Ultima oră

VIDEO!!! Un incendiu violent a încercuit ieri Mănăstirea „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil"” din Boloteşti

Aurelian Ivan
10 sep 2012 4586 vizualizări
Flăcările au izbucnit de la vegetaţia uscată şi au pus în pericol biserica şi chiliile măicuţelor u pompierii au oprit flăcările foarte aproape de lăcaşul de închinăciune.O cruce din lemn a scăpat ca prin minune deşi iarba din jurul ei a ars în întregime

Mănăstirea de rit vechi „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil"” din comuna Boloteşti a fos ieri la un pas de a arde din temelii. Ceea ce părea un foc pus pentru a arde resturile vegetaţiei uscate din curtea mănăstirii s-a transformat în cateva minute într-un incendiu în toată regula, care a cuprins gardul care împrejmuia lăcaşul de cult. Măicuţele au crezut că pot controla focul, dar într-un final au trebuit să îi cheme pe pompieri în ajutor. „Se vedea din sat fumul şi ne-am dat seama că este ceva în neregulă la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi”. Am aflat că măicuţele au făcut un pic de curăţenie, iar focul s-a extins rapid. Două dintre maici, fiind în varstă, nu au reuşit să-l stingă şi s-au speriat. Au sărit muncitorii care lucrează la fondul forestier”, ne-a relatat viceprimarul comunei Boloteşti, Gheorghe Bratu. Cu caţiva ani în urmă, mai sus, pe Măgura Odobeştiului, cel mai înalt deal subcarpatic din ţară, biserica Mănăstirii Tarniţa a luat foc din temelii tot din pricina neglijenţei măicuţelor. Ctitoria veche de 300 de ani a ars din cauza unui coş de fum necurăţat la timp.


„Focul l-am oprit la doi metri de biserică”


Ascunsă în pădurile de pe Măgura Odobeştiului, mănăstirea „Sfinţii Voievozi” este într-o zonă greu accesibilă, drumul fiind unul forestier şi greu practicabil. Două autospeciale încărcate cu apă, care au cateva tone în greutate, au urcat şi au coborat  drumul forestier mai ceva ca autoturismele off-road. „Din cauza  drumului inaccesibil intervenţia a fost foarte dificilă. Vorbim de aproape un hectar şi jumătate de vegetaţie uscată care s-a aprins şi ameninţa să ardă chiliile măicuţelor. Focul l-am oprit la doi metri distanţă de biserică”, ne-a spus Cătălin Păun, şeful gărzii de intervenţie de la Staţia de Pompieri Vidra. Pompierii au fost uimiţi să vadă că flăcările au mistuit tot în curte, mai puţin o cruce din lemn care a stat efectiv în mijlocul flăcărilor. Mileul şi iconiţa care împodobesc  vechea troiţă au rămas neatinse de flăcări, măcuţele consolandu-se că Dumnezeu s-a îndurat de ele şi de lăcaşul de închinăciune.

Povestea bisericii de la Mănăsirea „Sfinţii Voievozi” este una încarcată de legende. Lăcaşul de cult a fost dăramat de comunişti înainte de 1989, dar oamenii locului spun că toţi cei care au contribuit la dăramarea lăcaşului de cult au avut parte de o moarte violentă. Aşezămantul a fost reînfiinţat după căderea comunismului, în 1990. După ce au stins incendiul, pompierii le-au atras atenţia măicuţelor de la Boloteşti să fie mai atente atunci cand umblă cu focul. Un incendiu mai grav a afectat anul acesta, în luna martie, mănăstirea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de la Soveja, din pricina unui coş de fum, însă ctitorii s-au mobilizat şi au reparat aproape toate stricăciunile. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la incendiul care a pus în pericol Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” din pădurile  Boloteştiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.