Viața satului

Edili pe viaţă! Topul primarilor “cinci mandate”

Mihai Boicu
1 apr 2012 6702 vizualizări
Cinci edili din Vrancea sînt de peste 20 de ani în fruntea comunelor şi mai speră la un mandat u Ştefan Sîchin de la Boloteşti are cea mai mare vechime în fruntea unei comune, 27 de ani, la început fiind secretar al comitetului comunal u spune că era mai bine pe vremea comunismului u “Acum nu ia nimeni contact cu noi, vin doar în campanie, ne îmbrăţişează, ne pupă şi după aceea ne uităm la pozele lor”, spune Sîchin u Ion Gogoriţă de la Nistoreşti a cîştigat toate alegerile din primul tur, chiar şi în 2000, cînd a avut nouă contra-candidaţi u toţi primarii de cursă lungă au şanse mari să cîştige alegerile, avînd în vedere că alegerea se face dintr-un singur tur

Primarii din comunele Bîrşeşti, Nistoreşti, Goleşti, Gugeşti şi Tătăranu se pregătesc de un al şaselea mandat, după două decenii şi mai bine de activitate în fruntea primăriilor locale. Ion Gogoriţă de la Nistoreşti a ajuns primar chiar din 8 ianuarie 1990 şi de atunci nu l-a mai clintit nimeni din funcţie. În schimb, Ştefan Sîchin a pierdut funcţia de secretar al comitetului comunal în 1989 şi a revenit ca primar în 1996, după ce predecesorii săi au fost înlăturaţi unul cîte unul din cauza scandalurilor legate de împărţirea pămînturilor retrocedate. Legile fondului funciar se numără de altfel printre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat primarii vrînceni, la fel ca şi bugetele mici, dar şi momente dificil de gestionat, cum au fost inundaţiile. Deşi se plîng de lipsa banilor şi numeroase alte probleme, primarii veterani se luptă pentru un nou mandat şi, cel mai probabil, îl vor obţine pe 10 iunie.


Primari aleşi pe viaţă

Costel Necula a fost ales primar la 25 de ani. Spune că era cel mai tînăr primar din ţară

Pentru 14 dintre primarii Vrancei vremelnica fruncţie de şef al administraţiei publice locale a devenit, parcă, definitivă. Neclintiţi din fruntea comunităţilor, aceştia se pregătesc acum să cîştige un al cincilea sau chiar al şaselea mandat. Cum alegerile din 10 iunie se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin în care cîştigă candidatul cu cele mai multe voturi, primarii “pe viaţă” vor fi aleşi fără probleme. Aceştia au cîştigat de multe ori mandatele precedente chiar din primul tur, cu peste 50% din opţiunile electoratului, astfel că o victorie în condiţiile unei legislaţii mai favorabile este previzibilă. Nouă primari se află la finalul celui de al patrulea mandat, iar cinci termină al cincilea mandat. Costică Hîrşu, Bîrseşti, Alexandru Zar, Goleşti, Vasile Vatră, Gugeşti, Ion Gogoriţă, Nistoreşti şi Nicolae Pavel, Tătăranu, au la activ cinci mandate. Unii dintre ei au chiar mai mult de două decenii ca edili, întrucît au venit în fruntea comunităţilor locale chiar în zilele tumultoase de la începutul anului 1990. Din perioada agitată de atunci au rezistat cîţiva primari, cum ar fi la Bîrseşti sau la Nistoreşti. În alte localităţi au fost schimbaţi chiar şi opt primari în primii ani după revoluţie, cum a fost cazul la Boloteşti. Aplicarea legilor fondului funciar, inundaţiile, dar şi alte momente grele au marcat mandatele celor mai longevivi dintre primari.

