Arhiva

Avem grija de ciini si nu avem grija de oameni?

Ziarul de Vrancea
1 feb 2005 1006 vizualizări
Anul trecut au fost euthanasiati peste 1200 de ciini vagabonzi in municipiul Focsani. Cu toate acestea, sint in numar extraordinar de mare pe strazile orasului nostru dar si ale celorlalte orase ale judetului nostru. In plus, vis a vis de aceasta metoda de reducere a numarului ciinilor fara stapin, se inregistreaza foarte multe plingeri din partea iubitorilor de animale. Cum privesc interlocutorii nostri aceasta situatie, daca o considera o problema si cum cred ca se poate solutiona, aflati din rindurile care urmeaza.


Rodica Ionescu, 62 de ani, pensionara, Ploiesti

"Sint impotriva ciinilor vagabonzi! Am fost muscata de doua ori si am facut tratament trei luni, si dupa sase luni, din nou. Trebuie facut ceva cu ei. Ar trebui eutanasiati sau strinsi in adaposturi, pentru ca s-au luat atitea fonduri de la atitea fundatii, bani care au fost mincati, nu se stie de catre cine... Sa dea socoteala ce au facut cu ei. Pentru ca acesti ciini trebuiau ingrijiti acolo, cu atitia bani care s-au luat... Exista un serviciu al primariei care se ocupa de protectia animalelor, ei trebuie sa stie ce trebuie facut cu ei. Dar stiti ce au facut acum doi ani focsanenii? Au dus un camion cu ciini vagabonzi tocmai la Gresu si i-au lasat acolo. Culmea este ca au fost si niste ciini de rasa foarte frumosi. Unii i-au luat acasa dar acestia trebuie vaccinati, trebuie o anumita hrana... In Ploiesti este si mai rau, mai grav ca in Focsani. Sint si pe strazile principale, nu numai pe cele laturalnice. Problema este ca cei de la magazine intretin aceasta situatie, pentru ca le dau de mincare in fata magazinului. Eu nici nu mai intru in magazin cind vad asa ceva. Trebuie sa ii impiedicam sa se inmulteasca. Adica avem grija de ciini si nu avem grija de oameni? Dupa ce m-a muscat primul ciine, care a venit prin spate si m-a muscat, nu aveam nici mincare, nici nimic, am facut injectii in burta, una dintre intepaturi s-a infectat... Omul este mai important sau ciinele? Trebuie sa gasim o solutie cu suflet si pentru ei. In plus, ma duc cu nepotelul in parc, are vreo doi ani, si vrea sa intre in iarba. Cum sa il las? La mizeria care este acolo, cum sa il las? Murdariile de ciine contin spori, sint focare de infectie pentru copii. Cei care au ciine acasa, este treaba lor, sa si-l tina de zgarda, in parc in spatii special amenajate... Dar daca ma intrebati pe mine, eu sint pentru om si nu pentru ciine. Poate vroiati pe cineva care sa spuna: dragii nostri catei! Eu nu pot pentru ca sint patita!"


Mandita Stoica, 50 de ani, Focsani

"Mie imi e mila de ei! Trebuie sa le faca si lor un centru de ocrotire, sa ii stringa undeva. Sint multi, dar nici sa ii omorim, nu vad sa fie o solutie asa de buna. Si oamenii sint asa de rai dar ei sint si lipsiti de aparare... Ar fi bine sa avem grija si de ei. Si oamenii ataca si o fac cu buna stiinta. Sint pedepsiti si dupa ce ies de acolo, fac iar... Eu iubesc foarte mult animalele. Celelalte state cum au centre de cocrotire, si ii ingrijesc atit de mult si au bani si pentru ei...? Poate ar trebui ca iubitorii de animale sa dea fiecare bani pentru acesti ciini, sa aiba pentru aceste centre, daca zic ca este nevoie de multi bani... Eu as da 100.000 lei pe luna pentru acesti ciini. Eu stau de 25 de ani la blocurile acestea dar nu m-a atacat nici un ciine si avem ciini, sint o groza de icini. Am vazut la televizor, nu pot sa neg, sint persoane atacate de ciini, dar eu nu vad o solutie in a-i omori."


Ioan Damian, 58 de ani, viticultor, Jaristea

"Sint o problema. In primul rind pentru ca raspindesc atitia microbi, in plus, lumea este intr-o teroare, mai ales noaptea printre blocuri. Eu sint din Jaristea dar merg cind am treaba prin Focsani sau prin Odobesti si stiu cum e. Trebuie sa te feresti de ei. Daca nu ai ceva sa te aperi... Chiar sint o problema, chiar daca sint atitea asociatii care le iau apararea. Ca sa faca niste adaposturi pentru ciini ar fi bine, sint si astea o modalitate, dar costa foarte multi bani cind ar putea fi investiti pentru oameni. Si cei care vor sa aiba ciini, nu au decit sa ii tina in casa, sa le faca un tarc, un cotet, treaba lor, dar cu cei vagabonzi nu sint de acord. Ar trebui impiedicati sa se mai inmulteasca. Care sint sanatosi sa fie castrati, care sint bolnavi, fara par, ... asta-i treaba. Ce sa facem? Moare lumea, dar niste ciini, nu? Venise cu solutia aceasta si Basescu pe cind era primar al capitalei, dar nici in Bucuresti nu s-a rezolvat aceasta problema in totalitate. Se va rezolva, dar in timp. Eu asa sper. Daca va dura mai mult sau mai putin, depinde de noi toti. Cei care tin partea acestor ciini trebuie sa inteleaga si dezavantajele existentei acestor ciini peste masura de multi. Nimeni nu zice sa nu mai fie ciini, dar nici asa sa se inmulteasca peste masura, sa ne fie frica sa iesim pe strada. Daca tot se preocupa sa dea de mincare la ciini, sa dea si la oamenii care sint necajiti."


Vasilica Drogeanu, 50 de ani, contabil, Focsani

"Eu sint un mare iubitor de ciini si chiar daca ii ia in adaposturi, sa fie totusi respectati, sa fie ingrijiti. Chiar daca ajung in adaposturi sa fie ocrotiti, nu sa ii euthanasieze. Numai pe cei care sint purtatori de boli, rabie, una, alta... Uitati, si eu am un ciine ... Cei care ii iubesc pot sa ii ia acasa... Tot lumea ii creeaza pe cei vagaboonzi, ii aduc de pe unde ii aduc, si pe urma ii abandoneaza. Si ei sint obisnuiti sa aiba hrana asigurata, au tabieturile lor si cind se trezesc in strada devin si violenti. Si lumea este vinovata. Trebuie sa ai suflet bun, sa iubesti animalele."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.