Ultima oră

Avocatul vrâncean Toni Neacșu sugerează ”înlocuirea Președintelui” prin aplicarea ”modelului Republica Moldova”

Ziarul de Vrancea
31 dec 2018 1447 vizualizări

Motivul pe care avocatul  vrâncean Adrian Toni Neacșu  îl consideră aplicabil în luarea unei asemenea măsuri, de către Curtea Constituțională a României, este acela că, în opinia sa: ”Președintele se află în grevă prezidențială.” Iar soluția,într-o asemenea situație ar fi  ”constatarea interimatului” de către Curtea Constituțională ,”la solicitarea Președintelui sau a președinților celor două camere ale Parlamentului”

” Este modelul aplicat deja în Republica Moldova, pe texte din Constituție identice cu ale noastre. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat imposibilitatea temporară de exercitare a funcției de către președintele Republicii determinată de refuzul acestuia de a numi un ministru, un prim ministru, de a promulga o lege ori de a îndeplini obligațiile stabilite printr-o Hotărâre a Curții Constituționale. Sună foarte asemănător”, crede Toni Neacșu.

Redăm în continuare articolul integral pe acest subiect publicat astăzi luni 31 decembrie 2018 pe site-ul digi24.ro

Adrian Toni Neacșu, avocatul Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, în dosarul anagajărilor fictive, susține că președintele Klaus Iohannis s-ar afla într-o grevă prezidențială nedeclarată, motiv pentru care Curtea Constituțională ar trebui să constate „existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României”.

Președintele Johannis se află de ceva vreme în grevă prezidențială nedeclarată. Refuză să-și îndeplinească obligațiile constituționale, motivând nevoia de reflecție și de analiză prelungită. Cel mai recent exemplu, desigur nu singurul, este cel privind obligarea sa de către Curtea Constituțională de a lua act imediat de demisia a doi miniștri”, scrie avocatul pe contul său de Facebook.

Acesta citează din dispozitivul Deciziei nr. 875 din 19 decembrie și arată că din data de 21 decembrie, data publicării în Monitorul Oficial, decizia a devenit obligatorie și a început să curgă termenul „de îndată”.

„Președintele Iohannis nu se află doar în întârziere ci se află în refuz explicit de a-și îndeplini obligațiile funcției, așa cum ele rezultă din Constituție. Din punctul meu de vedere refuzul explicit al Președintelui de a-și îndeplini obligațiile pe care le are echivalează cu o imposibilitate temporară de exercitare a funcției. Atribuțiile funcției de Președinte al României trebuiesc exercitate neîntrerupt, continuu și în termenele arătate de Constituție. Dacă președintele nu-și poate îndeplini atribuțiile sau refuză să și le îndeplinească intervine situația de imposibilitate temporară a exercitării acesteia. Aplicarea Constituției în România nu poate fi suspendată nici în situația în care motive obiective îl împiedică pe Președinte să-și exercite atribuțiile, dar nici în situația în care simple motive subiective (refuzul său) îl pun în aceeași situație”, argumentează avocatul fostei soții a lui Liviu Dragnea.

Acesta mai susține că „există și un remediu constituțional”: „constatarea interimatului fucției de Președinte determinat de imposibilitatea temporară a exercitării funcției”.

Din punct de vedere tehnic Curtea Constituțională este cea care constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, la solicitarea Președintelui sau a președinților celor două camere ale Parlamentului (art. 44 alin. 4 din Legea nr. 47/1992). Este modelul aplicat deja în Republica Moldova, pe texte din Constituție identice cu ale noastre. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat imposibilitatea temporară de exercitare a funcției de către președintele Republicii determinată de refuzul acestuia de a numi un ministru, un prim ministru, de a promulga o lege ori de a îndeplini obligațiile stabilite printr-o Hotărâre a Curții Constituționale. Sună foarte asemănător”, mai scrie Toni Neacșu.

Avocatul Bombonicăi Prodan în dosarul angajărilor fictive mai susține că „înlocuirea Președintelui în cazul existenței unei întreruperi în exercitarea atribuțiilor, constatată de Curtea Constituțională, nu este nici opțională și nici nu este o decizie politică, cum este suspendarea președintelui, ci o obligație constituțională, pentru garantarea funcționarii statului și a aplicării neîntrerupte a Constituției”.

Text informații + foto :digi24.ro

Citiți și:Avocatul vrâncean Adrian Toni Neacșu l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumului;

”Muniție” din Vrancea pentru dosarele din justiție ale șefului PSD Liviu Dragnea;

Avocatul vrâncean Adrian Toni Neacșu artizanul soluției care-l scapă pe Dragnea de ultimul său dosar penal;

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.