Cașcavalul de Soveja e făcut cu... socoteală!
În satul Dragosloveni al comunei Soveja, Mina Dudu, profesor de matematică ieşit la pensie, trudeşte neîntrerupt, de nouă ani încoace la prepararea vestitului caşcaval afumat de Soveja, produs tradiţional specific Ţării Vrâncioaiei.
Într-o frumoasă zi de duminică am surprins-o în exerciţiul funcţiunii la căşăria din gospodărie. Fostul dascăl ne-a predat cu mare drag o scurtă lecţie de tehnologie despre lapte şi cheag, tot aşa cum le explica elevilor regula de trei simplă pe când era la catedră.
O lecţie cu lapte şi cheag
„Aici, totu-i cu socoteală! Se aduce laptele. Soţul e cu animalele, are vreo 15 văcuţe de care se îngrijeşte şi mi-aduce acasă 100 litri de lapte la zi. Se pune în oale, se dă cheag! Laptele începe să se strângă, îl las un pic, îl încălzesc şi el deja se strânge automat. Nu bag mâna în el, îl iau cu paleta. Îl las să dospească. La dospit pun un pic de zer cald, ca să meargă caşul! Pe urmă îl opăresc (el trebuie să se întindă) şi-l pun în tipar. Las să se întărească un pic, apoi îl pun la sare. Timp de 12 ore, îl las să se zvânte, îl ţin la frigider, la rece şi apoi îl bag la fum! Mai solicită lumea şi neafumat. Aşa se prepară caşul iar din ce rămâne, fac urdă. Totul în viaţă se dobândeşte prin practică!”, susţine Mina Dudu.
Citiți întreg articolul publicat pe site-ul revista-ferma.ro accesând titlul alăturat:Cașcavalul de Soveja e făcut cu... socoteală!