Ultima oră

Băuturile alcoolice nu încălzesc organismul. Dimpotrivă

Ziarul de Vrancea
17 ian 2012 1104 vizualizări
O idee preconcepută potrivit căreia este bine să bei puţină vodkă sau ţuică ca să te încălzeşti este pusă acum sub semnul întrebării.

Atunci cînd cineva bea alcool pe vreme rece, senzaţia de căldură resimţită se datorează dilatării vaselor de sub piele, relatează passionsante.be, citat de Agerpres. Căldura astfel absorbită este oarecum "deturnată" din interiorul corpului spre zonele superficiale. Această căldură aşa-zis reconfortantă nu este decît o păcăleală. În realitate, temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 g de alcool băut! Senzaţia de bine resimţită după ingerarea de alcool este de fapt dăunătoare, pentru că reprezintă o scădere a temperaturii corporale şi favorizează riscul hipotermiei, adeseori cu consecinţe grave asupra sănătăţii.
Şi imaginea cîinilor Saint-Bernard, care, cînd pleacă în munţi să salveze vieţi, au la gît o butelcuţă de alcool, ca să încălzească victimele blocate în zăpadă, este înşelătoare. Cînd cineva bea băuturi alcoolice puternice pe vreme rece, mecanismul de protecţie natural şi automat la organelor vitale - aşa-numita termoregulare - este contracarat de efectul vasodilatator al alcoolului. Prin urmare, alcoolul nu este recomandat la munte, pe vreme rece, chiar dacă este vorba doar de vin cald sau grog, încheie passionsante.be.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.