Viața satului

Toamnă cu gust de lacrimi în vii: Anul strugurilor puţini!

Mihai Boicu
13 oct 2014 2993 vizualizări
Viticultorii vranceni spun că au muncit mult şi au caştigat puţin anul acesta u la strugurii de masă, producţia a fost de 5.000 kg la hectar, iar la strugurii de vin de 5.300 kg u în unele localităţi, producţia a fost şi la 40% de anul trecut, după cum spun oamenii u preşedintele Federaţiei Viticultorii susţine că producţia reală ar fi de doar 3.000 kg, iar recolta mică face loc pe piaţă vinurilor falsificate u chiar dacă nu avem vin, avem producţie bună la porum b, aşa că vrancenii au mămăligă pentru iarnă

Recoltatul strugurilor din podgoria Vrancea se apropie de final, însă viticultorii spun că nu au nici un motiv să sărbătorească. La strugurii de masă campania, practic, s-a încheiat, în timp ce la strugurii de vin a mai rămas puţin. Datele Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală arată că producţia este mică în comparaţie cu anul trecut. Potrivit estimărilor de la această dată, producţia la strugurii de masă a fost de circa 5.000 kg la hectar, iar la strugurii de vin de 5.300 kg la hectar. Pană la ora actuală, la strugurii de masă s-au recoltat 4.889 hectare, iar cantitatea totală de struguri a fost de 24.445 tone. Rezultatele finale nu vor diferi foarte mult de estimările de la această dată, întrucat acestea au fost calculate la un stadiu al recoltării de 99%. La strugurii de vin, campania era la 77%, însă nici aici rezultatele nu se anunţă bune. De pe o suprafaţă de 14.220 hectare viticultorii au strans 75.410 tone struguri. Producţia medie este de 5.300 kg la hectar, mult mai mică decat anul trecut, cand s-a ajuns la aproape 9.000 kg la hectar.

Bolile au redus producţia

Recolta slabă din acest an a fost cauzată, potrivit specialiştilor, de mană. Cine “a scăpat”, cum spun viticultorii, via din stropit a cules chiar şi o tonă de struguri de pe un hectar. “Cine a reuşit să stropească la timp, a avut 8 – 9 tone la hectar. Cine nu, a avut 2 – 3 tone la hectar. Şi eu am avut un hectar de vie nu am obţinut decat o tonă de struguri. Producţia medie a fost de 4 – 5 tone la hectar, la 40% faţă de anul trecut, cand a fost de circa 10 tone la hectar”, a spus Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu, una dintre localităţile viticole ale judeţului. Cam aceasta a fost situaţia prin toate localităţile viticole. Pentru că producţia a fost mică, preţul strugurilor a depăşit 1 leu/kg şi a mai reuşit să compenseze din pierderi. Din cauza numărului mare de tratamente aplicate, costul lucrărilor la un hectar de viţă de vie s-a apropiat de 10.000 lei.

Producţia ar fi mai mică decat cea oficială

Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii, susţine că producţia reală la struguri este mai mică decat cea raportată de Direcţia Agricolă. “Probabil că producţia medie este în jurul a 3.000 kg la hectar. Nu are cum să fie 5.000 kg/hectar, pentru că anul trecut a fost de 5.800, iar acum este la jumătate”, a declarat Manole. Acesta este unul dintre viticultorii cu rezultate bune în acest an, cu o producţie medie de 12.300 kg la hectar. Toader Manole atrage atenţia că viticultorii sunt puşi acum într-o situaţie dificilă, deoarece trebuie să plătească impozit la norma de venit. Acesta acuză autorităţile că nu au vrut să ţină seama de realităţile din viticultură atunci cand au stabilit impozitele. De asemenea, preşedintele Federaţiei Viticultorii spune că este un mare pericol ca pe piaţă să apară vinuri falsificate, deoarece necesarul de vin nu este acoperit din producţia internă. Astfel, în Romania se consumă în jur de 100.000 de vagoane de vin, iar producţia acestui an ar putea fi de 20.000 tone sau chiar mai puţin.

Agricultorii au cules 4 tone de porumb

Dacă viticultorii au obţinut rezultate slabe din cauza bolilor care au atacat viţa de vie, la porumb şi floarea soarelui producţiile sunt foarte bune. La porumb se anunţă o producţie de peste 4 tone la hectar după ce s-a depăşit jumătatea campaniei. Agricultorii au strans de pe 31.830 hectare, reprezentand  55% din total, o cantitate de 128.920 tone de porumb. La floarea soarelui campania de recoltare s-a încheiat. De pe 11.551 hectare, fermierii au adunat 20.214 tone de seminţe. În Vrancea s-a însămanţat şi cartof de toamnă, aflat la un stadiu de recoltare de 82%. Astfel, de pe 1.800 de hectare s-au recoltat 13.140 tone. La tomate s-a recoltat o cantitate de 11.500 tone de pe o suprafaţă de 1.200 de hectare. În ceea ce priveşte pregătirea terenurilor pentru toamnă, s-au eliberat 105.227 hectare, reprezentand 70% din total. Suprafaţa arată este de 41.420 hectare, adică 28% din total. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.