Primării de top din Vrancea: „Focul viu” de la Andreiaşu va fi repus pe harta turistică a Romaniei

Zonă unică în ţară, rezervaţia “Focul viu” va avea în perioada următoare mai multă vizibilitate, datorită unui proiect cu fonduri europene de reamenajare.De asemenea, cu bani de la UE, la Andreiaşu de jos a fost construit un pod care duce la rezervaţia “Focul viu”.Şcoala a fost modernizată cu bani de la bugetul comunei şi de la guvern u la Andreiaşu de jos, apa potabilă costă 2,5 lei pe lună, indiferent de consum

În fiecare an, câteva zeci de mii de turişti români şi străini se îndreaptă spre centrul comunei Andreiaşu de Jos, unde, la poalele brazilor, se poate vedea un fenomen natural foarte rar întâlnit în lume – focurile vii. Cert este că Andreiaşu de Jos este o zonă cu un deosebit potenţial turistic, cei care ajung aici având oportunitatea de a se bucura de aer liber, de peisaje încântătoare şi, bineînţeles, de pământ în flăcări. Autorităţile locale încearcă încontinuu să impulsioneze prezenţa turiştilor în zonă, în primul rand prin noi amenajări şi facilităţi destinate lor. De asemenea, aici se organizează anual un festival folcloric tradiţional menit a pune în valoare, sub genericul „Focul viu”, această minune a naturii, precum şi peisajele şi ospitalitatea oamenilor din zonă.

Amenajarea rezervaţiei “Focul Viu”, un fapt aproape împlinit

De mai mulţi ani, autorităţile locale se luptă pentru modernizarea rezervaţiei “Focul viu”, care să permită dezvoltarea turismului în comună. “«Focul viu» fiind o rezervaţie naturală binecunoscută în ţară şi chiar peste hotare, încercăm să modernizăm rezervaţia, să aducem investiţii. Acum avem în zonă un proiect integrat, «Amenajare Focul viu», cu fonduri europene”, ne-a spus primarul Ionel Budeanu. focul viu andreiasufocul viu andreiasu (16)Acesta spune că autorităţile locale se chinuie de cel puţin cinci-şase ani pentru acest proiect. Acum, alături de amenajarea “Focului Viu”, finanţarea europeană include şi un proiect de asfaltare a drumului care duce spre rezervaţie, DJ 114, precum şi construcţia unei noi grădiniţe cu două săli de clasă la Andreiaşu de Jos. În zonă, pe langă rezervaţia “Focul viu” se află şi o rezervaţie de tisă, una din puţinele rămase la nivel naţional, al cărei potenţial turistic a rămas încă neexploatat. “Pană la ora aceasta, turismul în zonă nu s-a dezvoltat datorită infrastructurii, a drumurilor naţionale şi comunale. Alături de rezervaţia naturală «Focul Viu» mai avem şi rezervaţia de tisă Butucoasa, o rezervaţie foarte frumoasă. Infrastructura a împiedicat însă dezvoltarea turismului în zonă”, recunoaşte Ionel Budeanu.

Podul peste Milcov, obiectiv vital pentru comună

pod andreiasu (3)pod andreiasu (4)

Podul peste Milcov a fost construit cu fonduri europene

Şi tot pentru impulsionarea turismului în zonă, dar şi pentru confortul sătenilor, a fost construit podul peste raul Milcov, care duce direct spre rezervaţia “Focul Viu”. Podul era necesar nu doar turiştilor, cat mai ales locuitorilor din Andreiaşu de Sus care trec zilnic peste acest pod pentru a ieşi în drumul judeţean. “Pe ordonanţa 7 am făcut investiţia «Pod peste raul Milcov», un pod foarte necesar pentru dezvoltarea turismului dar şi pentru populaţia din Andreiaşu de Jos. 35% din populaţia comunei trece pe acest pod zilnic, podul făcand legătura cu patru sate, Andreiaşu de Sus, Arşiţa, Titila şi Hotaru. Iar cei de la Andreiaşu de Jos trec pe acest pod pentru a ajunge la proprietăţi”, ne spune primarul, concluzionand că era absolut necesară construcţia acestui pod.


