Ultima oră

Moda ţeparilor de după gratii: sms-uri mincinoase sau accidente fictive

Aurelian Ivan
15 feb 2013 2366 vizualizări
Aveţi grijă la sms-urile care vă anunţă că aţi caştigat sume uriaşe de bani u sunt infractorii din închisori în complicitate cu oameni aflaţi în libertate care vă trimit aceste apeluri u noua modă a ţeparilor este telefonul de panică referitor la accidentul unei rude apropiate u au păţit-o şi VIP-urile din Focşani

Înşelăciunile prin telefon sunt în atenţia IPJ Vrancea. Poliţiştii vrânceni vor desfăşura o campanie de informare privind “ţepele” prin care cetăţenii pot fi înşelaţi prin intermediul sms-urile sau apelurilor telefonice prin care sunt anunţaţi că au câştigat o sumă mare de bani sau produse electronice de ultimă generaţie: televizoare LCD, calculatoare, telefoane mobile sau tablete. Sunt mulţi cei care au fost anunţaţi că au câştigat un premiu de la diverse firme şi că, pentru a intra în posesia lui, trebuie să achite o sumă de bani prin transfer credit sau virament bancar. Modul de operare este următorul: victimele sunt apelate pe telefonul fix în reţeaua Romtelecom sau pe telefonul mobil, prin apel sau sms, autorii comunicându-le că sunt câştigătorii unui premiu de fidelitate din partea Romtelecom sau alţi operatori de telefonie mobilă, constând în bani sau produse electronice. Autorii conving persoanele apelate, în mare parte vârstnici, sub pretextul validării premiilor, să achiziţioneze cartele electronice reîncărcabile sau să achite o sumă de bani prin mandate online reprezentând „taxe de transport, transfer bancar sau taxe notariale”. Un alt mod de operare este acela prin care autorul se prezintă ca o rudă a părţii vătămate şi, sub pretextul că a fost implicat într-un incident urmat de consecinţe grave, îi solicită acesteia să expedieze sume de bani, tot prin mandate online. Indivizii pretind că sunt membri ai familiei sau apropiaţi ai acestora şi susţin că au fost implicaţi în accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru a rezolva problemele. Ulterior sunt solicitate sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro, virate în anumite conturi bancare. În general, autorii sunt deţinuţi aflaţi în penitenciarele din ţară care acţionează în complicitate cu persoane aflate în libertate, pe numele acestora părţile vătămate expediind banii. Astfel de cazuri de păgubiţi s-au întamplat şi în Focşani, şi chiar cu oameni din lumea bună, care au picat în plasa infractorilor după ce li s-a spus că victimă este o rudă apropiată.
     
Poliţiştii fac cateva recomandări

Poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă şi să verificaţi dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat prin informare la serviciile de informaţii clienţi de la operator. Nu daţi dovadă de credulitate atunci când sunteţi contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentaţi ai diferitelor firme. Pe numerele de telefonie fixă sunt tot mai frecvente în ultimul timp apelurile de natură publicitară. Acestea se vor înmulţi mai ales la sfarşitul anului, odată cu perioada sărbătorilor. În acelaşi timp, nu daţi curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoaşteţi doar prin intermediul telefonului. Şi, atenţie, nu achitaţi niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii. Întotdeauna sunaţi la compania de telefonie mobilă-Departamentul de Relaţii cu Clienţii şi verificaţi veridicitatea promisiunilor. Poliţiştii mai avertizează că nu trebuie comunicate niciodată informaţii personale confidenţiale cum este CNP-ul, seria buletinului, conturi bancare sau parole. (Aurelian IVAN)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.