Viața satului

VIDEO!!! Saracinesco-i “fratello” cu vranceanul!

Ziarul de Vrancea
20 sep 2013 2998 vizualizări
Comuna Tătăranu a încheiat ieri actele de înfrăţire cu localitatea Saracinesco din Italia.Proaspeţii parteneri îşi doresc să acceseze împreună un grant european pentru modernizarea satelor.Astfel, la Tătăranu se pun bazele unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru zona de sud-est a judeţului. In urma proiectului, primarul Pavel îşi doreşte ca sătenii “să poată merge cu picioarele goale pe asfalt”

Locuitorii comunei Tătăranu sunt, de ieri, “fraţi” cu italienii din Saracinesco. La sediul primăriei vrancene a fost semnat vineri documentul final de înfrăţire dintre cele două comune, eveniment organizat cu fast, la care au luat parte primarul Nicolae Pavel, oficialităţi locale şi judeţene, dar şi o delegaţie din Italia. Invitat special a fost primarul din Saracinesco, Marco Orsola, alături de care omologul său vrancean speră să ducă la îndeplinire planurile de modernizare a comunei, cu ajutorul fondurilor europene. “E o cinste şi o onoare pentru mine să avem, în mijlocul nostru, delegaţia din Saracinesco”, a declarat emoţionat, în deschidere, primarul Pavel. Acesta a adăugat că, printre planurile pe care şi-a propus să le îndeplinească în urma acestei colaborări se regăsesc crearea unor noi locuri de muncă, înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă în satul Mărtineşti, dar şi amenajarea drumurilor locale de care să se bucure toţi cei 3.800 de locuitori din cele cinci sate. Este vorba despre 47 de kilometri de drum pe care primăria îşi doreşte să-i finalizeze în cadrul acestui parteniat, obiectiv care, dacă va fi îndeplinit, ar fi “o realizare istorică” pentru comună, conform edilului.

Împreună pentru accesarea fondurilor europene

Italienii şi romanii speră într-un parteneriat fructuos

Scopul înfrăţirii nu este, însă, unul formal. Potrivit declaraţiilor, parteneriatul romano-italian urmăreşte să facă din Tătăranu “dispecerat” pentru o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pentru zona de sud-est a judeţului, în scopul accesării de fonduri europene în parteneriat public – privat, prin implicarea autorităţilor, a profesioniştilor şi a firmelor din zonă. Nicolae Pavel a precizat că se intenţionează facilitarea realizării proiectelor prin Măsura 322, pentru “renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”. Accesarea acestor fonduri ar fi mai uşoară dacă beneficiarii sunt susţinuţi de parteneri europeni cu experienţă, credibili şi potenţi din punct de vedere financiar.

“Cu picioarele goale” prin Tătăranu

La randul său, primarul Marco Orsola a spus că se simte onorat de semnarea actului de colaborare cu vrancenii. În viziunea sa, cooperarea ar trebui să conducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă pentru localnici şi s-a aratat dispus să pună “experienţa sa modestă” de primar la dispoziţia comunităţii din Vrancea. Omologul său Nicolae Pavel a mărturisit că a fost în vizită în Saracinesco şi s-a declarat “uimit” de ce a văzut acolo: “Aş vrea ca măcar 10% din ce am văzut acolo să avem şi în comuna noastră.” I-a atras atenţia faptul că în Saracinesco, drumurile sunt atat de netede şi de bine construite, încat locuitorii pot merge cu picioarele goale pe asfalt: “Le doresc localnicilor din Tătăranu să poată merge şi ei cu picioarele goale pe asfalt”, a spus Nicolae Pavel. Prezent la întalnire, alături de consilierul Laurenţiu Marin, de loc din satul Vajaitoarea al comunei Tătăranu, Ionel Cel-Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a salutat iniţativa: “Cred că nu o să faceţi doar pe hartie această înfrăţire, ci chiar veţi pune în practică obiectivele pe care vi le-aţi propus. Nimeni nu investeşte fără să aibă vreun caştig, dar sperăm să beneficiem toţi de pe urma acestei înţelegeri.”, a spus Cel-Mare.
 

Deputat mulţumit că e “colaborare şi nu război între partide”
 

Primarul din Saracinesco a vizitat pentru prima oară Vrancea în luna mai, iar de atunci a mai revenit de cateva ori pentru întalniri cu edilii din zonă, pentru a vedea care sunt nevoile stringente ale regiunii. Iniţiativa înfrăţirii a venit din partea consilierului local Georgel Matei, membru în Partidul Poporului. Matei a lucrat o lungă perioadă de timp la Trivoli, în Italia, unde l-a cunoscut pe Marco Orsola. “Apoi am venit în Vrancea cu el şi am găsit adevăraţi prieteni”, a precizat Orsola. Avand studii în teologie, Marco Orsola este primar al localităţii Saracinesco, iar în paralel conduce o asociaţie de comune pe care vrea să o multiplice în Vrancea. Activitatea sa intelectuală, pe care a pus-o şi în slujba Vaticanului, dar şi iscusinţa în gestionarea problemelor din localitatea pe care o administrează îl recomandă ca pe un bun partener de afaceri, care ar putea contribui la dezvoltarea comunei Tătăranu, cu atat mai mult cu cat şi el are în subordine o localitate din mediul rural. Saracinesco este situată în Provincia Roma, Lazio şi are puţin peste 2.000 de locuitori. De altfel, ieri, la ceremonie, Marco s-a remarcat printr-un discurs elegant, penetrant, care a fost aplaudat de toţi cei prezenţi la parafarea actelor de înfrăţire. Prezent la eveniment, deputatul Neagu Murgu a declarat, referitor la acest aspect, că este mulţumit că “între partide există colaborare, şi nu război”. Remarca se referă la faptul că Matei reprezintă formaţiunea politică a lui Dan Diaconescu, iar primarul din Tătăranu este social-democrat. Mai mult, cei doi au fost contracandidaţi în alegeri, însă au decis să coopereze pentru binele localităţii, dar şi al zonei, mai ales că în această cooperare vor intra şi alte primării. Delegaţia italiană, care a venit joi şi a părăsit ieri judeţul, a avut deja o întalnire şi cu primarul din Vulturu, Nicuşor Păduraru, interesat să intre în viitoarea asociere. Potrivit actului de înfrăţire, între altele, “fraţii” şi-au propus să apropie şi mai mult naţiunile romană şi italiană şi să pună în valoare patrimoniului etnografic. De altfel, la finalul întalnirii, italienii au primit ca suvenir obiecte tradiţionale romaneşti. (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3877 zile, 16 ore, 1 minut, 51 secunde
....!!!!!! mi-i teama ca PREASFINTUL !!! va baga banii la jarteaua chilotzilor si...dus va fi!!! I-a mirosit a bani,a prosti!!! ASTIA_S MAMA HOTZILOR!!!! ITALIENII,SUNT DOCTORI IN FURACIUNI!!! citeste integral
, acum 3878 zile, 22 ore, 3 minute, 39 secunde
Dar Celmare cu cine s-a infratit? Ca nu am zarit nici o reala sora prin apropierea acestuia? Ce cauta acest mosneag pe la toate evenimentele dincomunele noastre? Are vre-o contributie? Este doar o citeste integral
maria, acum 3879 zile, 13 minute, 55 secunde
Bietii italieni, vor fi mult mai saracinesco dupa ce isi vor da seama cu cine s-au infratit...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.