Ultima oră

(FOTO/VIDEO!!!) Noaptea Învierii, cea mai luminată noapte a anului

Silvia Vrînceanu Nichita
1 mai 2013 5266 vizualizări
Bisericile au fost neîncăpătoare în această noapte pentru numărul mare de credincioşi veniţi să ia Sfanta Lumină a Învierii Domnului şi să cante împreună, alături de preoţi, “Hristos a înviat din morţi! Cu moartea pe moarte călcînd Şi celor din mormanturi; Viata dăruindu-le”. A fost noaptea în care au venit în casa Domnului şi cei despre care se spune îndeobşte că vin “din an în Paşte”.

 

Pentru că bisericile au fost neîncăpătoare, preoţii au ţinut slujbele de început în faţa lăcaşelor de cult. În faţa Bisericii "Naşterea Sfantului Ioan Botezătorul", din Piaţa Unirii din Focşani, unde reporterii noştri au asistat la Sfanta Liturghie, preotul paroh Constantin Enoiu a dat citire Pastoralei trimisă credincişilor de Înaltpresfinţia sa Ciprian, Episcopul Buzăului şi Vrancei, care a încercat să atingă sufletele credincioşilor afectaţi, poate mai mult ca niciodată în ultimii ani, de grija zilei de azi şi de maine. Singuri sau în grupuri, cei mai mulţi oameni au părăsit lăcaşele de închinăciune imediat cepreotul  a împărţit Lumina Învierii pentru a o duce acasă sau la cei dispăruţi, în cimitire. Noaptea Învierii este singura noapte a anului în care cimitirele sunt inundate cu lumină, iar pe morminte strălucesc mii de flăcărui în memoria celor dispăruţi. Şi în acest an, credincioşii vranceni au primit Lumina Sfantă de la Ierusalim, prin grija Patriarhiei Romane. Lumina Sfantă de la biserica Sfantului Mormant a fost adusă în Romania sambătă seara, cu un avion special care a aterizat la ora 19.40 pe Aeroportul "Henri Coanda", de unde a fost preluată de trimişii eparhiilor, fiind apoi oferită credinciosilor. Părintele Daniel, Patriarhul Romaniei, a declarat că Lumina de la Ierusalim „este un dar de la Dumnezeu pentru credincioşi, care ne arată biruința vieții asupra morții, biruința lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului și asupra morții și dobândirea vieții veșnice”. Fără îndoială Lumina din noaptea Învierii are efecte pozitive asupra oamenilor. De la copii şi pană la bătrani toţi au avut grijă să menţină cat mai mult aprinsă lumina înmulţită a acestei nopţi. A fost o noapte frumoasă, caldă, fără vant. Se spune că în această noapte se deschid cerurile - nu numai pentru ca Sfantul Duh să coboare peste credincioşi, dar şi pentru a le da acestora posibilitatea să se unească cu Domnul întru spirit. Este noaptea în care se pun dorinţe care li se vor împlini celor care se roagă cu sufletul deschis. Astăzi, în Sfanta zi de Paşte, este bine să împărţim din puţinul nostru şi celor care au mai puţin decat noi. De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul pe cât de unic, pe atât de predominant în zilele de Paşte.

Pană la Înălţare credincioşii se vor saluta cu "Hristos a Înviat!". Paște fericit tututor cititorilor noștri, oriunde s-ar afla!

Iată și o mică poezie trimisă de un cititor din Italia

AZI A-NFLORIT LUMINA...

Azi a-nflorit lumina in copaci...
Cu toată lumea ai să te impaci...
In hainele alese să te-mbraci...
Pe cele cu păcate să dezbraci...
Ridică-te,nu trebuie să zaci...
Fii fericit,chiar si atunci cand taci...
Asa făceau si scumpii nostri daci...
Să nu privesti fălos pe cei săraci...
Nu numai pofta ta s-o satisfaci...
In cele rele să nu te complaci...
Chiar dacă ai dreptate să nu-ataci...
Să nu apesi in viată pe tràgaci...
Să fii tu insuti,să nu te prefaci...
Azi luminează chiar si cei opaci...
Azi aeru-i făcut din cozonaci...
Amestecat cu izul din colaci...
LUMINA-avem,să nu mai fim buimaci...
Acel ce crede-n VIATA e dibaci...
LUMINA "turmei" are-un singur "BACI"...

Vasile David

P.S. Dacă-am gresit rog ca să fiu iertat,
Smerit vă spun HRISTOS A INVIAT !!!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
clasa X A, acum 4014 zile, 16 ore, 59 minute, 2 secunde
Pastorala a fost lunga si nu am inteles nimic, probabil asa a citit-o preotul in graba, s-au asa a fost facuta. Vorba multa saracie curata. Asa a parut la tot grupul si chiar am fost atenti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.