Ultima oră

Culisele arestării comisarului şpăgar de la OPC

Ziarul de Vrancea
23 dec 2011 5696 vizualizări
Comisarul de la Protecţia Consumatorilor nu se dădea în lături să ceară avantaje pentru orice neregulă depistată cînd mergea în control, în special atunci cînd pleca în misiune în afara Focşaniului u de la femeia care l-a acuzat de hărţuire, în lipsa sexului, a vrut apoi termopane de 1.900 lei pentru casa sa de la ţară u comisarul fusese trimis în control după ce mai mulţi clienţi s-au plîns de calitatea tîmplăriei cumpărată de la respectiva firmă u comisarul rămîne în arest de sărbători şi după recursul judecat ieri la Galaţi u magistraţii spun că s-a impus arestarea întrucît exercitarea abuzivă a funcţiei a lezat încrederea publicului în buna funcţionare a instituţiilor statului

Noi elemente ale infracţiunilor comise de Costel Voinea, comisarul de la Protecţia Consumatorilor Vrancea, cercetat penal pentru luare de mită în formă continuată şi de de hărţuire sexuală, au ieşit recent la iveală. Conform probelor strînse de procurorii vrînceni care îl au în vizor pe comisar încă din luna mai, în perioada ianuarie-mai, în două situaţii, pe cînd se afla în exercitarea atribuţiilor specifice de control, a pretins de la George D,  patronul unei societăţi comerciale din Păuneşti, şase kilograme de carne de porc, un bidon de cinci litri de vin şi şase plase din sîrmă sudată. Conform unor informaţii din rîndul anchetatorilor, tranzacţia cu plasa nu s-ar mai fi finalizat, întrucît a apărut denunţul. Tot anchetatorii au stabilit că în perioada octombrie- decembrie 2010, după ce CJPC Vrancea a primit mai multe sesizări privind firma numitei Costinela C., intermediar produse termopan, comisarul s-a deplasat la sediul firmei reclamate “abuzînd de autoritatea sa, sub constrîngerea aplicării unor sancţiuni, în mod repetat, i-a pretins administratorului C. C., fostă Z., favoruri de natură sexuală; în aceeaşi perioadă, întrucît Costinela C. a refuzat favorurile de natură sexuală ale autorului, acesta i-a pretins iniţial suma de 1.000 lei şi ulterior o uşă şi o fereastră de termopan, în valoare totală de 1.900 lei, bunuri pe care le-a primit, pentru a nu-i aplica acesteia sancţiuni, ca urmare a unor plîngeri formulate la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Vrancea, de mai mulţi clienţi ai firmei respective”, se arată în motivarea instanţei care a decis arestarea comisarului acuzat de şpagă şi de hărţuire sexuală. Conform unor alţi martori care au fost audiaţi la Parchet pentru a da declaraţii, “inculpatul V. C. (Voinea Costel) a pretins plase de sîrmă şi de la numiţii B. C., din municipiul Adjud, V. M. din comuna Homocea, C. R., C. M. şi D. C., toţi din comuna Boloteşti. De asemenea, inculpatul i-a pretins numitului Silviu L., din comuna Broşteni, un pachet de 40 de saci cu ciment, în valoare de 880 lei, pentru toate aceste fapte urmînd a fi continuată urmărirea penală şi eventual a fi extinse cercetările faţă de V.C.”, se mai arată în lucrările instanţei. Procurorii spun că au în acest sens declaraţiile de martor, procesele verbale de redare ale convorbirilor telefonice şi alte înscrisuri. Practic, comisarul a fost înregistrat de SRI în timp ce abuza de funcţia sa pentru a cere diverse favoruri.


