Ultima oră

Șase persoane judecate într-un dosar de trafic de influență

Gabriel Sava
21 mar 2018 8743 vizualizări

Un fost și actualul prefect au dat declarații  în dosarul care privește fapte din 2010.După ce a stat ani în șir în sertarele DNA Galați, dosarul s-a întors la Focșani acum mai bine de un an.Unul dintre inculpați pretindea că are influență pe lângă prefectul de la acel moment.

Justiția nu doarme, dar nici nu se grăbește prea tare. La aproape nouă ani de la comiterea celor mai vechi dintre faptele reținute în acest dosar, șase persoane care nu au în mod deosebit legătură între ele au fost trimise în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență și de complicitate la această infracțiune. Grigore Marian Corcoz, de 39 de ani din Țifești, care este și singurul inculpat aflat sub control judiciar în acest moment, Eugen Mihăescu, director al unei școli de șoferi din municipiul Focșani Fănică Secară, instructor auto și Ion Olteanu, de 46 de ani din Străoane au fost trimiși în judecată sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de influență, în timp ce Ionuț Emilian Luca și Ciprian Lădaru au fost trimiși în judecată sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la trafic de influență.  Conform anchetatorilor vrânceni, faptele care sunt reținute în acest dosar au fost comise în perioada 2010-2012. Ziarul de Vrancea a scris încă de despre un flagrant care ar fi avut loc la o stație de carburant unde lucra unul dintre inculpați, respectiv Grigore Marian Corcoz, zis și Calul, care ar fi solicita bani unui martor denunțător în acest dosar pretinzând că are influență asupra lucrătorilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Vrancea. Pentru că în cursul cercetărilor s-a făcut vorbire despre posibile fapte de corupție comise  de prefecții Dragoș Mircea și Sorin Hornea, dosarul a fost la scurtă vreme declinat structurii competente material, respectiv Serviciul Teritorial al Direcției Naționale Anticorupție (ST al DNA) Galați. După ani de zile de cercetări, timp în care Ziarul de Vrancea a solicitat în mod constant informații despre stadiul anchetei, la începutul anului 2017, dosarul în cauză se întorsese la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. Între timp, cercetările DNA au stabilit că cei doi reprezentanți ai Guvernului în Vrancea nu avuseseră nicio implicare în faptele comise de unul dintre inculpați, așa că procurorii anticorupție au clasat dosarul.

Unul dintre inculpați invoca numele prefectului în ” combinații

După ce dosarul s-a întors la Focșani după mai bine de șase ani, cu puțin înainte ca faptele să fie prescrise, procurorii vrânceni au reluat cercetările cu privire la faptele comise de persoane care nu ocupau funcții publice. Conform rechizitoriului care a ajuns recent pe rolul Tribunalului Vrancea, inculpatul Grigore Marian Corcoz a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii de trafic de influență după ce, pe 8 iunie 2010, a pretins, iar două zile mai târziu a și primit suma de 250 euro, pretinzând că are influență asupra lucrătorilor de la serviciul de permise și înmatriculări auto pe care îi va determina să promoveze martorul la proba practică de obținere a permisiului auto. Conform declarațiilor din acest dosar, inculpatul a pretins că îl cunoaște pe prefectul de la acel moment, Sorin Hornea, care conducea instituția în subordinea căreia se află și în prezent serviciul de permise și înmatriculări auto. Unei alte martore, tot în cursul zilei de 8 iunie 2010, același inculpat i-a pretins suma de 200 euro în același scop și în aceleași condiții. Începând cu luna trecută, inculpatul Grigore Marian Corcoz a fost plasat sub control judiciar cu obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv comuna Țifești.  Cei doi inculpați judecați pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență au legătură cu unul dintre actele materiale săvârșite de inculpatul Corcoz. Conform anchetatorilor,  Ionuț Emilian Luca, de 35 de ani, din Vizantea, în cursul lunii iunie 2010, alături de inculpatul Ciprian Lădaru, de 31 de ani, din aceeași localitate, au intermediat relația dintre martorul denunțător și inculpatul Corcoz, respectiv a bărbatului căruia cel din urmă îi solicitase suma de 250 euro.

Bani pretinși pentru obținerea permisului, pentru înmatriculări sau pentru BAC

Eugen Mihăescu, de 48 de ani, director al unei școli de șoferi din Focșani a fost trimis în judecată în același dosar pentru trafic de influență după ce ar fi solicitat unei cursante suma de 250 euro. Bărbatul a pretins că are influență asupra examinatorilor din cadrul aceluiași serviciu de permise și înmatriculări auto, urmând ca prin traficarea influenței, martora să promoveze necondiționat examenul practic pentru obținerea permisului de conducere categoria B. În același păcat a picat și Fănică Secară, de 56 de ani, instructor auto, care a pretins și primit suma de 300 euro în același scop. Un bărbat de 46 de ani din Străoane, Ion Olteanu, a strâns bani buni după ce a pretins și primit sume consistente cu scopul de a ”facilita” diverse servicii. Conform anchetatorilor, acesta a solicitat și primit suma de 5000 lei de la unul dintre martorii denunțători după ce l-a convins pe acesta că are cunoștințe în rândul funcțonarilor publici din Bulgaria care aveau ca atribuții înmatricularea vehiculelor. Martorul în cauză avea interesul de a înmatricula un ARO a cărei serii de motor nu corespundea cu cea din documente. În cursul anilor 2011-2012, același inculpat a solicitat și primit suma de 500 lei și 400 euro pretinzând că are relații pentru ca un martor să fie avizat la examenul medical oftalmologic în cadrul vizitei medicale pentru obținerea permisului auto și pentru promovarea la proba practică. În cursul lunii august 2010,  Olteanu a solicitat 300 euro din care a primit 100 pretinzând că are influență asupra membrilor comisiei de examinare în cadrul examenului național de bacalaureat. În această situație, inculpatul a pretins că îl va ajuta pe martor să promoveze examenul scris la matematică. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea, urmând ca în cadrul primei înfățișări, pe procedura de Cameră Preliminară, să fie discutată și măsura controlului judiciar. (Gabriel SAVA)

Citiți și:Numele lui Sorin Hornea, vehiculat într-un scandal al permiselor 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.