Ultima oră

Mult vant pentru 5 litri de ploaie

Silvia Vrînceanu Nichita
20 mai 2013 3606 vizualizări
Focşaniul a fost aseară scena unor fenomene meteorologice înfricoşătoare

Vrancea a fost ieri după amiază sub o avertizare de vant puternic, ploi şi descărcări electrice, care a afectat iniţial doar partea nord-vest şi apoi s-a extins în tot judeţul. În judeţ au căzut averse de ploaie, însoţite de descărcari electrice şi grindină pe alocuri, cu intensificari vantului care au luat aspect de vijelie. Un vant cu aspect circular a cuprins şi Focşaniul, ca efect al unei zile foarte călduroase. Fenomenul a fost generat de aşa numiţii nori de tip cumulonimbus capilatus, formaţi la altitudini de 900- 1.200 m, consideraţi periculoşi pentru că pot genera ploaie torenţială cu grindină, după cum ne-au spus specialiştii de la Staţia Meteo Focşani. Norii de acest tip se formează ca urmare a evaporaţiei bruşte din timpul zilelor călduroase. Aşa se face că vantul a bătut în rafale de 60 – 70 km pe oră, cu schimbări bruşte de direcţie, de la nord-vest şi apoi de la sud-la est, de aici şi senzaţia de “luat pe sus” a celor care au circulat pe stradă în timpul furtunii. Vantul a antrenat în aer praf, frunze şi alte obiecte uşoare, generînd, alături de tunete şi fulgere, un zgomot destul de neplăcut în atmosferă. Practic, în într-un timp foarte scurt în zona de munte au căzut precipitaţii cuprinse între 17 şi 21 de litri pe metrul pătrat, cu grindină pe alocuri. La Focşani, unde vijelia s-a resimţit destul de puternic, a pluat însă destul de puţin, doar 5 litri pe metru plătrat. Pană la închiderea ediţiei nu au fost semnalate pagube sau victime printre oameni, chiar dacă cititorii ne-au semnalat spargerea catorva ferestre uitate deschise la etajele superioare ale blocurilor din Focşani. Specialiştii spun că norii de tip cumulonimbus sunt denşi, încărcaţi, iar consistenţa lor poate genera furtuni violente. Asemenea nori pot genera şi tornade, însă acestea nu sunt specifice regiunii noastre. Meteorologii se aşteptau aseară ca norii periculoşi să se risipească spre nordul ţării. În următoarele zile, cel puţin pană pe 24 mai, vremea se va răci. (Silvia VRÎNCEANU)



 

"Taifun" deasupra Focsaniului

 

Specialiştii vă sfătuiesc să închideţi ferestrele şi să rămaneţi în case pană trece pericolul. Nu de alta dar cateva geamuri sparte au căzut de la etaje în urmă cu cateva minute.

Un vant cu aspect circular a cuprins în urmă cu aproximativ 20 de minute Focşaniul, ca efect al unei zile foarte călduroase. Fenomenul este generat de aşa numiţii nori de tip cumulonimbus capilatus, uşor periculoşi pentru că pot genera ploaie torenţială cu grindină, după cum ne-au spus specialiştii de la Staţia Meteo Focşani. Vantul bate în rafale de 60 – 70 km pe oră, cu schimbări bruşte de direcţie, de la nord-vest şi apoi de la sud-la est, de aici şi senzaţia celor de afară că sunt luaţi pe sus. Din pricina vantului cald, rafalele iau o formă circulară, antrenand în aer praf, frunze şi alte obiecte uşoare, generînd un zgomot destul de neplăcut. Specialiştii vă sfătuiesc să închideţi ferestrele şi să rămaneţi în case pană trece pericolul. Nu de alta dar cateva geamuri sparte au căzut de la etaje în urmă cu cateva minute.

Potrivit hărţii radar publicată în timp real de Instititul naţional de Meteorologie, fenomenul meteo afectează întreaga regiune din zona Carpaţilor de Curbură, zonele cele mai afectate din Vrancea fiind în munţi, în zona Vintileasca, Nereju şi Herăstrău, unde a plouat cu grindină. Practic, în într-un timp foarte scurt în zonă au căzut precipitaţii cuprinse între 17 şi 21 de litri pe metrul pătrat. “Presiunea mai scăzută din zona de munte atrage norul”, spun pe înţelesul nostru specialiştii. Norii cunoscuţi şi sub denumirea de cumulonimbus sunt nori de furtună maturi, denşi şi viguroşi, de convexie, care au o consistenţă ce poate determina formarea furtunilor. Asemenea nori pot genera şi tornadele, însă acestea nu sunt specifice regiunii noastre, potrivit meteorologilor focşăneni. Norii de acest tip se formează ca urmare a evaporaţiei bruşte din timpul zilelor călduroase. Pană la această oră, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu s-au semnalat situaţii speciale. Meteorologii speră ca norii periculoşi să se risipească în aproximativ două - trei ore, fără să genereze grindină. Mai multe crengi au fost rupte de vant în Focşani. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.