Viața satului

Fermierii din nordul județului vor să protesteze împotriva rachetelor antigrindină

Mihai Boicu
7 iun 2017 4150 vizualizări

agriculturii din Păunești, Pufești și Ruginești acuză că seceta din zonă este adusă de rachetele antigrindină, care alungă norii de ploaie u la Păunești fermierii au cerut organizarea unui miting în comună, pe 11 iunie, dacă nu plouă până atunci u de asemenea, au fost depuse memorii la Prefectură u Ministerul Agriculturii susține că, din contră, rachetele duc la o uniformizare a precipitațiilor

Nemulțumirile agricultorilor din zona de nord a județului se amplifică pe măsură ce timpul trece, iar ploile se lasă așteptate. Oamenii acuză că din cauza rachetelor antigrindină care sunt lansate de la punctele din Nicorești (Galați), Ruginești, Panciu și Țifești în zona comunelor Pufești, Păunești și Ruginești nu au mai fost precipitații din luna aprilie. La Păunești mai mulți fermieri au solicitat organizarea unui miting duminică, 11 iunie, în comună, în cazul în care până atunci nu plouă. ”Avem o solicitare din partea a 38 de fermieri care vor ca primăria să le aprobe organizarea unui miting pe 11 iunie dacă nu plouă. Oamenii sunt nemulțumiți, au depus un memoriu și la Prefectură”, ne-a spus primarul Gheorghe Popa. Fermierii sunt convinși că sistemul de combatere a grindinei este ”vinovat” de secetă. ”Eu vreau să merg în instanță, ca să cer daune pentru pagubele pe care le am. Cum se adună norii de ploaie, cum începe să se tragă cu rachete din Nicorești, Ruginești, Țifești și se împrăștie norii. Acesta este un experiment care se face pe spinarea noastră. De la piatră mai rămânea ceva, acum culturile sunt compromise. Zona noastră este ca o vale, când se trage cu rachete nu mai rămâne niciun nor de ploaie”, ne-a spus Radu Neculai, un fermier din Pufești care lucrează o suprafață de circa 200 de hectare de teren. Acesta susține că din cauza secetei culturile sunt compromise în proporție de 70 – 80%, iar pagubele sunt foarte mari. Mai mulți fermieri din Pufești, Păunești și Ruginești au fost marți la Prefectură și au depus memorii în care și-au arătat nemulțumire cu privire la rachetele antigrindină. ”Am primit aceste memorii și vom trimite mai departe la Ministerul Agriculturii”, a spus prefectul Sorin Hornea.

Ministerul Agriculturii spune că rachetele antigrindină nu aduc secetă

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au luat deja o poziție publică cu privire la situația reclamată de fermierii din Vrancea. ”Prin intervenții active în atmosferă, în norii cu risc major de grindină se trimit vectori purtători de iodură de argint care, prin reacție, produc nuclee de condensare artificială. Această modificare determină un proces de precipitare a vaporilor de apă din nor și se elimină astfel pericolul producerii de grindină, iar masa de apă din nor se uniformizează și cade, sub formă de ploaie, pe o suprafață mai mare. În concluzie, activitățile de combatere a căderilor de grindină nu afectează balanţa generală de apă în nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros (inclusiv schimbarea direcţiei acestuia) ci, dimpotrivă, asigură creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor numai în aria de combatere şi adiacentă acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al MADR. Ministerul Agriculturii spune că această tehnologie este folosită cu succes în multe alte țări, nefiind asociată în niciun caz cu apariția secetei. Scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, arată reprezentanții ministerului, este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. ”Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp. Sistemul este organizat sub forma unor infrastructuri operaţionale şi de cercetare, sigure şi eficiente”, susține Ministerul Agriculturii. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.