Ultima oră

VIDEO!!!! Vine iarna şi Vrancea este în „pantaloni scurţi”

Aurelian Ivan
29 oct 2012 7317 vizualizări
In Vrancea sunt peste 500 de kilometri de drum şi avem parazăpezi doar pentru un kilometru. Instituţia Prefectului a cerut sprijin guvernamental pentru ca drumurile să nu mai fie înzăpezite de la prima ninsoare

Reţeaua de drumuri naţionale din Vrancea numără 11 şosele cu o lungime de 514 km. Dintre acestea, nouă drumuri sunt înzăpezite la primul viscol pentru că sunt aşezate perpendicular pe direcţia vantului. Dacă maine cade zăpada, în special în zona de campie drumurile se închid circulaţiei. Primul drum care se blochează este DN 23 B Ciorăşti-Măicăneşti, care face legătura dintre Focşani şi Brăila. Parazăpezile ar putea fi o soluţie ca să nu se ajungă la astfel de situaţii, dar nu sunt suficiente pe stoc. De fapt, în Vrancea nu avem mai deloc. Partea proastă este că meteorologii anunţă din nou o iarnă grea. Conform datelor de la Secţia de Drumuri Naţionale, în judeţ sunt peste 500 de kilometri de drumuri naţionale şi parazăpezile ajung pentru puţin peste un kilometru. Ca soluţie, la ultima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a propus solicitarea de parazăpezi pentru 52 de kilometri de drumuri înzăpezibile. Prefectul Cătălin Popescu a informat mai departe Guvernul pentru a cere sprijin. Se ştie deja că Vrancea a fost „paralizată” rutier iarna trecută.

Dacă ar fi existat aceste parazăpezi,  pe unele drumuri s-ar fi putut circula. Şi sunt peste 50 la număr care ar putea fi protejate cu parazăpezi. „Pentru faptul că iarna trecută ne-a arătat că ar trebui să fim mai bine pregătiţi am fost obligaţi să inventariem toate măsurile care pot ajuta, ca să facem în aşa fel încat să nu mai oprim traficul pe drumul naţional. Prioritatea noastră în această iarnă este să facem tot ce este omeneşte posibil să nu întrerupem circulaţia pe drumurile naţionale”, ne-a spus prefectul Popescu. Urmează ca la sfarşitul acestei săptămani să aibă loc o întalnire la nivel de Prefectură cu directorul Regionalei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi Iaşi pentru a discuta problema parazăpezilor. Dacă lucrurile vor avansa, instituţional vorbind, în curand va începe şi licitaţia publică pentru achiziţionarea de parazăpezi.

Oamenii îşi aduc aminte că odată existau parazăpezi pe campuri

Cu ani în urma, pe campurile din apropierea şoselelor erau amplasate mii de parazăpezi. Nu mai vorbim de perdelele forestiere. Rolul acestora era de a bloca zăpada pe camp pentru a nu ajunge pe carosabil în timpul viscolului. Oamenii spun că parazăpezile, ca multe alte lucruri în Romania, au fost demult furate şi vandute la fier vechi, iar perdelele forestiere defrişate. „Erau înainte parazăpezi, dar acum mai sunt foarte puţine. La intrare în Mandreşti este nenorocirea mare că nu se poate intra, nu se poate ieşi în caz de ninsoare şi viscol. Acolo se pune zăpada mare, dar dacă nu mai sunt parazăpezi... S-au stricat, s-au furat, cine mai ştie”, ne-a spus un cetăţean din cartierul Mandreşti.

„Ţin minte că în anii din urmă se foloseau, pană în 1990. În fiecare an se aşezau pe marginea şoselei, dar au dispărut. Cine le-a luat?”, se întreabă un alt locuitor din acelaşi cartier. Sectia de Drumuri Naţionale Focşani are în momentul de fata parazăpezi doar pentru 1,2 kilometri deşi avem peste 50 de kilometri de drum care creează probleme în fiecare iarnă. La nivelul judeţului sunt însă peste 500 de kilometri de drum naţional. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nick, acum 4208 zile, 12 ore, 5 minute, 27 secunde
Drumul DN 23 B nu face legatura intre Focsani si Braila,sau poate ca pe acolo mergi tu la Braila.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.