Ultima oră

VIDEO!!!!Porcii “mutanţi” distrug porumbul sătenilor

Aurelian Ivan
18 iul 2012 7328 vizualizări
Gospodarii din Gura Caliţei şi-au construit turnuri de supravehgere în care dorm pentru a-şi proteja culturile de animalele flămande u cu toate acestea, mistreţii au distrus lanurile de porumb din localitate u cei de la AJVPS spun că vor fi despăgubiţi doar cei care şi-au împrejmuit culturile

 Porcii mistreţi au făcut praf ieri noapte culturile de porumb din mai multe gospodarii din comuna Gura Caliţei. Oamenii susţin că au în fiecare an probleme cu animalele sălbatice. Cu toate că au pus sarmă ghimpată, au baricadat gardurile, porcii tot au dat iama în culturi. Unii şi-au construit turnuri de supraveghere ca să îşi păzească lanurile. Ca o santinelă, săteanul Valerică Gherghe stă noaptea la pandă. “Am fost azi-noapte aici, la 4.13 am adormit, nu poţi sta continuu cu ochii deschişi. A venit porcul. Pană am scos lanterna l-am scăpat... Am dormit atatea nopţi aici,  m-a prins şi ploaia, n-am cedat, dar degeaba, tot mi-a stricat porumbul. În loc să stau ca toţi oamenii să dorm cu familia, în pat, stau aici şi trudesc degeaba”, spune Valerică Gherghe, care de o saptămană stă la pandă. Omul spune că porcul mistreţ este nefiresc de mare, “cat un viţel”. ”Cum să te aperi? Ai furca şi tot ţi-e frică!”, a spus gospodarul. Porumbul din spatele casei era împrejmuit cu sarmă ghimpată şi era speranţa omului ca va avea pe timp de iarnă malai pentru mămăligă şi hrană pentru păsări. Cu toate acestea, obstacolul nu a fost suficient pentru a-i ţine departe pe mistreti.


Oamenii se plang că nu au soluţii

Valerică Gherghe ne arată cum i-au distrus porcii mistreţi porumbul

Sătenii din Gura Caliţei sunt disperaţi şi nu mai au soluţii pentru porcii mistreţi care le ameninţă munca. Cazul lui Valerică Gherghe nu este singular. Sunt zeci de persoane care se plang că animalele din pădure le-au distrus culturile. “Cu ce să omor eu porcul ăsta? Nu pot să-l omor pe al meu din curte, dar ăsta, e periculos”, spune Nicolae Ţigănuş. Un altul, ajuns la capătul răbdărilor, se gandeşte să îi otrăvească, după ce a văzut că i-a fost distrusă toată grădina. “M-am gandit să le pun otravă, dar mă duc la Agenţia Judeţeană a Vanătorilor că nu mai am ce face. Nu am cu ce să îmi cresc un porc, o găină”, ne-a spus şi Victor Boghiurlan. Primarul localităţii aşteaptă ajutor de la judeţ. “Multe sate din Gura Caliţei sunt prejudiciate de porcii mistreţi. Consider că este de competenţa celor care administrează fondul de vanătoare să vină la faţa locului să evalueze pagubele şi să se ajungă la o întelegere cu cetătenii, ca să nu ajungem la instanţele de judecată. Cei de la AJVPS trebuie să vină să rezolve problema”, ne-a declarat Nicolae Ţandără, primarul din Gura Caliţei. De partea celalaltă, reprezentanţii Agenţiei  Judeţeane a Vanătorilor şi Pescarilor Sportivi spun că cei care şi-au împrejmuit culturile vor beneficia de despăgubiri. “Fiecare trebuie să îşi protejeze cultura. Dacă a protejat-o să se adreseaze primariei şi, conform legii, vor beneficia de despăgubiri”, ne-a spus Mircea Grosu, purtătorul de cuvant al AVJPS. Pană la despăgubiri, cetăţenii din Gura Caliţei vor mai face multe nopţi albe ca să îşi protejeze ce a mai rămas din porumb. (Aurelian IVAN)
Pe platform webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini cu distrugerile provocate de porcii mistreţi în Gura Caliţei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pentru OBSERVATOR, acum 4305 zile, 23 ore, 47 minute
Sa intelegem ca pe timpul mandatului lui Dragos nu veneau porcii mistreti? Se speriau de el sau de prostiile pe care le-a facut?
OBSERVATOR, acum 4305 zile, 23 ore, 57 minute, 19 secunde
Dragi cetateni ai comunei Gura Calitei, puneti-va primarul sa pazeasca. Caci de aceia l=ati ales..., el stie sa omoare oameni, deci stie sa omoare si porci... Pentru cei care nu stiu, primarul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.