Ultima oră

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziarul de Vrancea
16 mar 2012 2289 vizualizări
Pentru corecta informare a opiniei publice, faţă de declaraţiile primarului municipiului Focşani, Sorin Hornea, prefectul judeţului Vrancea face următoarele precizări: Pentru corecta informare a opiniei publice, faţă de declaraţiile primarului municipiului Focşani, Sorin Honea, prefectul judeţului Vrancea face următoarele precizări: Pentru corecta informare a opiniei publice, faţă de declaraţiile primarului municipiului Focşani, Sorin Honea, prefectul judeţului Vrancea face următoarele precizări:

„Preţul energiei termice în sistem centralizat nu se stabileşte în urma unor negocieri între reprezentanţii administraţiei publice după bunul plac al acestora, ci conform legislaţiei în vigoare, cu documente care să ateste necesitatea majorării costurilor.
Consider că primarul municipiului Focşani în calitate de cetăţean şi de ales al urbei este într-o gravă confuzie.
Analiza legalităţii Hotărârii Consiliului Local de stabilire a preţului energiei termice, precum şi discuţiile dintre prefect şi reprezentantul autorităţii locale au avut loc din perspectiva strictă a interesului cetăţenilor din municipiul Focşani, neputând să facem rabat de la respectarea legii.
Nu voi permite ca cetăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să devină abonaţi captivi, să fie mărit preţul energiei termice după încheierea perioadei în care aceştia se puteau debranşa. Oamenii trebuie să ştie din timp ce măsuri urmează să ia autorităţile locale, ca, la rândul lor, să poată să ia cele mai bune decizii pentru familiile lor.
În plus, orice hotărâre a Consiliului Local care priveşte interesele cetăţenilor trebuie să fie pusă în dezbatere publică, iar hotărârea care priveşte
stabilirea preţului de 285 lei/Gcal nu a respectat prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.



Mai mult, prin contractul de finanţare pentru reabilitarea sistemului de termoficare, municipalitatea focşăneană s-a obligat să respecte previziunile stabilite pentru anii următori şi practicarea preţului de 225,6 lei/Gcal în anul 2012 pentru a putea obţine fonduri europene nerambursabile.
Cetăţenii municipiului Focşani ar fi trebuit să fie informaţi de către primarul municipiului Focşani şi de către Consiliul Local despre recursul pe care l-au promovat pentru a anula hotărârea Tribunalului Vrancea prin care s-a dat câştig de cauză acţiunii introduse de Instituţia Prefectului şi care stabilea preţul gigacaloriei la 203 lei. Prin recurs, primarul şi consilierii locali doresc ca focşănenii să plătească retroactiv, începând cu luna octombrie 2011, un preţ de 399 lei/Gcal. În aceste condiţii, îi las pe focşăneni să decidă cine le apără interesele şi cine lucrează în folosul comunităţii.
ENET este al tuturor focşănenilor şi nu numai al celor abonaţi la această societate. Municipalitatea focşăneană ar trebui să facă din ENET o societate care să ofere servicii de calitate la preţuri accesibile, astfel încât să atragă noi clienţi dintre cei care s-au debranşat. Sitemul centralizat de încălzire reprezintă viitorul şi nu sistemele de încălzire individuale. Așa că edilii nu trebuie să persecute abonaţii sistemului centralizat. Dacă primarul municipiului Focşani nu este în stare să modernizeze acestă societate, ar fi bine să o închidă acum, înainte să cheltuiască bani europeni prin proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare.”


 

  

Sorin Hornea -Prefectul Judeţului Vrancea

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.