Ultima oră

VIDEO!!!Bugetul Festivalului Bachus s-a triplat de la începutul crizei

Aurelian Ivan
16 oct 2012 1971 vizualizări
Anul acesta se vor cheltui peste 11 miliarde de lei vechi pentru Festivalul Vinului, aproape triplu faţă de 2009. Ieri s-au construit „tarabele” meşterilor populari, s-a reparat marmura din Piaţa Unirii şi s-au lustruit geamurile clădirilor din centrul parcului. Reporterii noştri i-au întrebat pe aleşi cum se vor cheltui banii, însă aceştia au dat din umeri

De la an la an creşte suma care se alocă Festivalului Internaţional al Viei si Vinului „Bachus”, dar nu se observă o creştere a numărului  viticultorilor sau a firmelor de profil, ci numărul cantăreţilor pe scenă. De fapt, întregul program din acest an se bazează pe formaţiile care vin să cante, printre care se strecoară un concurs de vinuri, combinat cu unul de gastronomie. A fost adusă si o vedetă care să facă spectacol în gastronomie, un master chef, cunoscut mai mult în televiziune.

În programul celor patru zile de festival nu vezi decat recitaluri de muzică, însă nicio prezentare de vinuri, nu vezi numele producătorilor de vinuri care participă. Nu sunt nici momente educative interactive în care să înveţi despre vinuri, despre cum să recunoşti un vin bun de unul falsificat, despre specificul podgoriilor. Tot ce află un străin este că vine să cante nu ştiu ce vedetă. Pentru asta se consumă, atenţie, peste 11 miliarde de lei vechi, adică în jur de 250.000 de euro. Cei care au ridicat mana în Consiliul Judeţean ca să fie votat acest buget se cam supără dacă sunt întrebaţi de bani. ”Sigur că orice sumă analizată din acest punct de vedere poate fi considerată foarte mare. Totuşi acest festival este cartea de vizită a judeţului”, ne-a spus liberalul Eduard Lambrino, unul dintre consilierii care şi-au dat votul pentru cele 8 miliarde alocate de la CJ.

A început curăţenia de dinainte de festival

Ieri, în Piaţa Unirii se muncea de zor. Unii reparau marmura, alţii făceau curăţenie. Geamurile clădirilor din centrul parcului erau lustruite de femeiile de la spaţii verzi. Şi tot cei de la Spaţii verzi, din subordinea Primăriei Focşani, munceau la „tarabele” meşterilor populari. Nu de alta, dar la paranghelie a contribuit şi municipalitatea, cu 3,3 miliarde de lei vechi.

Culmea penibilului, cei de la Primărie au dat banii dar nu ştiu pe ce vor fi cheltuiţi. ”Noi cand am alocat această sumă nu a fost şi o listă detaliată în spate, unde vor fi cheltuiţi banii. Vom face o analiză şi vom ţine cont de ea în anii viitori”, ne-a spus viceprimarul Tudorel Trofin. Aceasta înseamnă că se pot aloca sume astronomice fără să fie necesar să se ştie pe ce se vor cheltui mai exact banii. Consilierii PDL spun că ei au votat împotriva acestui buget, dar sunt prea puţini pentru a conta la vot. „ Am votat împotrivă din moment ce avem străzi impracticabile”, ne-a spus consilierul PDL Nicu Tănase.

„Referendum” pentru Festival

Întrebaţi despre alocarea celor 11 miliarde de lei vechi la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus”, focşănenii nu sunt prea încantaţi. „Să se pună la primărie o urnă şi buletine de vot. Să ni se zică: „măi oameni, noi vrem să facem Festivalul Vinului, ia votaţi voi dacă sunteţi de acord sau nu”. Şi aşa am fi putut afla şi poate făceam o cheltuială mai mică. Că uite vine acum iarna şi nu o să avem bani de căldură”, ne-a spus un cetăţean.

”Pentru Festivalul Vinului mi se pare o irosire banii aştia, ar trebui folosiţi în alte scopuri, locuri de muncă mai multe. Sunt foarte mulţi şomeri în Focşani”, a spus un altul. „Să se plătească factura la iluminatul public, că am auzit că sunt datorii”, a încheiat un altul.

Dacă în 2009, când criza economică era abia la început, s-au alocat patru miliarde de lei vechi, în 2011 suma s-a dublat, pentru ca în 2012 să se tripleze. (Aurelian IVAN)

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dragos, acum 4221 zile, 17 ore, 35 minute, 50 secunde
Focsanenii sunt o adunatura de imbecili. Isi merita soarta pentru ca isi aleg de fiecare data acelasi calau care ii fura sistematic si ei stiu asta dar prefera sa il voteze din nou. IMBECILI !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.