Ultima oră

Veste buna pentru bolnavi: coplata, care ii obliga sa dea bani daca ajungeau in fata medicilor, a fost amanata

Ziarul de Vrancea
12 aug 2012 848 vizualizări
Autoritatile romane nu s-au angajat la niciun termen fata de Fondul Monetar International, a declarat sambata ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, dupa discutiile cu misiunea FMI

"Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale. Legea zice ca nivelul coplatii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult. Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare (n.r. - cu delegatia FMI) erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen", a explicat ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.

Oficialul a vorbit si despre taxa clawback, precizand ca nu a constituit o tema pentru discutiile de a sambata de la sediul Ministerului Finantelor, insa nivelul acesteia va scadea comparativ cu estimarile initiale.

"Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanta, care a fost stabilit impreuna cu producatorii de medicamente, Ministerul de Finante, Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. Ramane forma proiectului asa cum a fost agreata la ultima intalnire cu producatorii. Nivelul taxei clawback va scadea. Banii care se colecteaza de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinta de crestere a arieratelor pana in luna aprilie, iar din luna mai incoace inregistram o tendinta de scadere", a explicat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.


Introducerea sistemului de coplata constituie unul dintre angajamentele Guvernului introduse inca de anul trecut in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti.

La inceputul lunii august, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern care stabileste ca asiguratii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca, cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Astfel, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. In unitatile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale in spitalizare continua, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Nivelul minim al coplatii se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist si este de 4 lei pe consultatie, iar cel maxim, care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultatie.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultatie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultatie.

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.