Ultima oră

Un vrancean are hotel de 3 stele în centrul Romei

Silvia Vrînceanu Nichita
3 nov 2012 14622 vizualizări
De loc din Panciu, Ovidiu Burduşa a lucrat în industria hotelieră din Italia din 2005, ajungand pană în postul de manager u dacă în mod normal nu avea fonduri suficiente, criza i-a dat posibilitatea să cumpere un hotel langă Piaţa di Spania la jumătate de preţ, împreună cu un partener italian u “Cand clienţii ajung acasă şi îţi trimit felicitări ori suveniruri, e ceva de nedescris”, povesteşte Ovidiu Branduşa din experienţa de la recepţie

Suntem obişnuiţi să citim în presă mai mult lucruri rele despre romanii care au plecat în străinătate, însă există şi exemple pozitive. Unul dintre acestea vi-l prezentăm astăzi. Este vorba despre un vrancean din oraşul Panciu care a devenit co-proprietarul unui hotel din centrul “cetăţii eterne”, Roma, pe care îl administrează alături de soţia sa, vranceană şi ea. Este vorba despre Ovidiu Burduşa, un păncean de 33 de ani, care a plecat cu manile goale în Italia, unde a ajuns, după câţiva ani de muncă zi şi noapte, managerul unui hotel cu 13 camere, în centrul Romei. Este vorba despre hotelul de trei stele “Inn Spagna Room Hotel”, care funcţionează într-o clădire de secol XVII, situat langă celebra Piaţa di Spagna, unul dintre cele mai populare locuri din Roma, care atrage turişti din toată lumea. Provocarea a fost, în cazul lui Ovidiu Burduşa, una globală: criza economică din ultimii ani, care a descurajat investitorii şi a adus în pragul falimentului sute de companii în Italia, după cum notează jurnaliştii de la Gazeta Romanească, cei care au scris un reportaj despre vranceanul nostru în numărul de ieri.  “Dacă nu ar fi fost criza, nu aveam acum hotelul meu, la doi paşi de Piazza di Spagna”, declară Ovidiu Burduşa, care susţine că a profitat de recesiune pentru a fi propriul său stăpan.

De la recepţioner la patron

FOTO: Preţul unei camere la hotelul condus de păncean variază între 81 şi 126 de euro pe noapte

Pentru a ajunge să administreze propriul său hotel, Ovidiu Burduşa spune că a muncit zi şi noapte, nu a avut week-end-uri, iar în unele zile nu reuşea să doarmă decat cateva ore. A plecat în Italia imediat după terminarea şcolii, unde a ajuns să lucreze ca recepţioner în diferite hoteluri. Îşi dorea să trăiască pe cont propriu. Aşa a început să viseze să fie chiar el proprietarul unui hotel. “Am ajuns la Roma în ‘98, erau alte vremuri ... După trei ani am revenit în ţară, iar în 2005 am terminat Facultatea de  Economie a Turismului, la Universitatea Româno- Americană. Apoi aveam două variante: să răman în Bucureşti sau să reîncep aventura în Italia. Am ales Italia şi pot spune că am fost norocos. Am lucrat la hotelul acesta pana în 2010, trecand de la Recepţia de noapte, după amiaza şi apoi în ultimii doi ani am fost managerul lui. În paralel mergeam pe la alte hoteluri să lucrez. A fost o munca titanică. Primii bănuţi îi puneam deoparte în 2005. Nu pot să-i uit, era ceva de genul “euro peste euro”. Eram încantaţi şi eu şi soţia mea Andreea că hotelierii ne chemau să le acoperim week-end-urile. Eu am lucrat din 2005 de fiecare dată şi de Crăciun şi de Revelion. Am avut şi satisfacţii. Cand clienţii ajung acasă şi îţi trimit felicitări ori suveniruri, e ceva de nedescris. Pe toate le avem într-un dulăpior! Avem suveniruri din Japonia pana în Brazilia”, ne povesteşte din experienţa sa de om de hotel frecventat de turişti de pe tot mapamondul.