Drumul către satul Hotaru este aproape gata

drum andreiasu (12)
Amenajarea drumului spre satul Hotaru a fost îngreunată de alunecările de teren

În urmă cu trei ani a început asfaltarea drumului comunal către satul Hotaru, lucrare desfăşurată nu fără dificultăţi, în principal din cauza alunecărilor de teren. “A fost o lucrare foarte grea, cu fonduri europene, care a început acum trei ani. Lucrarea a fost complexă, s-au construit diguri, au fost numeroase alunecări de teren care ne-au dat bătăi de cap şi pe timpul construcţiei, dar suntem la finalizare şi sperăm la sfarşitul lunii iunie să depunem ultima cerere de plată”, spune primarul din Andreiaşu de Jos. Acest drum, care duce pană în satul Hotaru, va fi continuat cu un alt proiect de asfaltare şi amenjare a zonei care se află acum în faza de licitaţie, dar care se doreşte a fi finalizat pană în 2017. “Valoarea primului proiect, care este aproape terminat, a fost de 47 miliarde lei vechi din fonduri europene, iar acest proiect, pe care îl începem acum, este de 67 miliarde lei vechi”, ne-a declarat Ionel Budeanu. Edilul mulţumeşte funcţionarilor din Primărie care au lucrat pentru proiectele importante dezvoltării comunităţii. “Dacă nu aveam oameni competenţi în primărie, nu puteam să facem asemenea investiţii pentru că fondurile europene se obţin foarte greu. Dar atunci cand se obţin, se pot face lucruri frumoase şi benefice pentru comunitate”, spune primarul.

La Andreiaşu apa potabilă costă 2,5 lei pe lună

Alimentarea cu apă a fost unul dintre primele proiecte ale lui Ionel Budeanu, ale cărui mandate se întind pe nu mai puţin de 16 ani.apa andreiasu (13) “Această investiţie a fost făcută tot pe fonduri europene, pentru că bani de la guvern au fost mai puţini. A fost printre primele proiecte făcute de mine, pe SAPARD. În fapt, sunt trei alimentări cu apă, la Andreiaşu de Sus pentru satele Andreiaşu de Sus şi Arşita, o altă alimentare pentru Andreiaşu de Jos şi o a treia pentru satul Răchitaşu”, spune Ionel Budeanu. Şi chiar dacă se află în zonă de munte, acolo unde proiectele de alimentare cu apă sunt mai anevoioase din pricina distanţelor mari între gospodării, la Andreiaşu de Jos oamenii plătesc lunar numai 2,5 lei de familie, respectiv 30 de lei pe an, iar rata de colectare a taxei pentru alimentarea cu apă este de peste 90% la nivelul comunei. “Oamenii plătesc 30 de lei de familie pe an. Se încasează aproximativ 90 la sută din taxele pentru apă. Mai sunt carcotaşi cărora li se pare mare taxa. Eu consider că 30 de lei pe an este foarte puţin”, ne spune primarul.

Prin investiţii, tinerii sunt motivaţi să rămană în comună
scoala andreiasuscoala andreiasu (9)
Şcoala din Andreiaşu de Sus poate rivaliza cu orice unitate de învăţămant orăşenească

