Ultima oră

Sînt aşteptate ninsori viscolite, intensificări de vînt şi polei. Pentru prima dată în acest sezon rece

Mihaela Beșleagă
20 ian 2012 2088 vizualizări
Ieri se circula în condiţii de iarnă pe toate drumurile din judeţ u nici un drum nu a fost blocat de zăpadă, iar pe E85 se circula bine ieri u şi astăzi se anunţă polei şi zăpadă pe şosele, aşa încît nu plecaţi la drum cu maşina neechipată cu anvelope de iarnă u amenzile sînt cuprinse între 600 lei şi 8.000 lei, în cazul în care blocaţi un sector de drum

Iarna şi-a arătat colţii pentru prima oară în acest sezon, aducînd ninsori şi polei în noaptea de joi spre vineri. Drumurile din judeţ au fost acoperite cu zăpadă mai ales în zona de nord, la munte, în timp ce la cîmpie, ploaia şi lapoviţa s-a transformat uşor în polei alunecos pe şosele, care a dat  emoţii şoferilor. Vineri, în zori, pe şoseaua E85 se circula cu dificultate, din cauza pojghiţei de gheaţă de pe carosabil, acoperită cu un strat subţire de zăpadă. Şi în municipiul Focşani a nins azi-noapte ca în poveşti, de ajuns ca străzile să fie acoperite cu zăpadă, pentru prima oară în acest an. La sesizarea Poliţiei Rutiere, utilajele de deszăpezire s-au pus în mişcare în timpul nopţii pentru a curăţa drumurile de zăpadă şi pentru a împrăştia material antiderapant, în prima acţiune mai serioasă din această iarnă, săracă pînă acum în precipitaţii. Ieri, pe drumul european E85 se circula bine după intervenţia utilajelor, după cum ne-a dat asigurări şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea, Lucica Chiper. “Pe şoseaua E85, la ora 11.10, la limită cu judeţul Bacău, drumul era la negru. Se mai intervenea pe benzile marginale, pentru îndepărtarea zăpezii. Am monitorizat situaţia şi la limita cu judeţul Buzău. Nu s-au semnalat incidente”, ne-a declarat Lucica Chiper. Ieri s-a acţionat pe drumurile naţionale cu 23 de utilaje pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi pentru împrăştiere de material antiderapant. Mai exact, au patrulat cinci utilaje din baza Adjud, 14 din baza Focşani, două din baza Bîrseşti pentru DN2D Focşani – Lepşa – Ojdula şi încă două autoutilaje Imog pentru DN 23 A Focşani – Ciorăşti. Deszăpezirea drumurilor naţionale este asigurată de firma UMB Spedition Bacău, în urma unui contract multianual pe regiune, semnat la Regionala de Drumuri Naţionale Iaşi. 


„Firma de deszăpezire nu a fost luată pe nepregătite”


Şi reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea au transmis că în judeţ nu sînt drumuri închise sau blocate în urma ninsorilor căzute în ultima vreme, circulaţia autovehiculelor desfăşurîndu-se în condiţii de iarnă pe majoritatea sectoarelor de drum. Pe drumurile judeţene s-a acţionat cu 18 de utilaje cu lamă, respectiv pentru împrăştierea de materiale antiderapante. Pentru a se preîntîmpina evenimentele neplăcute, s-a monitorizat în permanenţă situaţia drumurilor judeţene, au dat asigurări cei de la CJ. Mai mult, aceştia au apreciat „promptitudinea şi eficacitatea” firmei de deszăpezire, SC Sotirex SA, legată de numele consilierului judeţean PSD Victor Roman, care a cîştigat contractul cu CJ în ultimii ani. „În ceea ce priveşte aria noastră specifică de competenţă, respectiv drumurile judeţene, acţiunea de deszăpezire şi intervenţie în urma acestei prime ninsori s-a desfăşurat fără niciun fel de probleme majore, operatorul care asigură servicile de dezăpezire demonstrînd promptitudine şi eficacitate, nefiind luat nici de această dată pe nepregătite. Pentru a asigura în continuare condiţii optime de circulaţie pe drumurile judeţene, în eventualitatea unor noi ninsori mai abundente, vom dispune suplimentarea atît a numărului de utilaje care acţionează în teritoriu, cît şi a cantităţilor de material antiderapant”, a spus Iulian Matache, directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea. Pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, Sotirex încasează în acest an 2,6 milioane de lei, din bugetul Consiliului Judeţean. Şi în municipiul Focşani s-a intervenit în cursul zilei de ieri pe străzi cu utilaje de deszăpezire pentru asigurarea unui trafic normal.


Nu plecaţi la drum fără cauciucuri de iarnă! Amenzi pînă la 8.000 lei


Meteorologii anunţă ninsori viscolite la munte şi polei în restul teritoriului, pînă sîmbătă dimineaţă, inclusiv în judeţul nostru. Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenţionarea meteo pentru toată ţara, valabilă pînă în această dimineaţă la ora 10.00. Fenomenele vizate sînt: ninsori viscolite, intensificări de vînt şi polei. „Ninsorile vor fi mai abundente la munte, unde vîntul va avea intensificări cu viteze de pînă la 80-90 km/h, viscolind sau spulberînd zăpada”, se arată în atenţionarea ANM. În celelalte regiuni precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ploaie şi se va forma polei. Poliţiştii rutieri recomandă participanţilor la trafic să circule cu prudenţă şi să nu plece la drum cu maşinile neechipate cu anvelope de iarnă. Dacă sînteţi surprinşi în trafic, pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără cauciucuri de iarnă, amenzile sînt usturătoare, putînd merge pînă la reţinerea certificatului de înmatriculare. În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, şoferul poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 600 lei – 1.400 lei. În cazul autovehiculelor de transport marfă şi a autovehiculelor de transport persoane, amenzile sînt cuprinse între 2.500 lei – 4000 lei. Dacă fapta constatată are ca efect şi blocarea unui sector de drum, sancţiunea contravenţională este de 5.000 lei – 8.000 lei, plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4487 zile, 13 ore, 11 minute, 13 secunde
de ce minţiţi ieri 20 01 2012 pe drumul intre haret şi panciu nu sa acţionat cu nici un utilaj iar pe E85la ora 5:45nu se vedea nici un gram de antiderapant...hoţi şi mincinoşi ,bine că citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.