Cand unii pierd, alţii caştigă

Când a hotărât să-şi investească toate economiile într-un hotel, Ovidiu Burduşa nu a vrut o clădire oarecare, “ci una în centrul centrului”. Un obiectiv care a rămas mai mult un vis pentru tânărul din Panciu, ţinând cont de preţurile care depăşeau un milion de euro. Cu banii strânşi, în 2011 a convins un om de afaceri italian să investească împreună într-un hotel în centrul Romei. “Preţurile erau mari, iar eu voiam ori în centru, ori deloc. De clădirea aceasta din 1700 m-am îndrăgostit la prima vedere. Poziţia e excelentă, dar era nevoie de restructurări serioase. Iar preţul era mult peste posibilităţile noastre, la fel şi chiria”. a declarat Ovidiu Burduşa pentru jurnalista Miruna Căjvăneanu de la Gazeta Romanească, care i-a vizitat hotelul. Recesiunea economică a însemnat un avantaj pentru vranceanul nostru. “Noi am avut avantajul că multă lume a luat mai mult decat putea duce. Cei de la care am cumparat aveau mai multe hoteluri, s-au întins mai mult decat le era pătura, ca să zic aşa. La un moment dat fostul proprietar a fost mulţumit să vândă afacerea la mai puţin de jumătate din preţul iniţial. Şi am profitat, plătind jumatate din pret pe loc şi restul în rate, dar fără bancă”, ne-a povestit Ovidiu Burduşa. Au urmat renovarea hotelului şi impunerea sa pe piaţă, ţinand cont de concurenţă: “Partenerul italian nu a pus decât banii, de toate celelalte lucruri mă ocup eu. Cred că cel mai important lucru este să fii mai întâi un bun manager de hotel, apoi un om de afaceri. Suntem parteneri 50 % fiecare, însă el lucrează cu băncile, finanţări, credite pe alt domeniu. El doar a pus partea lui. Gestiunea e 100 % făcută de mine şi de soţia mea”, spune pănceanul.

Clienţi importanţi din Romania

O cameră în hotelul administrat de familia Burduşa costă de la 81 la 126 de euro pe noapte, însă preţurile se schimbă în funcţie de sezon, de evenimente. Pe timp de criză, costul camerelor a scăzut, dar nu şi volumul de afaceri: “Am reuşit să câştigăm mai bine decât anul trecut, deşi camerele sunt mai ieftine, pentru că avem mereu plinul asigurat. Fiecare hotel e ca o maşină, trebuie să ştii la ce viteză să porneşti şi cu ce viteză să mergi”, povesteşte Ovidiu. Printre clienţii soţilor Andreea şi Ovidiu Burduşa se numără şi actori, politicieni, diplomaţi, între care şi mulţi romani. “Au venit în hotel mulţi artişti, Tudor Furdui, Simona Pătruleasa, Manuela Hărăbor. Am avut şi un actor de la Holywood, avea 90 de ani. Chiar pentru următoarele zile am cinci fete din Ploieşti venite pentru cumpărături, bineînţeles. Noi avem contacte bune cu Academia din Romania, cu consulatul şi ambasada noastră de aici şi încercăm de fiecare dată să le venim în ajutor. Bineînţeles în limita disponibilă o făceam şi cand eram angajat, o fac cu plăcere şi cand sunt patron”, ne spune Ovidiu, care adaugă că are rezervări făcute la hotel chiar şi pentru noiembrie 2013. Cei de la Gazeta Romanească scriu că unul din clienţii care se cazează la hotelul lui Ovidiu ocupă o funcţie importantă în Liga Nordului, partidul populist de dreapta, care luptă împotriva imigranţilor. “Ştie că sunt român şi este foarte mulţumit de condiţiile pe care le oferim”. Cei mai buni clienţi sunt asiaticii: “Japonezii sunt oaspeţii ideali, la fel ca şi scandinavii: liniştiţi şi foarte corecţi. Aş putea spune că cei mai pretenţioşi sunt sud-americanii”, dezvăluie Ovidiu.


