Arhiva

Cum va intra Romania in UE?

Ziarul de Vrancea
11 feb 2005 4517 vizualizări
In timp ce asteptam votul de la 13 aprilie al Parlamentului European privitor la Tratatul de aderare al Romaniei, ne intrebam daca vom putea intra in UE cu fruntea sus. Dintre cele 10 state care au aderat la UE in 2004, Cehia a avut cel mai redus procentaj de voturi pozitive - 85%. Iar noi putem sa ne bazam doar 75%. In aceste conditii, doar guvernului "Pampers" ar putea ridica nota.

Euractiv.ro face o analiza privitor la evaluare a sanselor Romaniei de obtine avizul conform al Parlamentului European asupra Tratatului de aderare din 13 aprilie. Si astadoar dupa unan cind Parlamentul European, prin amendamentul Oostlander, cerea nici mai mult nici mai putin decit suspendarea negocierilor cu Romania si implicit aminarea datei aderarii. Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul European va trebui sa se exprime din nou, de data aceasta decisiv, asupra aderarii Romaniei la UE. Astfel, cel putin 367 de deputati europeni (50% din totalul de 733) vor trebui sa spuna "da" aderarii Romaniei la UE

Putem miza doar pe 75% de voturi

O privire de ansamblu asupra votului pe amendamentele Gahler, Davies si Lagendijk, depuse la raportul Moscovici adoptat iin decembrie 2004, amendamente care se opuneau calendarului aderarii Romaniei, releva faptul ca acestea au intrunit sprijinul a doar aproximativ 25% dintre parlamentarii europeni, in timp ce aproximativ 75% ne-au susttinut. Cei care s-au opus sau abtinut in a sustine aderarea Romaniei in 2007, fac parte din Partidul Popular European (dar totusi mai putin de jumatate dintre membrii acestuia), Alianta Liberalilor si Democratilor (mai putin de un sfert din membrii acestuia) si mai ales din partidele mai putin semnificative, cum ar fi, in primul rind grupul ecologist, al "verzilor" (de departe cel mai rezervat iin privinta aderarii Romaniei), grupul "Independenta si Democratie"(ID) ,"Stinga unita" (GUE - comunisti). In schimb, grupul socialistilor europeni ne sustine cel mai puternic (99%). Daca ne luam dupa nationalitati, ne sint favorabili latinii in majoritatea lor (in primul rind francezii si italienii, apoi spaniolii si portughezii), cehii si grecii (cu exceptia comunistilor din aceste tari), polonezii, britanicii fiind divizati si, la fel, germanii, slovacii si ungurii (care au votat diferit in functie de orientarile lor politice). Cei mai rezervati in privinta aderarii noastre in calendarul stabilit sint olandezii si austriecii.

Guvernul "Pampers" ar putea schimba ceva

Schimbarea culorii politice a guvernului de la Bucuresti a avut un impact pozitiv asupra imaginii Romaniei, lucru dovedit cu ocazia vizitelor Primului-Ministru, Calin Popescu-Tariceanu si ale Ministrului Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu din ultimele doua saptamini.Pentru a-si dovedi credibilitatea, Guvernul de la Bucuresti trebuie sa duca la indeplinire angajamentele asumate, in special cele pentru realizarea carora s-a fixat ca termen data de 31 martie 2005. Si daca vrem sa intram cu capul sus in rindul tarilor UE, votul in favoarea Tratatului de aderare ar trebui sa fie pozitiv in proportie covarsitoare. Dintre cele 10 state care au aderat la UE in 2004, Cehia (datorita decretelor Benes) a avut cel mai redus procentaj de voturi pozitive... 85%. Noi avem in acest moment un vot estimativ de doar 75%, asadar ar fi loc de mai bine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.