Comisarul susţine că a cumpărat termopanele


Atît în faza de urmărire penală cît şi la instanţă, comisarul de la Protecţia Consumatorilor a susţinut că atît uşa cît şi geamul de termopan urmau să fie achitate în perioada următoare. Acestea fiind destinate, cel mai probabil, unei camere aflată în construcţie la Ţifeşti, unde domiciliază şi părinţii lui Voinea. “Este vorba despre un geam şi o uşă, care doar astăzi (n.r.-vineri, 16 decembrie), s-a specificat cine şi de unde a cumpărat-o. Casa despre care se face vorbire este o casă din lut. Dimensiunile uşii şi a geamului au fost cele ale uşii şi gemului din lemn, pentru că, nefiind din lemn, ci din lut casa, se putea uşor adauga sau scoate lut”, s-a susţinut în apărarea lui Voinea. Mai mult, Voinea a precizat verbal că urma să achite bunurile cumpărate. Cel puţin tîmplăria de termopan a fost găsită la percheziţia care a avut loc săptămîna trecută, respectiv pe 15 decembrie. Şi alte bunuri dintre cele indicate de martori au fost ulterior identificate, astfel încît judecătorilor le-a fost relativ simplu să ia vineri o decizie în sensul arestării preventive pentru 29 de zile a comisarului şpăgar. Acesta era cunoscut printre colegi că „obişnuieşte” să ceară anumite favoruri de natură materială, motiv pentru care mai mulţi comisari au refuzat să îl mai însoţească în anumite acţiuni de control. Cu toate acestea, nimeni nu a formulat oficial vreo plîngere împotriva lui, semn că asemenea comportamente erau tolerate, chiar dacă nu şi unanim acceptate în instituţie. Şi în lucrările instanţei care a dispus arestarea se arată că acesta a intervenit, pe 5 iunie, pe lîngă un coleg comisar pentru a „rezolva” anumite probleme apărute în urma unui control. Numele celuilalt comisar nu a fost făcut public, însă la dosar există se pare transcriptul unei înregistrări telefonice.


Voinea, suspendat din funcţie


În urma întregii situaţii create în jurul comisarului CJPC Vrancea acesta a fost suspendat temporar din funcţia de comisar. “Ştiam de faptul că unii dintre comisari nu prea mai vor să meargă cu el, dar mi s-a zis că ar avea această atitudine din cauza faptului că este un pic neglijent atunci cînd întocmeşte documentele. Înainte de a debuta scandalul, comisarul Voinea a primit o mustrare scrisă dat fiind faptul că este funcţionar public şi că statutul lor este unul aparte. În urma arestului preventiv comisarul a fost suspendat din funcţia pe care o avea în cadrul unităţii”, ne-a declarat ieri Mirela Bîznă, şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. De altfel şi magistraţii insistă că importanţa atribuţiilor funcţiei deţinute şi exercitarea lor abuzivă lezează încrederea publicului în buna funcţionare a instituţiilor statului. În plus, motivează magistraţii, Costel Voinea ar fi adus „atingere gravă prestigiului funcţiei deţinute şi increderii comunităţii şi corectitudinea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii Coinisariatulul Judeţean de Protecţie a Consumatorilor Vrancea”, motiv pentru care a fost nevoie de o reacţie fermă a organelor judiciare. 


Comisarul şpăgar rămîne în arest de Sărbători


Recursul formulat de apărătorii lui Costel Voinea împotriva deciziei magistraţilor de la Focşani a avut termen ieri la Curtea de Apel de la Galaţi. Judecătorii au decis să-l menţină pe comisar în arest, dar au casat o parte din sentinţa penală prin care s-a dispus arestarea. “Admite recursul declarat de inculpat, casează în parte sentinţa (…) şi în rejudecare a fost înlăturată dispoziţia prin care s-a dispus arestarea preventivă pentru comiterea infracţiunii de hărţurire sexuală. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate”, au precizat reprezentanţii Curţii de Apel de la Galaţi. Cel puţin teoretic, era ultima şansă ca Voinea să fie eliberat sub control judiciar înainte de sărbătorile de iarnă, măsura arestării preventive expirînd pe 13 ianuarie 2012. În motivarea deciziei de a cere arestarea preventivă, procurorii vrînceni au invocat la fond pericolul social al faptei avînd în vedere caracterul repetat al acesteia, cu privire la luare de mită în formă continuată, în timp ce cu privire la natura funcţiei pe care o ocupă “prin faptele pentru care este cercetat Voinea Costel s-a adus o atingere gravă prestigiului funcţiei de comisar în cadrul CJPC Vrancea, fiind afectată grav încrederea comunităţii vizînd corectitudinea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către aceşti funcţionari”, au indicat procurorii la şedinţa de judecată. (G. SAVA, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.