Şi pentru că la Andreiaşu de Jos învăţămantul nu a fost niciodată lăsat în plan secund, cu bani de la guvern dar şi din fonduri proprii, s-a modernizat şcola de la Andreiaşu de Sus. “Şcoala de la Andreiaşu de Sus rivalizează cu orice şcoală din oraş. La Andreiaşu de Sus învaţă circa 70 de copii, de varstă şcolară şi preşcolară. Aici vin copii şi din satul Hotaru şi satul Titila, pentru că şcolile din aceste sate au fost desfiinţate din lipsă de copii”, ne spune primarul. Cu un buget de 4,2 miliarde de lei vechi, şcoala a fost modernizată şi extinsă, dotată cu mobilier nou, scaune, mese, catedre, calculatoare şi toate utilităţile necesare. Totul a fost făcut pentru a-i determina pe puţinii tineri din zonă să rămană în comună. “În sate au rămas în general bătranii, oameni care nu vor pleca pană la moarte. Tineretul a avut această tendinţă de a pleca la oraş sau în străinătate, fără a mai reveni în locurile natale, datorită greutăţilor: infrastructura, alimentarea cu apă. Asta am încercat noi să facem ca să blocăm, cat de cat, plecarea tineretului. Iar cei care au rămas, să aibă tot ce le trebuie în comună, pentru că zona de munte este întotdeuna o zonă problematică”, spune edilul.

Sală de festivităţi modernă pentru serbări şi nunţi

Şi tot în acelaşi registru, pentru a-i motiva pe tineri să rămană în comună a fost gandită şi investiţia pentru ridicarea unei săli de festivităţi la Andreiaşu de Sus. “Am construit sala de festivităţi din bugetul local. sala festivitati andreiasu (11) Sala era finalizată, dar un incendiu care a avut loc ne-a pus în situaţia de a întarzia lucrările, care au fost reluate de la zero. Sperăm că în acest an le vom termina. Pentru că vin serbările copiilor şi sperăm că se va face şi o nuntă”, speră primarul Ionel Budeanu. Edilul consideră că investiţia este necesară şi va aduce bucuria cetăţenilor din zonă, care îşi doresc să aibă un loc de celebrare a unor evenimente fericite din viaţă chiar la el în sat. (Maria BRATU)

comuna andreiasu


Casetă

Andreiaşu de Jos se află în partea de vest a judeţului, în zona izvoarelor Milcovului, la confluenţa mai multor afluenţi. Este traversată de şoseaua naţională DN2M, care deserveşte comuna Nereju, legând-o de Odobeşti şi Focşani. Comuna este formată din satele Andreiaşu de Jos, Andreiaşu de Sus, Arşiţa, Răchitaşu, Titila, Hotaru şi Fetig. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Andreiaşu de Jos se ridică la circa 1.700 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră peste 2.000 de locuitori. Singurul obiectiv din comuna Andreiaşu de Jos inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Vrancea ca monument istoric de interes local este situl arheologic de la Andreiaşu de Jos, care cuprinde urmele unei aşezări eneolitice aparţinând culturii Cucuteni şi ale unei aşezări din Epoca Bronzului atribuită culturii Monteoru. Focul Viu de la Andreiaşu de Jos a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 şi reprezintă o zonă de interes geologic şi peisagistic, în a cărei perimetru sunt semnalate emanaţii de gaze naturale (hidrocarburi) care se aprind spontan şi ard singure.


primarie andreiasu (1)scoala andreiasu (5)scoala andreiasu (6)scoala andreiasu (8)scoala andreiasu (10)pod andreiasu (3)drum h andreiasu (15)

Primării de top din Vrancea

Stradă, şcoală, apă curentă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetăţenii din mediul rural pentru a simţi că trăiesc într-o ţară cu adevărat europeană. Chiar dacă banii pentru investiţii sunt cel mai mare of al primarilor din judeţul nostru, există prim gospodari care au reuşit să schimbe în bine faţa localităţilor chiar şi cu mai puţin sprijin din partea statului. Şi cu ajutorul acestora, Vrancea se mişcă.

Stimaţi primari,

Aveţi ceva de spus şi mai ales de arătat comunităţii pe care o reprezentaţi? Ziarul de Vrancea vă stă la dispoziţie pentru a vă face cunoscute realizările, dacă aveţi aşa ceva. Pentru că investiţiile şi proiectele comunitare care nu sunt promovate, arătate şi mai ales explicate, nu există!
Şi mai există oare primari care să nu dea socoteală alegătorilor la final de mandat?

Articole recente

admin Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *