Viața satului

"Rapsodia Vultureană", ansamblul de dansuri populare cu 80 de copii

Mihai Boicu
19 apr 2015 5337 vizualizări
In timp ce tradiţiile se pierd încet încet, la Vulturu ansamblul de dansuri populare format din copiii din comună începe să se remarce pe plan internaţional u nu mai puţin de 80 de copii de la clasa I până la clasa a VIII-a fac parte din ansamblu u cei mai mari dintre ei au obţinut sâmbăta trecută primul loc la Festivalul Concurs Naţional de Folclor “Flori în Bucovina”, de la Rădăuţi u ansamblul a fost înfiinţat în octombrie 2012, iar anul trecut a cunoscut primul succes la un concurs important

"Rapsodia Vultureană", ansamblul de dans popular înfiinţat în anul 2012 la Vulturu, a început să se remarce pe plan naţional la concursurile organizate pentru a pune în valoare vechile tradiţii ale poporului român. Cei mai mari dintre membrii ansamblului au luat sâmbăta trecută premiul I la Festivalul Concurs Naţional de Folclor “Flori în Bucovina”, organizat la Rădăuţi, judeţul Suceava. Deşi aflată la prima ediţie, competiţia a fost foarte puternică, cu 52 de concurenţi din toate zonele ţării. Pentru că autorităţile locale nu au avut posibilitatea să meargă cu mai mulţi copii, la Rădăuţi s-au deplasat 18 adolescenţi cu vârste de 15 – 16 ani, care s-au clasat pe primul loc la categoria 15 – 21 de ani. Membrii Ansamblului au intrat în concurs cu două suite, “Ciobănaşul de Vrancea” şi suita de dans de la Deleni. Jurizarea a fost foarte strânsă, datorită valorii ridicate a concurenţilor, dar copiii de la Vulturu au reuşit să iasă învingători la categoria lor de vârstă. Festivalul “Flori în Bucovina” a fost organizat de Asociaţia Culturală “Friends Forever” Tg. Mureş, în parteneriat cu Asociaţia Culturală “Tradiţii Arădene”, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Rădăuţi.

Copiii sunt atraşi de dansurile populare

Ansamblul Rapsodia Vultureană a fost înfiinţat în octombrie 2012 şi numără 80 de copii la ora actuală

Ansamblul "Rapsodia Vultureană" are puţin peste doi ani de activitate, fiind înfiinţat în octombrie 2012, iar la ora actuală este singurul ansamblu de acest fel din comunele Vrancei. “Ideea de a înfiinţa acest ansamblu mi-a venit atunci când i-am văzut pe copiii de la Lieşti, Galaţi. Mi-am dat seama că e mult de muncă, dar şi satisfacţia este pe măsură. Este o activitate culturală prin care reuşim să îi atragem pe copiii din comună să înveţe dansuri şi, totodată, să le arătăm care este importanţa tradiţiei şi păstrării ei. La început, timp de şase luni i-am lăsat pe copii şi pe instructori să facă ce vrea. După opt luni, au început să iasă la concursuri. Am reuşit să facem şi costume, prima dată mai ieftine, pentru că nu am avut posibilităţi. După aceea, am reuşit să facem şi costume mai bune, deocamdată pentru cei mari, pentru că la concursuri se dau note şi pentru costume”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru. Nu mai puţin de 80 de copiii din Vulturu, de la clasa a I-a până la a VIII-a fac parte din ansamblu, care este structurat pe trei grupe de vârstă. Chiar dacă sunt copii care au crescut între timp şi au plecat la liceele din Focşani, câţiva dintre aceştia au rămas în continuare în ansamblu.

Nu e nevoie de bani mulţi, ci de pasiune

Primul premiu important câştigat de copiii din Vulturu a fost în septembrie 2014 la Moineşti

Performanţele Ansamblului "Rapsodia Vultureană" au fost posibile datorită coregrafului Andrei Culicovschi, care în fiecare săptămână vine de câteva ori la Vulturu şi îi pregăteşte pe copii. Pentru activitatea sa, coregraful are încheiat un contract de prestări servicii cu Primăria Vulturu. Antrenamentele se desfăşoară la Căminul Cultural, care este condus de Dana Rusu, care are la rândul său sprijină ansamblului şi  evenimentele organizate în comună. Primarul spune că activitatea "Rapsodiei Vulturene" nu presupune un efort financiar mare, în schimb este nevoie de foarte muncă şi implicare.  “Nu este greu din punct de vedere financiar, pentru că aici este vorba de multă pasiune şi muncă şi de bani puţin. Avem condiţii foarte bune de pregătire deoarece Căminul Cultural a fost reabilitat. Ne mai ajută şi câte un sponsor”, a spus primarul Păcuraru. Copiii din Vulturu au venit cu entuziasm să înveţe dansuri populare, deoarece îşi ocupă într-un mod frumos şi util timpul liber, dar au şi oportunitatea să se deplaseze prin ţară la diferite concursuri.

La Vulturu sunt şi două coruri

Performanţa obţinută la Rădăuţi confirmă evoluţia bună a Ansamblului "Rapsodia Vultureană", care s-a remarcat prima dată într-o competiţie importantă la Moineşti, Bacău. La a patra ediţie a Festivalului Internaţional de muzică şi dans “Moineşteanca”, copiii din Vulturu au reuşit să ocupe locul I la categoria de vârstă 13 – 15 ani. Victoria a fost o surpriză pentru membrii ansamblului şi pentru susţinătorii lor, întrucât în competiţie au intrat nu mai puţin de 22 de ansambluri din ţară. La Vulturu nu îşi desfăşoară activitatea doar ansamblul de copii, ci şi singurul cor din rural. După ce sub bagheta profesorului Dumitru Săndulache s-au adunat mai mulţi locuitori cu talent vocal pentru a cânta la zilele comunei, autorităţile locale au decis să înfiinţeze corul “Ştefan Andronic”, care cântă acum la diverse evenimente. Pe lângă formaţia din adulţi, la Vulturu a fost înfiinţat după aceea şi un cor de copii. (Mihai BOICU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.