Viața satului

Homocea are cei mai mulţi şomeri din judeţ, după Focşani

Mihai Boicu
25 mar 2012 11810 vizualizări
Comuna de lîngă municipiul Adjud are 781 de persoane aflate în evidenţele AJOFM, fiind pe locul doi în judeţ u în mediul rural sînt 5.748 de şomeri, din totalul de 8.315 cîţi sînt în Vrancea u în realitate, numărul persoanelor neocupate este mult mai mare, întrucît în statistici intră doar şomerii aflaţi în plată u primarii spun că e greu să-ţi găseşti de lucru la sat

Aproape 6.000 de persoane din rural sînt în căutarea unui loc de muncă. Cei mai mulţi şomeri sînt în comuna Homocea, 781, ceea ce face ca localitatea să fie întrecută la acest capitol doar de Focşani. La acest număr mare s-a ajuns atît din cauza lipsei cererii pe piaţa muncii, dar şi pentru că în comună sînt mulţi beneficiari de ajutoare sociale, care figurează în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Raportat la populaţia activă, situaţia cea mai gravă este în Chiojdeni, comună de pe valea Rîmnicului, unde unul din patru oameni este şomer.


Cei mai mulţi şomeri din Vrancea sînt în mediul rural, unde locurile de muncă sînt mult mai puţine decît în cele cinci oraşe ale judeţului. Datele Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Vrancea de la sfîrşitul lunii ianuarie arată că ponderea populaţiei fără loc de muncă s-a redus în ultimul an. La o populaţie rurală de aproape de 209.000 de persoane, avem 5.748 de şomeri împărţiţi în cele 68 de comune. Avem localităţi cu doar o mînă de şomeri, dar şi unele care întrec oraşele, cu excepţia Focşaniului. Asta doar în scripte, pentru că în realitate mulţi şomeri nu figurează în bazele de date ale autorităţilor. În Negrileşti sînt doar trei persoane care nu au loc de muncă şi figurează în documentele oficiale. În Năneşti sînt înregistraţi opt şomeri. În cele mai multe dintre celelalte comune sînt cîteva zeci de persoane înregistrate la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Există însă şi cîteva localităţi care depăşesc peste 100 de şomeri, cap de listă fiind Homocea, cu numai puţin de 781 de persoane aflate în cătuarea unui loc de muncă, dintr-o populaţie de 4.211 cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani. Comuna este una dintre localităţile în care populaţia de etnie romă deţine o pondere importantă. În Chiojdeni sînt nu mai puţin de 323 de şomeri. Localitatea are cel mai mare număr de şomeri raportat la o populaţie activă de 1.258 de persoane. Practic, în micuţa comună de pe Valea Rîmnicului se poate spune că una din patru persoane este şomeră. De asemenea, la Mera sînt 322 de locuitori care nu lucrează.

În Homocea sînt 240 de dosare de asistaţi social

Primarul din Homocea spune că numărul foarte mare de şomeri se datorează lipsei locurilor de muncă din comună, unde doar magazinele şi abatoarele oferă cîteva locuri de muncă. “Avem foarte multe dosare la Legea 416/2001, iar beneficiarii sînt înregistraţi şi la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Am 240 de dosare, iar în unele sînt chiar şi 7 – 8 persoane care primesc ajutoare sociale. În comună sînt extrem de puţine şansele să-ţi găseşti loc de muncă. Agenţii economici de aici au deja angajări făcute. Eu sper să vină un întreprinzător în zona de nord a judeţului, pentru a mai reduce din numărul de şomeri. Perspectivele nu sînt deloc roz. Nu ştiu ce se întîmplă, dar parcă toţi investitorii fug de zona de nord a judeţului”, a declarat primarul Neculai Ionescu. În comună nu este de lucru decît în magazinele comercianţilor locali sau în abatoare. De asemenea, pentru realizarea canalizării din comună constructorul a mai angajat 20 de muncitori necalificaţi. De altfel, 80% din şomerii din Homocea nu au nici o calificare. Marii angajatori din zona Adjudului sînt UMB Spedition, firma omului de afaceri Dorinel Umbrărescu şi producătorul de hîrtie, Vrancart Adjud, care are la rîndul său în jur de 1.000 de angajaţi. Cele două societăţi atrag cea mai mare parte din forţa de muncă din zonă. Ceilalţi agenţi economici fac parte din categoria IMM-urilor şi nu au capacitatea de a atrage un număr mare de şomeri.