Primar din 8 ianuarie 1990

Ion Gogoriţă de la Nistoreşti a ajuns primar chiar din 8 ianuarie 1990, pus de către “CPUN-ul local


Probabil cel mai vechi primar din Vrancea este social – democratul Ion Gogoriţă, de la Nistoreşti, înscăunat în funcţie pe 8 ianuarie 1990.  “CPUN-ul local avea sarcina să se orienteze să pună pe cineva în funcţia de primar, iar în zonele rurale s-au orientat către cadrele didactice, pentru că erau o categorie socială pentru care populaţia avea respect şi nu avea ce să le repreşeze. Erau vremuri destul de tulburi, atît din partea populaţiei, cît şi a noastră, ca administrativ, pentru că era o nesiguranţă în privinţa legislaţiei şi a evoluţiei politice, democratice. În perioada aceea au apărut partidele politice, iar primarul trebuia să dea dovadă de o mare diplomaţie şi un spirit de echilibru ieşit din comun. Din acest punct de vedere, experienţa de cadru didactic mi-a fost de mare ajutor”, ne-a povestit primarul Ion Gogoriţă. Ca în toate comunele, aplicarea Legii 18/1991 a ridicat mari probleme. Primarul Nistoreştiului spune că nu erau dificultăţi în relaţia cu locuitorii, ci pentru că unele partide încercau să profite în scop politic de situaţie, mai ales că oamenii din comună erau uşor influenţabili. Aceştia erau adunaţi în scopul declarat de a merge să discute cu reprezentanţii Prefecturii, însă de fapt erau duşi să protesteze la Focşani. Ce s-a schimbat în peste 22 de ani? Primarul Ion Gogoriţă spune că lucrurile s-au aşezat în această perioadă, însă bugetul tot mic a rămas. Social – democratul a cîştigat toate alegerile din primul tur, chiar şi în anul 2000, atunci cînd a avut nouă contra-candidaţi.

De la primari comunist la primar în UE

Deşi oficial are patru mandate de primar, Ştefan Sîchin de la Boloteşti are cea mai mare vechime în fruntea unei comune. Acesta a fost între 1982 şi 1989 secretar al comitetului comunal, iar din 1992 pînă în 1996 a deţinut funcţia de viceprimar. Între 1990 şi 1993, în Boloteşti au fost numai puţin de opt primari. Sîchin a ajuns viceprimar după ce primarul şi viceprimarul şi-au dat demisia, iar el a condus practic primăria pînă cînd a fost ales în funcţie în 1996.  În total, nu mai puţin de 27 de ani în fruntea comunităţii locale, fie ca secretar, fie ca viceprimar sau primar. Nostalgic, social democratul spune că înainte de ’90 era mai multă disciplină. “Pe linie de partid, răspundeam de toate. Răspundeam de şcoli, de procesul şcolar educativ, curăţenie, aprovizionare cu lemne, era activitate puternică la Căminul Cultural, cu Cîntarea Romaniei, cu Daciada. Trebuia să răspund şi de CAP, chiar dacă era preşedinte. Mai erau, pe linie de partid, şedinţe, conferinţe”, spune Sîchin. Primarul povesteşte că înainte de congrese, o lege importantă sau un discurs al lui Ceauşescu, comuniştii luau pulsul oamenilor, pentru a vedea care este opinia lor, chiar dacă nu făceau nimic. “Acum nu sîntem întrebaţi, nu ia nimeni contact cu noi, să se spună cum să mergem cu agricultura, cum să dezvoltăm mica industrie. Acum vin doar în campanie electorală, ne îmbrăţişează, ne pupă şi după aceea ne uităm la pozele lor”, a afirmat Ştefan Sîchin. Primarul spune că investiţiile în comună s-au făcut aproape în întregime cu fonduri proprii, chiar dacă au fost puţine. Cel mai greu moment pentru primar a fost aplicarea Legii 18/1991, pentru care la Boloteşti au fost aduşi şi scutierii pentru a calma spiritele. De altfel, nemulţumirile oamenilor au provocat plecarea predecesorilor săi.

