Ultima oră

Prefectul se miră de cum au dispărut sistemele de irigaţii din pămant

Aurelian Ivan
26 sep 2012 2209 vizualizări
Sedinţa Comisiei de Dialog Social a adus în discuţie efectele secetei într-un judeţ unde sistemele de irigaţii au fost distruse.Prefectul s-a arătat oripilat de modul în care s-au furat ţevile pentru irigaţii

Problema sistemelor de irigaţii în Vrancea a fost discutată ieri în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Prefectura Vrancea. Un raport al celor de la Direcţia Agricolă, făcut public în şedinţă, arată dezastrul provocat de secetă şi mai ales pierderile suferite de fermierii vranceni. Cum în ultimele trei luni abia dacă a plouat, campurile s-au uscat văzand cu ochii. Graul, materia primă pentru painea noastră cea de toate zilele, a fost afectat în proporţie de 30% din cauza lipsei de apă în sol. Porumbul, spun specialiştii în agricultură, a avut cel mai mult de suferit, aproape 50 % din suprafaţa însămanţată fiind distrusă. Şi viticultura apare pe lista culturilor afectate de secetă, întrucat bobul de strugure nu a acumulat suficientă apă. Pierderile podgorenilor ajung pană la 30%, iar vinul de anul acesta va fi mai dulce. De altfel, din cauza verii extrem de călduroase, culesul strugurilor aproape că s-a finalizat în judeţ, în condiţiile în care în alţi ani abia acum începea campania de recoltare. În contextul acestor date s-a discutat şi despre sistemele de irigaţii, care ar fi putut reduce substanţial din pagube. “În ultimii 20 de ani nu s-au investit bani în aceste sisteme de irigaţii, s-au furat, s-au distrus. Surpriza noastră a fost să constatăm că instalaţiile predate asociaţiilor de udători s-au furat şi alea. Asta este culmea culmilor: le-a ţinut ELIF-ul într-o stare cat de cat bună de funcţionare şi cand le-a dat beneficiarilor, celor care au nevoie de ele, dispar, nu au fost protejate. În două luni nu a mai fost niciun sistem”, a spus revoltat prefectul Cătălin Kanty Popescu, care nu a spus însă şi cine sunt vinovaţii. Problema instalaţiilor de irigat furate este veche şi aprinde spiritele de cate ori în judeţ sunt înregistrate pierderi din cauza secetei. Aşa se face că, nu de mult, ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a aruncat în declaraţii de repornire a investiţiilor pentru faimosul Canal Siret-Bărăgan, început pe vremea comunismului. Bineînţeles că nu s-a întamplat nimic, cum nu s-a rezolvat nici cu sistemele de irigaţii, acelea care au mai rămas, acum distruse şi ele. Judeţul Vrancea este aşadar la îndemana providenţei. Dacă plouă vom avea ce manca, dacă nu, cum estre tradiţia deja, vom face importuri de grau, porumb şi alte cereale, iar preţul produselor la raft va fi pe măsură. La ora actuală, doar 7% din suprafaţa agricolă a judeţului beneficiază de irigaţii, iar autorităţile se limitează la discuţii, fără să facă nimic concret. Grav este că seceta va continua în regiunea de sud-est a Romaniei, potrivit estimărilor făcute de specialişti pe termen mediu şi lung. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.