Inima i-a rămas tot la Panciu

Cu toate că are propria afacere în Italia, Ovidiu Burduşa e mereu conectat la realitatea din ţară. Vine în România de două ori pe an. Aici a făcut nunta în 2010 şi a luat din moţ fetiţei sale Cezarina. “Panciu este locul unde m-am născut, am primit educaţie, dar şi locul unde îmi încarc în cel mai scurt timp bateriile pentru a fi consumate în “oraşul etern””, ne spune Ovidiu. Din anii de studenţie, îşi aduce aminte de Victor Ponta, pe care îl întâlnea pe coridoarele Universităţii. “Preda, acum a ajuns prim ministru”, spune Ovidiu, care se declară însă un alegător convins “de dreapta”, după cum notează Gazeta Romanească. Şi pentru că a venit vorba de România, recunoaşte că urmăreşte mai mult politica de acasă, fiind la curent cu toate evenimentele: “Dimineaţă, încep să citesc pe internet presa locală din Vrancea. Deşi sunt la 2.500 km distanţă, citesc articolele dvs. din Ziarul de Vrancea. Apoi trec la presa centrală şi aşa mai departe”, spune Ovidiu. Îşi doreşte ca imaginea românilor din Italia să se schimbe în bine, mai ales că încă se resimt repercursiuni după nefericitul caz Mailat. Speranţe nu vin nici din Romania, unde spune că “statul nu mai e stat”. “Poate ăsta a fost şi unul dintre motivele care m-au făcut să plec din ţară. Din păcate nu am decat o viaţă şi vreau să o trăiesc rezonabil. În ţară am văzut că a dispărut şi ... speranţa, din păcate”, concluzionează Ovidiu. Spune că s-ar putea întoarce în ţară într-o zi ca om de afaceri, însă deocamdată are planuri în Italia. “Îmi place jobul asta, nu cred ca aş mai putea să fac altul cu aceeaşi pasiune. E un domeniu pe care îl cunosc, l-am studiat şi încerc să-l fac cat mai bine posibil. Anul viitor am vrea să ne extindem, să mai luăm o gestiune de 5-6 camere, însă vrem să le facem EXTRA LUX”, ne-a dezvăluit el din planurile pe termen scurt. Cei care vor să vadă hotelul unde este manager Ovidiu Burduşa pot intra pe site-ul www.innspagnaroom.it. (Silvia VRÎNCEANU)

Fotograiile sunt publicate prin amabilitatea colegilor de la Gazeta Romaneasca (www.gazetaromaneasca.com)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
Mircea, acum 4197 zile, 20 ore, 35 minute, 51 secunde
LIKE,LIKE,LIKE pentru articol.Sper ca acest ziar sa ne mai prezinta si alte cazuri similare.
mihai, acum 4198 zile, 9 ore, 11 minute, 30 secunde
felicitari acestui domn! restul nu m-ai conteaza ce spun anumiti indivizi invidiosi.omul a demonstrat ca are caracter si asta conteaza cel mai mult .tot respectul!!!!!
, acum 4199 zile, 12 ore, 52 minute, 32 secunde
E vrajeala de doi bani, nicicum sa faci atatia bani asa de repede...poate a dat vreun tun, ca din economii nu putea face o treaba de genul asta...iar broscarii nu se combina cu romanasii nostri, citeste integral
danisor, acum 4199 zile, 17 ore, 55 minute, 29 secunde
Stimate Dl Zidar Dan, La prima vedere observ ca nu ati citit cu atentie articolul,nici Dvs nici Dl raduc cu ,, r ,, mic. Dl Branza e deputat in Diaspora,nu Senator.Daca stati in afara trebuia sa citeste integral
dan, acum 4199 zile, 19 ore, 8 minute, 40 secunde
va bucurati vrinceni si eu ma bucur dar nu cred ceia ce spune panceanul,cu banii din munca lui nu putea fi proprietar de hotel in roma,poate ca l-a ajutat wiliam brinza senator ca tot cheltuie citeste integral
ANDU, acum 4200 zile, 10 ore, 18 minute, 10 secunde
Ne bucuram sa auzim ca romanii nostri de afara mai au si alte ocupatii. Ne-am saturat de hotii de buzunare,clonari de carduri sau spargeri demagazine. Succes.
manu, acum 4200 zile, 11 ore, 36 minute, 24 secunde
Bravo,felicitari! L-am cunoscut personal pe Ovi acum 3 ani la Roma,era Manager la Hotel Seiler,pe o straduta din centrul istoric. Mi-a placut modul de lucru si felul in care isi facea meseria.Eu sunt citeste integral
Italianul, acum 4200 zile, 17 ore, 45 minute, 15 secunde
raduc cu "r" mic e carcotasul forumului zdv. Bineinteles ca asta nu inseamna ca nu exista si asemenea situatii. Ovidiu a fost sincer si a povestit despre experienta lui de viata, departe de citeste integral
Laurentiu, acum 4200 zile, 21 ore, 6 minute, 4 secunde
Felicitari! Avem nevoie de astfel de exemple. Ma simt mandru ca un vrancean are astfel de performante, asa cum probabil mai sunt multi altii. La acest articol orice comentariu negativ nu poate fi citeste integral
Nicu Panaitescu, acum 4200 zile, 21 ore, 10 minute, 47 secunde
Buna treaba, Ovidiu! Alde "dottore" astia care-si dau cu parerea mai jos sunt probabil din cei care, tot pe-acolo muncind, n-au reusit decat un "bemveu" third hand. 7.8 la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.