Local

A murit Constantin Vintilă, preotul paroh al bisericii din Blidari, comuna Cârligele

Ziarul de Vrancea
26 nov 2020 21784 vizualizări

Trista veste a apărut într-o postare activată pe contul de facebook Primăria Cârligele

Citiți și rândurile emoționante scrise depre Părintele Constantin Vintilă, de preotul militar Ionel Vrînceanu care l-a avut prim mentor după ce-a intrat în preoție.

”Fericită este calea pe care mergi astăzi, o, suflete, căci un loc de odihnă ţi s-a pregătit!”

Dragi cârligeni,

Astăzi am aflat o veste care ne-a întristat nespus: a încetat din viață preotul paroh Constantin Vintilă care a slujit peste 40 de ani la biserica din satul Blidari.

Colectivul Primăriei comunei Cârligele este alături de enoriașii parohiei din satul Blidari și transmit gânduri de compasiune și mângâiere familiei îndurerate și greu încercate.

Drum bun, părinte!

Bunul Dumnezeu să vă odihnească în pace!”-Primăria Cârligele

Și primarul comunei Cârligele Ștefan Moscu a postat un mesaj pe contul său de facebook la aflarea știrii trecerii la cele veșnice a preotul paroh Constantin Vintilă

”Un preot deosebit, cu har, cu suflet mare, la care întotdeauna am găsit un sfat bun și alinare, s-a ridicat astăzi la cer lăsând în urmă multă tristețe și un gol imens.

Dumnezeu să vă aibă în paza sa, PĂRINTE CONSTANTIN VINTILĂ!

O să ne lipsiți tuturor!”-Stefan Moscu

Citiți și:Citiți și rândurile emoționante scrise depre Părintele Constantin Vintilă, de preotul militar Ionel Vrînceanu care l-a avut prim mentor după ce-a intrat în preoție.

ODIHNĂ VEȘNICĂ PĂRINTE CONSTANTIN VINTILĂ !

Este greu de crezut și acceptat, dar părintele Constantin Vintilă de la Parohia Blidarele-Cârligele,s-a mutat să slujeasca în ceruri!

Suntem triști și nu putem decât să ne plecam în fața rânduielii Lui Dumnezeu,deoarece știm că "preoții nu mor niciodată''.

După 42 de ani de slujire în aceiași parohie,fără să-și ia concediu niciodată,trăind permanent în parohie și viețuind numai în casa parohială,se mută la ceruri iar cu trupul în cripta din dreapta bisericii.

Părintele slujește ultima Sf.Liturghie duminică pe 1 noiembrie,iar în ultima predică mulțumeste Lui Dumnezeu și credincioșilor că l-au ajutat să se îmbogățească în Dumnezeu, accentuând că este singurul lucru esențial în viața unui om.

S-a născut la 7 noiembrie 1952, în timpul vecerniei închinată sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil în curtea seminarului Chesarie Episcopul din Buzău, unde într-o cămăruță viețuiau cucernicii lui părinți și unde a trăit până în anul 1971 când s-au mutat la bloc.După absolvirea Seminarului Teologic și a Facultății de Teologie din București,se căsătorește cu Mioara Guțu care l-a urmat cu credință în parohie timp de 47 de ani,împliniți pe 4 noiembrie 2020.

Primește Taina Preoției la 6 decembrie 1973 și a slujit cu mare dăruire în biserica Monument istoric închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Bonțești pe care a refăcut-o din temelii și a sfințit-o în anul 1996,dar construiește și Biserica închinată Sfantului Ierarh Nicolae din Blidarele, pe care o sfințește cu trei arhierei, ,Înaltpreasfințiții Epifanie al Buzaului și Vrancei,Calinic al Argeșului și Muscelului și Casian al Dunării de Jos.

Dumnezeu i-a binecuvântat viața cu o fetiță deosebita, Doinița,farmacist de profesie și cu mulți ucenici duhovnicești !

A fost un neagonisitor,nu și-a făcut case, nu a avut niciodată mașină, singura lui bucurie fiind cărțile,A administrat responsabil bunurile parohiei; un preot care nu s-a ocupat cu nimic potrivnic tainei preoției; a fost un preot care s-a purtat cu respect faţă de păstoriţii săi, având mereu o purtare pilduitoare şi faţă de autoritatea Bisericii; a fost un preot care nu a pus taxe şi poveri pe enoriaşii, dar a dat oricând toti banii din buzunar pentru dotarea cantinei sociale și a bucătăriei ca la fiecare sfârșit de săptămână cei săraci să poată avea o masă caldă .

A lăsat o arhivă ăi bibliotecă exemplară pentru noi toți.A fost un mare Om, deşi era mic de stat. A fost strădalnic şi jertfelnic spre cele bune, a ctitorit 2 lăcaşuri sfinte, străin de orice semeţie şi îngâmfare, un om înzestrat cu nobile daruri, care i-au spiritualizat şi eternizat viaţa, sfinţenia vieţii fiind cea care se opune astăzi morţii sale fizice.

Am scris aceste rânduri pentru că a fost primul meu mentor după preoția, în anul 1993 , unde am slujit 9 ani, la Dălhăuți, în aceiași comună !

Cred că Dumnezeu va rânduindui „pentru rodul faptelor lui celor bune” un loc binemeritat în Împărăţia Sa!

Părinte Constantin sărut mâna pentru toata ospitalitatea oferită până în clipa despărțirii.Vă doresc drum bun spre împărăţia lui Dumnezeu unde sigur ne vom întâlni!

Cu multa prețuire preot militar Ionel Vrînceanu”

Citiți și postarea parohului vrâncean Valeriu Roșcan din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni,  care mărturisește că datorează  părintelui Constantin Vintilă faptul că a ajuns preot: 

În viata noastră omeneasca, sunt împrejurări și evenimente care ne fac sa lăsăm toate și sa ne adunam mai toți laolaltă, la bucurii și la durere, de data asta..., la tristețe.... căci cu multa durere am aflat de trecerea la cele veșnice a părintelui Constantin Vintila, paroh al parohiei Blidarele unde a slujit cu dragoste și devotament vreme de mai bine de 40 de ani!

Că astăzi sunt preot, se datorează părintelui, care as putea spune ca, după moartea tatălui meu, "m-a infiat''..., m-a ajutat, sprijinit, îndemnat, certat părintește, pentru ca azi sa fiu un om bun și drept!

A fost alături de mine atât în școală cât și după, în momente bune dar și grele, cu povețe și îndemnuri ce azi îmi calauzesc viata!

A fost un preot prin vocație, nu "făcut"! A invatat pe multi nu numai teologie, pedagogie și istorie, ci și omenie! De foarte multe ori, părintele a dat fără sa primească-n schimb, a dat sfat, a dat invatatura, s-a dat jertfa de gândire, s-a dat pe sine!

A plecat la Domnul Hristos, Cel pe care L-a propovăduit și iubit!

Dumnezeu sa te ierte, părinte,!

Hristos a înviat!”-Valeriu Roscan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.