Ultima oră

Proiecte de finanţare pentru sprijinirea fermelor de familie

Silvia Vrînceanu Nichita
30 iun 2013 2962 vizualizări
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) va lansa în perioada 25 iunie - 31 iulie o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanţare pentru Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”, adresată celor care vor să dezvolte fermele de familie.

Suma totală alocată pentru această sesiune este de 50 milioane de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va putea depăşi 125.000 de euro.  Procentele de cofinanţare nerambursabilă, precum şi citeriile generale de accesare a sprijinului financiar sunt cele specifice investiţiilor prin Măsura 121 sunt disponibile gratuit pe pagina de internet a Agenţiei (www.apdrp.ro). În ceea ce priveşte dimensiunea economică a fermei (UDE ), aceasta trebuie să fie cuprinsă între minim 2 şi maxim 50 UDE. „Este vorba atât despre ferme de producţie vegetală, de creştere a animalelor, cât şi despre fermele mixte. Ca exemplu, la o fermă mixtă de bovine cu bază furajeră, pentru o dimensiune minimă de 2 UDE, familia ar trebui să deţină 3,5 hectare de teren cultivat cu grâu, orz, porumb, fâneţe şi plante de nutreţ, precum şi 3 capete de vaci de lapte.”, se arată într-o informare a APDRP. Tipurile de investiţii, pentru care în cel mai scurt timp vor fi disponibile proiecte tip, sunt: ferme de legume în camp (maxim 2 hectare) şi în spaţii protejate (maxim 1.000 de mp),  livezi de pomi şi arbuşti fructiferi (maxim 5 hectare), ferme de vaci de lapte (maxim 20 capete), ferme de creştere şi îngrăşare porcine (maxim 100 de capete) şi ferme de găini ouătoare (maxim 4.000 de capete). Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă 43/2013 prin care proiectele declarate eligibile vor beneficia de o garantare de 80% a sumelor pentru cofinantare, prin instituţii finanţatoare, după cum mai informează APDRP. Totodată, de la bugetul statului se va facilita acodarea de microcredite de până la 75.000 euro, pe o perioda de maxim 10 ani, tot pentru asigurarea cofinanţării. Pot depune proiecte atat persoane fizice (cu condiţia autorizării înaintea semnării contractului de finanţare), cat şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, sau alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul Măsurii 121. De asemenea, această oportunitate de finanţare este diponibilă şi prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL) care implementează la nivel teritorial această Măsură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.