Ultima oră

Războiul civil din Siria a blocat exportul de miei din Vrancea

Aurelian Ivan
19 mar 2013 2352 vizualizări
Conflictele militare din lumea arabă au dat o lovitură grea crescătorilor de oi din Vrancea, care au pierdut o importantă piaţă de desfacere.Crescătorii aşteaptă să vadă cum îşi pot vinde mieii în pieţe de Paşte

Comenzi “aproape” de zero din străinătate pentru crescătorii de oi din Vrancea. “Nu s-a mai întamplat asta pană acum”, spune Ion Avram, preşedintele  Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Mioriţa”, care pune situaţia pe seama războaielor din lumea arabă, de unde veneau cele mai multe comenzi pentru carnea de miel. În anii trecuţi din Vrancea plecau la export zeci de mii de miei, în special în Siria. De doi ani de zile, de cand ţara a intrat în haosul războiului civil, care a făcut zeci de mii de morţi printre civili, crescătorii de ovine nu mai au cui să vandă miei. “Anul acesta, din cauza conflictelor din lumea arabă, exporturile de miei au scăzut considerabil. Anul acesta sunt aproape de zero. Este o lovitură destul de grea pentru crescătorii de oi din Vrancea. Din judeţ plecau la export 30-40.000 de miei în Siria şi Turcia. Apropo de această ultimă ţară, turcii au blocat orice export de miei dinspre Romania”, explică Ion Avram, de la asociaţia crescătorilor de oi. Exporturile aduceau şi un preţ bun pentru crescători, kilogramul în viu se vindea cu 12- 13 lei. Străinii preferau carnea de la noi şi pentru că aici mielul e crescut 100% natural. Preţul estimat acum este puţin peste 10 lei, dacă este cumpărat viu.

Mieii nu se vand în piaţă, deocamdată

Singura speranţă a crescătorilor de oi, dacă exporturile au picat, este piaţa liberă de la noi, mai ales că se apropie sărbătorile pascale. Dar nici asta nu este soluţie sigură pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu şi-a dat încă acceptul pentru vanzarea mieilor la liber. În fiecare an instituţia a dat o derogare de zece zile pentru a putea fi vanduţi mieii în pieţele agroalimentare, în condiţii de igienă, şi doar în preajma sărbătorilor pascale. ”Nu am primit niciun comunicat oficial vis-a-vis de vanzarea la liber a mielor în pieţele din Vrancea”, ne-a spus ieri Necula Botezatu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Vrancea. Tocmai pe această piaţă mai mizează crescătorii. În acest an pentru carnea de miel este estimat un preţ cuprins între  20 şi 25 de lei în carcasă, unul similar cu cel din anii trecuţi. “Crescătorii de oi sunt hotăraţi să nu lase din preţ, mai ales că a fost o iarnă grea şi nu sunt prea mulţi miei”, a mai precizat Ion Avram. Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Mioriţa” cuprinde circa 1.000 de crescători vranceni, care deţin peste 50 de animale fiecare, dar şi 50 de crescători din judeţul vecin Galaţi. Acestora li se adaugă încă aproximativ 200 de crescători din judeţ care deţin cate 20-40 de capete ovine. La nivelul judeţului, potrivit recensămintelor efectuate de medicii veterinari, fermierii au în proprietate în jur de de 165.000 de oi şi 23.000 de capre. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.