Primarul din Gugeşti a găsit “secretul” să aibă mereu bani

 ”Comuna Gugeşti are acelaşi primar de cinci mandate. “Primul mandat a fost unul de recunoaştere”, spune Vasile Vatră

Comuna Gugeşti are acelaşi primar de cinci mandate. Înainte de a cîştiga alegerile din 1992, Vasile Vatră a fost şi un an viceprimar. “La început oamenii erau oarecum circumspecţi. Primul mandat a fost unul de recunoaştere. Am prins şi Legea 18, Legea 1 şi Legea 10 (privind retrocedarea proprietăţilor – n.r.), iar oamenii au prins încredere în capacitatea mea de a conduce localitatea. La mine uşa a fost deschisă permanent, nu e zi de audienţe, aşa am obişnuit populaţia”, spune Vasile Vatră. Edilul susţine că apariţia proiectelor finanţate prin fonduri europene i-a dat posibilitatea de a nu mai sta cu “mîna întinsă”. “Cu banii depinde cum îi chibzuieşti. Dacă îi ai pe priorităţi, atunci nu-ţi lipsesc niciodată. Eu nu am dus lipsă de bani la Gugeşti în nici o guvernare, pentru că am cîştigat proiecte şi am obţinut bani fie că la putere a fost PNL, PSD sau PDL”, spune primarul Gugeştiului. Colegul său de la Măicăneşti, Costel Necula, este ceva mai “tînăr” ca experienţă, fiind primar din 1996. Atunci a cîştigat alegerile la vîrsta de 25 de ani şi jumătate şi spune că era cel mai tînăr primar din ţară. Acum, la finalul celui de-al patrulea mandat, edilul se declară cel mai nemulţumit de aşa zisa descentralizare, care s-a făcut fără a se da pîrghii autorităţilor locale. (Mihai BOICU)

 

 

 

 

 

 

Primari cu cinci mandate

Bîrseşti – Costică Hîrşu
Goleşti – Alexandru Zar
Gugeşti – Vasile Vatră
Nistoreşti – Ion Gogoriţă
Tătăranu – Nicolae Pavel

Primari cu patru mandate

Bogheşti – Iancu Pascaru
Boloteşti – Ştefan Sîchin
Cîmpuri – Dumitru Vlădescu
Cîrligele – Ştefan Moscu
Corbiţa – Emil Tacu
Garoafa – Gheorghe Maghiaru
Măicăneşti – Costel Necula
Străoane – Vasile Zbarciog
Vulturu – Alexadru Mihalcea  

Primarul din Jitia împlineşte 81 de ani înainte de locale

Neculai Noapteş, primarul din Jitia, împlineşte 81 de ani chiar înainte de alegerile locale, la care nu va mai candida

Neculai Noapteş, primarul din Jitia, împlineşte 81 de ani chiar înainte de alegerile locale, la care nu va mai candidaPrimarul din Jitia, Neculai Noapteş,  este cel mai în vîrstă edil în exerciţiu din judeţul Vrancea. Acesta va împlini chiar înainte de alegerile locale, respectiv pe 1 iunie, 81 de ani şi nu va mai candida pentru un nou mandat. Neculai Noapteş are la activ trei legislaturi în fruntea primăriei, iar înainte a lucrat ca secretar timp de 26 de ani. Liberalul Constantin Vlase, primarul Mărăşeştiului este al doilea cel mai bătrîn primar din Vrancea, la cei 73 de ani ai săi. Acesta se află doar de un mandat în fruntea oraşului, iar viitorul său politic este destul de incert după ce USL l-a anunţat candidat la primărie pe viceprimarul Valerică Chitic, care a părăsit barca PDL. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Fane, acum 4363 zile, 11 ore, 3 minute, 48 secunde
O parte dintre acești primari se încadrează chiar în topul celor mai longevivi din țară. Aici aveți dovada: citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.