Ultima oră

Pelicanul Paul, vedetă la Grădina Zoologică din Targu Mureş

Aurelian Ivan
8 nov 2012 10037 vizualizări
Paul este singurul pelican din grădina zoo şi este admirat de sute de vizitatori

Pelicanul Paul a fost transportat cu ceva timp în urmă la una din cele mai mari grădini zoologice din ţară, cea de la Targu Mureş, unde va locui pană la primăvară. El are un „ţarc” destul se spaţios în care am putea spune că se lăfăie. Vorbim de o suprafaţă de 40 de hectare pe care se întinde Grădina Zoologică din Targu Mureş. Contactaţi telefonic zilele trecute, angajaţii care se ocupă de pelicanul Paul spun că acesta s-a adaptat repede. Este singurul pelican de la această Grădină Zoologică şi pasărea din Delta Dunării pare să se simtă foarte bine. „Locatarii” cu care împarte spaţiul „rezidenţial” sunt urşi, lei, elefanţi şi alte animale sălbatice care sunt ţinute în captivitate. Pe timp de iarnă cei care vin la Grădina Zoologică din Targu Mureş sunt între 100 şi 150 de vizitatori pe zi. Sunt aşadar cateva mii de oameni care îl văd lunar pe pelicanul Paul, adoptat pentru o perioadă de vranceni. Vă reamintim că maiestoasa pasăre îşi luase zborul împreună cu fraţii ei spre Africa Ecuatorială, pentru a petrece acolo iarna, numai că s-a prăbuşit chiar în faţa bisericii din comuna vrânceană Gura Caliţei, posibil pe fondul epuizării. Pasărea rănită a fost găsită de o familie de localnici, Pupăză, şi îngrijită pentru început în gospodăria proprie, apoi predată membrilor Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice pentru a fi tratată la dispensarul zoologic din Crângul Petreşti, aproape de Focşani.

S-a suspectat că pelicanul ar fi fost vanat de braconieri, fiind vizibile mai multe urme de alice în penajul său, dar în urma radiografierii la Clinica de imagistică medicală  a doctorului Constantin Buză nu s-au găsit alice în corp. Cel mai probabil anul viitor „Paul” va fi dus în arealul său natural din delta Dunării. (A. IVAN)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
N.E.CURATU, acum 4199 zile, 7 ore, 59 minute, 3 secunde
Uite-a dracu' pelicanul Intrebat fiind de-un om Cum se simte-n casa noua A raspuns scurt " Nem tudom"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.