitor, Focsani

"Asa mi se pare si normal. Ce credeti ca mare recompensa reprezentau acele tichete de masa? Oamenii trebuie sa fie dispusi sa isi ajute semenii. Sint foarte putini donatori. Probabil nu se mai gindesc ca pot ajunge oricind si ei in situatia asta, sa aiba nevoie si sa nu gaseasca pe nimeni dispus sa ii ajute. Cred ca sintem din ce in ce mai preocupati de propria persoana si pe pricipiul strutului, ne bagam capul in nisip si credem ca nu exista probleme."


Mariana Spataru, 49 de ani, pensionara medical, Focsani

"Nu stiu cit de buna este masura asta. Nu stiu care este situatia la nivel de tara, dar la noi in judet este o problema cu rezervele de singe. Asa mai era o sansa in cei saraci care se bucurau la o masa, si veneau sa doneze singe. Cred ca trebuia intii sa se astepte dezvoltarea noastra, civilizarea, pe urma luata aceasta masura. Asa nu va mai veni nimeni sa doneze, decit daca e vorba de cineva apropiat, daca vreo ruda se afla in necaz sau stiu eu ce alte situatii de genul acesta."


Nadia Olaroiu, 42 de ani, confectionera, Focsani

"Nu mi se pare o decizie corecta. Tichete de masa sau bani, ceva trebuie sa le dea celor care se hotarasc sa dea singe. Nu este corect sa ni se aplice aceleasi reguli ca in tarile dezvoltate, atit timp cit noi sintem mult sub nivelul lor. Oamenii nu mai sint dornici sa doneze singe in primul rind din cauza alimentatiei foarte proaste. In al doilea rind, oamenii nu mai sint dispusi sa faca bine, sint mai egoisti. Ne-am schimbat mult cu totii, in ultima vreme, din cauza greutatilor de tot felul. Cind tu nu iti vezi capul de ale tale, iti mai arde sa te duci de bunavoie sa donezi singe? La cit sintem de amariti, daca mai si donam, o sa cadem pe strada."


Gheorghe Sandu, 68 de ani, pensionar, Focsani

"Nu este incurajata lumea sa doneze singe. Daca s-ar da bani mai multi, poate s-ar duce mai multa lume. Dar asa, degeaba, cine se duce? Doar daca e cineva din familie. Stiu ca bolnavul trebuie sa vina cu singele de acasa ca si cu alte lucruri de care are nevoie in spital. Lumea este foarte saraca, maninca foarte prost si nimeni nu mai are curajul sa mearga sa mai si doneze. Dupa ce ca sintem anemici si vai de capul nostru sa mai si donam? "


F.L., 35 de ani, inginer, Focsani

"Era o problema si inainte si va fi o problema si mai mare a judetului nostru. Vrancea se confrunta in mod frecvent cu crize de singe iar aceasta hotarire nu va face decit sa inrautateasca situatia. Vor fi foarte putini donatori sau deloc. Ar trebui sa se faca o propaganda intensa in acest sens, pentru a mai atenua din efectele acestei masuri."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.