Ultima oră

Atenţie ce beţi! La ţară, apa de la robinet conţine nitraţi, fier şi arsen

Ziarul de Vrancea
16 mar 2012 2851 vizualizări
Apa din unele instalaţii de alimentare din mediul rural nu este potabilă 100%, după cum avertizează Sanepid-ul u în urma analizelor făcute s-au găsit escherichia coli şi enterococi, clor rezidual liber, nitraţi, fier şi arsen

Atenţie de unde beţi apă! Apa din unele instalaţii de alimentare din mediul rural este, în unele situaţii, plină de nitraţi, nitriţi şi alte bacterii care ar putea să le provoace probleme de sănătate celor ce o consumă. Situaţia a fost constatată de specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care au realizat un raport privind calitatea apei potabile pe anul 2011. În urma analizelor de laborator s-au descoperit microbi şi nitraţi peste limita admisă în mai multe surse de apă. Chiar dacă apa este furnizată în multe localităţi vrîncene prin intermediul instalaţiilor de alimentare aflate în grija Serviciului Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă din cadrul Consiliului Judeţean, acest lucru nu înseamnă că întotdeauna este bună de băut. „În mediul rural, din instalaţiile centrale ce aparţin SPESRAA (Consiliul Judeţean Vrancea) au fost analizate un număr total de 642 probe de apă din care: 534 probe apă, microbiologic fiind 100% conforme Legii 458/2002. 108 probe apă, fizico-chimic din care neconforme au fost 10 probe (9,25%) la parametrii  «nitraţi» , «nitriţi» , «bromaţi» şi «fier». Cauzele neconformităţilor: calitatea necorespunzătoare a apei la surse (cantităţi crescute de nitraţi, bromaţi sau fier). Lipsa unor procedee de tratare adecvate, pentru reducerea concentraţiei parametrilor care depăşesc limitele maxime admise. Neefectuarea lucrărilor planificate pentru întreţinerea instalaţiilor (rezervoarelor)”, se arată în raportul întocmit de DSP.


Clor rezidual, nitraţi, fier, arsen… cocktail mortal


Probleme au fost în unele localităţi precum Dumbrăveni (Cîndeşti, Dragosloveni), Jariştea, Străoane sau Tătăranu. Analizele de laborator au mai scos la iveală germeni patogeni şi nitraţi peste limita admisă în mai multe surse de apă comunale. „În mediul rural, din instalaţiile centrale ce aparţin primăriilor au fost analizate un număr total de 1.099 probe de apă  din care: 734 probe apă, analizate microbiologic, din care 13 probe (1,77%) au fost neconforme Legii 458/2002 pentru parametrii «Escherichia coli» şi «enterococi». 365 probe apă, analizate fizico-chimic, din care 80 probe (21,91%) au fost neconforme la parametrii «clor rezidual liber» , «nitraţi»  , «fier» şi «arsen». Menţionăm că nu toţi operatorii de apă au respectat frecvenţa prelevărilor de probe apă pentru monitorizarea de control, încălcîndu-se prevederile atît ale Legii nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cît şi ale HG nr. 974/2004. Motivaţia acestora a fost legată de lipsa fondurilor pentru plata analizelor. Menţionăm că toţi operatorii de apă au fost informaţi imediat asupra rezultatelor de laborator, solicitîndu-li-se efectuarea anchetelor cu privire la identificarea cauzelor care au determinat apariţia neconformităţilor precum şi măsurile corective aplicate imediat pentru evitarea apariţiei unor epidemii hidrice sau intoxicaţii cu nitraţi”, se mai arată în raport.


Staţiile de tratare, cu probleme


Specialiştii de la DSP au găsit şi principalele cauze de nepotabilitate a apei distribuite consumatorilor. S-a constatat că unele staţii de tratare (dezinfecţie) nu funcţionează sau funcţionează deficitar, sînt dificultăţi în aprovizionarea cu clor gazos prin lipsa mijloacelor de transport speciale, autorizate, ceea ce determină neefectuarea permanentă a dezinfecţiei apei, efectuarea manuală a dezinfecţiei apei, ceea ce determină imposibilitatea asigurării unei concentraţii constante a clorului rezidual liber în apa produsă şi distribuită, pe parcursul zilei. De asemenea, în localităţi precum Cîmpineanca – sursă CAP, Tătăranu – sursele Mărtineşti, Bordeasca Veche şi Obileşti nu se poate efectua dezinfecţia la nivelul bazinelor metalice tip hidrosferă, pentru că acestea sînt foarte vechi. În urma neregulilor constatate, DSP a impus dotarea instalaţiilor de apă cu staţie de dezinfecţie (cu hipoclorit de sodiu sau clor gazos) în localităţile Vrîncioaia, Negrileşti, Păuneşti şi Vidra, suplimentarea procedeului de tratare a apei prin clorinare, la instalaţiile care dispun de staţii de dezinfectie cu UV, etc. În 2011 nu s-a monitorizat calitatea apei din fîntîni, deoarece primăriile nu au solicitat acest lucru. (Raluca MANOLACHE)

Ce otrăvuri sînt amestecate cu apă?


Escherichia coli şi enterococii sînt bacterii, respectiv microorganisme de natură patogenă care pot da infecţii grave mai ales ale aparatului digestiv, unde ar ajunge prin consumul apei netratate. Nitraţii se regăsesc mai ales în apa de fîntînă şi, alături de fosfaţi sau arsen şi clor liber, sînt compuşi chimici toxici sau foarte toxici, în cazul arsenului, care pot duce, cel puţin în cazul sugarilor, la deces în cazul consumului de apă care conţine aceste substanţe. Nici măcar fierberea apei nu elimină în întregime microorganismele care pot produce infecţii devastatoare iar compuşii chimici neorganici nu dispar într-o proporţie satisfăcătoare decît în cazul unui tratament al apei printr-o staţie de tratare. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ducemas d-tru, acum 4433 zile, 8 ore, 18 minute, 18 secunde
instalatiile centrale care apartin de SPESRAA(administrate de CJ)sunt interesate de calitatea apei, ...n-au bani,da pentru paranghelii au bani,...cum s-a dus diaconu ,sa se duca toti, ca ne-au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.