Arhiva

Filiala ovulelor.

Ziarul de Vrancea
10 feb 2005 5115 vizualizări
Un medic vorbeste despre colaborarea sa la clinica care furniza "copii comandati prin posta. Ea a recunoscut ca recolta ovocite de la femei tinere in vederea fertilizarii lor.

Unul din medicii care colaboreaza cu o clinica al carei nume a fost vehiculat in contextul scandalului legat de "copiii comandati prin posta\'\' sustine ca, in unitatea din Bucuresti, erau recoltate ovocite pentru fertilizarea in vitro, nu in alte scopuri. Numele Danielei Godorojea apare - alaturi de cele ale altor doua cadre medicale romanesti - pe pagina de internet a unei companii straine care ofera servicii de fertilizare in vitro, prin mai multe clinici din lume, cu precizarea ca centrul international de donare de ovule se afla la Bucuresti, in Romania. Daniela Godorojea - medic anestezist la un spital din Bucuresti - afirma ca are contract de colaborare cu societatea Global Medrom SRL din august 2003, timp in care a mers doar ocazional la cabinet. "In acest interval, am fost chemata la clinica ocazional, in general, cam la doua luni. Faceam o anestezie usoara femeilor carora li se recoltau ovocite in vederea fertilizarii in vitro. Stateam cam o ora sau doua. Pacientele care veneau in clinica erau in general tinere, dar au fost si femei cu virste de 40, 45, 48 de ani", a declarat doctorita Daniela Godorojea. Medicul spune ca ovocitele recoltate de la femeile care ajungeau in clinica erau folosite in vederea fertilizarii lor, nu in alte scopuri. "Cel putin eu asa stiu. Nu stiu si nici nu am auzit vreodata ca in clinica s-ar face alteva decit fertilizare in vitro pentru cuplurile cu probleme de sterilitate", a completat doctorita.

Donatoarele sint mai ales intelectuale de 25 de ani

Site-ul de prezentare a clinicii la care colaboreaza cei trei medici romani contine o descriere a serviciilor oferite, dar si un motor de cautare a donatorului potrivit. Donatoarele sint - potrivit aceleiasi surse - femei cu o medie de virsta de 24,5 ani, care nu au fost supuse unor tratamente de fertilizare si care sint mai ales studente si intelectuale. Clientii pot alege dintr-o "plaja foarte larga de donatori tineri si foarte potriviti, fiind posibila selectarea donatorului si metoda adecvata de tratament fara sa fie necesara o calatorie in jurul lumii, tratamentul putind fi administrat de propriul medic", se arata in introducerea de pe pagina de internet mentionata, semnata de doctorul Illya Barr, specialistul israelian care a fondat clinica.

12 embrioni fertilizati - 13.000 de dolari

Doctorul Barr afirma ca principalul motiv pentru care a infiintat clinica in Romania este ca aceasta este o tara cu cerinte minime in privinta donarii. El respinge pericolul exploatarii, aratind ca pretul unei donari in SUA este de aproximativ 7.000 de dolari, in Romania fiind de 200 de dolari, adica jumatate din salariul pe o luna. Costul a 12 embrioni fertilizati este de 13.000 de dolari. El recunoaste ca apeleaza la studenti, dar insista ca este vorba doar de tineri in virsta de peste 20 de ani, care beneficiaza de consiliere psihologica. "Nu vorbim despre o industrie ori despre exploatarea vreunei femei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.