Primarii care nu dau ajutoare au mai puţini şomeri

Firmele mari se concentrează în Focşani şi în localităţile învecinate, ceea ce face ca în comunele aflate în apropierea reşedinţei judeţului persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să fie destul de puţine. La Goleşti sînt oficial doar 47 de şomeri la o populaţie activă de 2.789 de persoane, potrivit datelor Direcţiei de Statistică. Numărul locuitorilor din Cîmpineanca care nu au unde să muncească este de 53, raportat la o populaţie activă de 2.403 de oameni. În Vînători erau 50 de şomeri la sfîrşitul lunii ianuarie, din cei peste 3.600 de locuitori cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani. Apropierea de Focşani sau de alte oraşe din Vrancea nu este însă o regulă pentru a determina ponderea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. În foarte multe comune sînt puţini oameni aflaţi în evindeţele AJOFM, din mai multe cauze. Una dintre ele este politica primarilor în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor sociale. Acestea se acordă în număr mare, de regulă, în localităţile în care populaţia de etnie romă este mai numeroasă, iar nivelul de sărăcie este ridicat. În alte comune, edilii au încercat să descurajeze solicitările de ajutoare sociale. Scăderea numărului de şomeri din judeţ se datorează şi înăspririi criteriilor de acordare a acestor forme de sprijin financiar. Ca urmare, numărul dosarelor s-a redus destul de mult şi, în consecinţă, şi cel al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă aflate în evidenţa AJOFM. O altă cauză a reducerii procentului şomerilor indemnizaţi este şi faptul că multe persoane au ieşit din sistem după ce s-a terminat perioada de acordarea a indemnizaţiei de şomaj. Din păcate, foarte mulţi vrînceni au rămas astfel fără nici un venit şi sînt nevoţi să se descurce de pe o zi pe alta, în special în rural. (Mihai BOICU)

Cei mai mulţi şomeri nu primesc indemnizaţie

La 30 ianuarie 2012, în Vrancea rata şomajului era de 5,4%, mai mare decît cea pe ţară, care era de 5,3%. Dintre persoanele fără loc de muncă, 4,7% erau femei şi restul bărbaţi. Ponderea şomerilor în populaţia stabilă cu vîrsta cuprinsă între 18 – 62 de ani era de 3,4%, la fel ca media pe ţară. Din cei 8.315 şomeri din Vrancea, doar 2.463 primeau indemnizaţie de şomaj, în timp ce restul de 5.852 nu erau plătiţi, dar se aflau în evidenţele AJOFM.


Comunele cu cei mai mulţi şomeri

1.    Homocea – 781
2.    Chiojdeni – 323
3.    Măicăneşti – 322
4.    Slobozia Bradului – 250
5.    Tîmboieşti – 232
6.    Vidra – 202
7.    Moviliţa – 167
8.    Sihlea – 152
9.    Dumitreşti – 147
10. Fitioneşti - 144

Comunele cu cei mai puţini şomeri

1.    Negrileşti – 3
2.    Năneşti – 8
3.    Gura Caliţei – 14
4.    Răcoasa – 15
5.    Străoane – 16
6.    Vîrteşcoiu – 18
7.    Pufeşti – 19
8.    Gologanu – 22
9.    Broşteni – 24
10.    Soveja – 25

În ce se pot recalifica şomerii

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea organizează în acest an cursuri de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializarea în mai multe meserii, împărţite în cele pentru persoanele care au absolvit învăţămîntul obligatoriu şi cele care nu. Administrator pensiune turistică, agent de pază, bucătar, comerciant – vînzător produse alimentare, cofetar, lucrător în creşterea animalelor, lucrător finisor în construcţii, mecanic agricol, mecanic vulcanizator, operator confecţioner industrial sau patiser sînt cîteva dintre cursurile organizate de AJOFM. Cursurile de nivel II durează cinci luni, cele de nivel I 2,5 luni, de iniţiere 1,5 luni, iar cele de perfecţionare – 2 luni. Cei interesaţi se pot adresa AJOFM Vrancea, la sediul din Focşani, B-dul Unirii Nr. 53 A, sau la numerele de telefon 0237-239059 / 0237-224677 / 0237-224678 ori prin e-mail la adresele vrancea@ajofm.anofm.ro sau ajofm@vrancea.info. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.