Arhiva

Institutiile vrincene, sub stapinirea algoritmului

Mihai Boicu
2 feb 2005 957 vizualizări
Reprezentantii locali ai puterii se pregatesc sa-si imparta institutiile. Primele informatii au inceput sa apara, desi semnarea protocolului de guvernare este asteptata la sfirsitul saptaminii.

40 de institutii vrincene din subordinea ministerelor asteapta sa fie impartite intre partidele aflate in coalitia aflata la guvernare. Protocolul de guvernare ar putea fi semnat pina la sfirsitul acestei saptamini. Deja a inceput sa circule o varianta in care cele patru partide care alcatuiesc Guvernul si-au impartit procentual functiile. In Vrancea, algoritmul impartirii functiilor se aplica numai institutiilor deconcentrate, deoarece Consiliul Judetean este controlat de pesedisti. Pina acum, doar Directia Silvica Focsani a ramas fara sef, insa, foarte probabil, se vor elibera si alte scaune.

PNL, PD si PUR se pregatesc sa-si ia o felie din "tortul" reprezentat de functiile din institutiile publice. UDMR nu intra in calcul in Vrancea, deoarece este interesat numai de zonele in care se afla etnici maghiari. Liderii Aliantei D. A. si ai PUR spun ca este posibil ca pina la acest sfirsit de saptamina sa fie semnat protocolul de guvernare. La bataie sint scoase citeva zeci de functii, dintre care 40 sint de sefi. In spatele lor de mai afla insa o armata de membri de partid, rude, cunostinte, "obligatii", care abia asteapta un loc caldut pentru urmatorii patru ani. Semnalul depedeserizarii institutiilor deconcentrate a fost dat de decapitarea conducerii Directiei Silvice Focsani. Noua conducere a institutiei nu face parte din nici un partid, dar este sustinuta de coalitia la putere. Deja a inceput sa circule o prima lista cu algoritmul impartirii functiilor din cele 40 de institutii deconcentrate din Vrancea, care nu este insa oficiala. Potrivit acesteia, functiile vor fi impartite astfel: PNL- 53,7%, PD- 25,3%, PUR- 20,4%, UDMR- 0,6%.

Liberalii au majoritatea

Puterea controleaza in Vrancea numai 40 de institutii, aflate in subordinea ministerelor, deoarece Consiliul Judetean, in subordinea caruia se afla alte citeva zeci de institutii, este dominat de pesedisti. In Alianta, impartirea functiilor, potrivit protocolului incheiat la infiintare, ar trebui sa se faca in functie de rezultatul de la alegerile locale. In acest caz, raportul de forte dintre liberali si democrati este de doi la unu in favoarea celor dintii. Aplicind insa procentele vehiculate care circula in aceste zile, scaunele de sefi din cele 40 de institutii deconcentrate ar urma sa fie impartite astfel: PNL- 21, PD- 10 si PUR- 9. Marele perdant in acest caz ar fi organizatia locala a PD, care a obtinut la alegeri un scor mult mai mare decit umanistii. Nu este de neglijat nici postul de prefect obtinut de democrati.

Alianta asteapta protocolul

Liberalul Corneliu Momanu, copresedintele Aliantei D. A. Vrancea, ne-a spus ca nu a primit oficial nici o informatie cu privire la impartirea functiilor din institutii. "Totul depinde de urmarile protocolului la nivel central, care ar trebui sa fie semnat la sfirsitul acestei saptamini", ne-a declarat Corneliu Momanu. Acesta spune ca la nivel local, lucrurile sint stabilite, in mare, la nivelul Aliantei, insa vor avea loc negocieri si cu umanistii. Presedintele PNL Vrancea nu a vrut sa dezvaluie ce institutii sau domenii vizeaza in mod special liberalii, limitindu-se sa spuna doar ca "toate, sau aproape toate sint interesante". Jan Vraciu, presedintele democratilor vrinceni, spune ca a auzit de informatiile care circula, insa nu a primit nici un fel de informatii oficiale. "Daca ar fi sa fie facuta aceasta impartire, noi ar trebui sa luam dublu fata de PUR", ne-a declarat Jan Vraciu. Liderul democrat spune ca organizatia are oameni competenti pentru toate domeniile, insa va trebui asteptata finalizarea analizei activitatii institutiilor publice vrincene.

PUR se ascunde dupa "interesul judetului"

Horia Furtuna, presedintele PUR Vrancea, nu crede nici el ca ar putea obtine numarul de functii vehiculate, dar a pregatit o lista cu posibili candidati. "Nu stiu nimic. Am vorbit azi (ieri- n.r.) cu cei de la Bucuresti si mi-au spus ca pina la sfirsitul saptaminii se va incheia protocolul. Sigur ca as fi multumit, daca aceasta impartire ar fi adevarata", ne-a declarat Horia Furtuna. Testul colaborarii locale dintre umanisti si Alianta va fi dat vineri, atunci cind are loc prima sedinta a CJ din acest an, pentru adoptarea bugetului institutiei. Umanistii vrinceni refuza inca sa se delimiteze clar de PSD, chiar daca a trecut mai bine de o luna de la instalarea noului Guvern. Presedintele Horia Furtuna spune ca va vota in continuare in "interesul judetului", care, de la alegerile locale si pina in prezent, a coincis cu interesul PSD. "Daca vor dovedi ca sint incorectitudini in Consiliul Judetean, voi fi alaturi de cei din Alianta, daca nu, nu voi fi", a declarat Horia Furtuna. Pozitia sa a stirnit nemultumiri in partidul sau, intrucit umanistii cred ca Furtuna are "interese personale" in mentinerea colaborarii cu PSD.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.