Ultima oră

VIDEO!!!Pompierii vranceni, prea pitici să lupte cu focul la înălţime

Aurelian Ivan
3 oct 2012 4958 vizualizări
In cazul unui incendiu în Focşani, la blocurile cu zece etaje, pompierii nu au cu ce să intervină. Ce este mai grav, aceste blocuri înalte nu au decat o singură cale de evacuare, aşa că la un foc năpraznic, locatarii sunt victime sigure. Focşaniul duce lipsă şi de hidranţi, care ar trebui să existe la fiecare bloc. Pompierii vranceni luptă cu focul pe maşini care ar fi trebuit să iasă de ani buni la pensie. In 2010, în centrul oraşului, acoperişul unui bloc cu zece nivele a luat foc, iar pompierii stăteau şi se uitau, neavand cum să ajungă la incendiu

 Focşănenii se pot doar ruga să nu aibă loc un incendiu de amploare la blocurile înalte din oraş, pentru că nu exită echipamente pentru a-i salva. Pentru tot judeţul Vrancea există o singură autoscară construită în fosta Uniune Sovietică, în anii 1970, care se defectează des şi pentru care nu se mai găsesc piese. Mai mult, pentru blocurile cu zece etaje, autoscara ajunge doar pană la opt, ceea ce ar putea să-i transforme pe locatarii de la ultimele etaje în victime sigure. „Este autospeciala cea mai veche din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea. Autoscara este mecanică, cu ea se poate interveni doar pană la etajul opt al clădirilor. În cazul unui incendiu mai sus de etajul opt, se apelează la sprijinul celorlalte inspectoratedin judeţele limitrofe”, ne-a declarat Florin Olaru, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea. Ce este mai grav, nu sunt nici destui hidranţi, iar asta îngreunează intervenţiile pompierilor vranceni în cazul unor incendii puternice. Aşa că trebuie să folosească maşinile, care şi ele demult ar fi trebuit duse la casat. ”Aceste autospeciale au fost proiectate şi construite în anii 1990. Ne ajută că au în componenţa un rezervor de 9.000 de litri de apă şi ajută unde nu sunt surse de apă în apropiere, iar hidranţii sunt prea departe”, ne-a spus şi Mirel Dogaru, maistru militar la ISU Vrancea.

Maşinile de pompieri, ieşite la pensie de 12 ani

FOTO: Maşinile de intervenţie ale pompierilor vranceni au durata de exploatare depăşită în medie cu 12 ani

Pentru că reţeaua de hidranţi nu este extinsă, sunt folosite aceste maşini greoaie care ajung mai tarziu la intervenţie şi, pe deasupra, mai fac şi naveta kilometri ca să fie alimentate cu apă. Asta pentru că, la un moment dat, cei 9.000 de litri de apă se termină şi focul poate să mistuie încă destule case sau blocuri. „Problema hidranţilor o întampinăm la mai toate intervenţiile la care participăm. Lipsa acestor hidranţi presupune aducerea apei de la distanţe destul de mari”, a mai spus Florin Olaru. Maşinile din parcarea de la Pompieri au durata de explotare depăşită în medie cu 12 ani. Adică, de mult timp ar fi trebuit înlocuite dar nu sunt bani. Şi apoi, cum reţeaua de hidranţi nu este pusă la punct, sunt obligaţi să folosească aceste maşini uzate doar ca cisterne pentru cantităţi mari de apă.

O singura uşă de evacuare pentru blocurile înalte

Singurul mod de evacuare a omenilor care locuiesc în blocurile înalte de la bulevard este pe scări. Numai că imobilele au o singură ieşire pentru, atenţie, nu mai puţin de 43 de familii, cate locuiesc într-un bloc cu zece niveluri. Şi avem cateva blocuri în oraş cu opt şi zece etaje. În cazul unui incendiu la etajele superioare trebuie, aşadar, să se înghesuie peste o sută de oameni pe o singură ieşire. Acest lucru, din nefericire, s-a întamplat în urmă cu caţiva ani. Atunci, acoperişul blocului cu zece etaje de langă Capelă a luat foc. Intervenţia a fost foarte dificilă din cauza înălţimii clădirii şi a resurselor mai mult decat inexistente ale pompierilor. Totuşi, aceştia au umplut acest gol cu experinţa pe care o au şi au încheiat misiunea cu succes. Oamenii din aceste imobile au încă în memorie blocul lor cuprins de flăcări. O femeie îşi aduce aminte de zăpăceala din acele clipe. ”Pompierii se uitau la foc şi nu ştiau ce să facă, dădeau cu apă la baza blocului, nu au găsit apă la hidranţi. Îmi aduc aminte”, ne-a spus o focşăneancă din zonă. „De ce nu există scări de evacuare? Stăm de 35 de ani aici. Cand a luat foc, ne-a evacuat pe scări, nici măcar două ieşiri nu sunt”, a spus o altă persoană. La capitolul hidranţi în Focşani, oficial stăm binişor, ar fi peste 100. Potrivit celor de la Primăria Focşani, de curand au mai fost daţi în folosinţă alţi 60, dar tot nu sunt de ajuns. „Întotdeauna ne mai trebuie hidranţi în muncipiul Focşani. Dacă ne luăm după necesităţi, ar trebui să avem unul langă fiecare bloc şi nu este posibil aşa ceva”, a spus şi Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvant al Primăriei Focşani. (Aurelian IVAN)

Foc la 10!

FOTO: Cu doi ani în urma acoperişul unui bloc cu zece etaje din Focşani s-a făcut scrum, a fost nevoie de o autoscară de intervenţie la înălţime din Buzău pentru că cea din Vrancea era stricată


Cu doi ani în urmă, în toiul nopţii, acoperişul unui bloc cu zece etaje situat pe bulevardul Unirii din Focşani a fost cuprins de flăcări. Acestea riscau să se extindă şi la blocurile învecinate, dar şi la Biserica monument "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", autorităţile au intrat în panică. Atunci, acţiunea de stingere a focului a fost condusă chiar de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, lt. col Flaviu Chiscop. La faţa locului a ajuns şi prefectul de atunci Ion Oprea. Situaţia era gravă. Mai mult decat atat, pompierii vranceni nu au avut cu ce să intervină, singura autoscară pe care o au, era defectă. S-a cerut sprijinul pompierilor de la Buzău pentru a aduce o autoscară, cu care să intervină la înălţime. În urma incendiului, 400 de mp de acoperiş s-au făcut scrum şi cinci apartamente au fost afectate. (A. I.)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4235 zile, 8 ore, 30 minute, 36 secunde
Aceasta este o veste foarte proasta. Avand in vedere faptul ca si focsanenii din blocurile cu 10 etaje platesc impozit, domnul Bacinschi are obligatia legala sa le asigure si dansilor protectia in caz citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.