Ultima oră

7.000 de vranceni cer ajutoare pentru culturile distruse de secetă

Aurelian Ivan
15 oct 2012 980 vizualizări
Fermierii au avut o lună la dispoziţie pentru a depune cererile la Direcţia Agricolă. Proprietarii de pămant spun că seceta va scumpi mancarea iar proprietarii îşi vor tăia vitele pentru că nu au cu ce să le hrănească

Ieri a fost ultima zi în care s-au mai acceptat dosarele pentru culturile distruse de secetă. S-au depus peste 7.000 de cereri pentru ajutorul minimis acordat de Guvern, care totalizează o suprafaţă de 18.000 de hectare, cultivată în mare parte cu porumb. Totuşi, seceta a compromis producţia de cereale pe o suprafaţă mult mai mare. Specialiştii de la Direcţia Agicolă avansează cifra de peste 80.000 de hectare cultivate cu porumb, grâu, floarea soarelui şi plante nutreţ.

Un procent important de oameni nu a mai depus aceste cereri de ajutor în principal din pricina birocraţiei dar şi din teama că nu vor primi bani. Cel puţin aşa spun cei care au preferat să îşi însuşească pierderea. ”Sunt mulţi bătrani care au renunţat să mai alerge după hartii. Eu m-am gandit că mai fac un ban, iau doi saci şi mai hrănesc animalele. Acum trebuie să cumpăr furaje. Am pierdut tot din cauza secetei”, ne-a spus Stan Istrate, un fermier din Slobozia Ciorăşti. Lipsa furajelor a dus la scumpirea lor, fapt ce va conduce la o abatorizare în masă a animalelor, pentru că oamenii nu vor mai avea cu ce să le hrănească. “Am adunat ce am mai găsit pe camp, am un tractoraş şi am mai alergat cu el. E jale, domnule! Oamenii nu mai au bani ca să îşi lucreze pămantul. În comuna mea doar jumătate din teren se mai lucrează”, ne-a spus Ion Glăvana, un alt fermier care şi-a depus cererile pentru ajutorul de calamitate.


100 de lei pe hectar pentru secetă

Cantităţile de cereale sunt cu pană la 30% mai mici faţă de anul trecut, din cauza secetei. Recoltele mici din acestă toamnă vor conduce la o creştere de preţ la mălai, făină, ulei şi nutreţul pentru animale. “Se va acorda suma de 100 de lei pe hectar pentru culturile calamitate de seceta din acest an. Suprafeţele trebuie să fie cuprinse între 1 şi 10 hectare. Cei care au venit să îşi depună cererile de ajutor s-au plans că nu mai au cu ce să îşi hrănească animalele. Au venit să ceară ajutorul pentru secetă bătrani chiar şi de 85 de ani”, ne-a spus Mariana Botea, purtătorul de cuvant al Direcţiei Agricole. Condiţiile meteo deosebite din acest an au afectat şi podgoriile. Conform Direcţiei Agricole, la struguri producţia a fost cu puţin peste 60% din recolta estimată. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.