Ultima oră

Nu vă riscaţi sănătatea pentru 8,69 lei

Ziarul de Vrancea
19 dec 2011 1724 vizualizări
Atîta costă examenul pentru depistarea trichinelozei la porci u legea cere asomarea porcilor, însă cei mai mulţi crescători îi sacrifică tradiţional u inspectorii sanitari promit să meargă pe teren pentru a verifica alimentele vîndute în perioada sărbătorilor de iarnă

Apropierea sărbătorilor de iarnă va duce la un consum de carne de porc mult mai mare decît în restul anului, zeci de mii de porci urmînd să fie sacrificaţi în această perioadă. Pentru a evita posibilele îmbolnăviri, medicii de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea recomandă ca după ce porcul este sacrificat, să se recolteze o bucată de carne pentru ca aceasta să fie verificată în laboratoare de specialitate. Examenul pentru depistarea trichinelozei se face la sediul Direcţiei cît şi la circumscripţiile sanitar-veterinare de la nivelul localităţilor. “Examenul în vederea depistării trichinelozei costă 8,69 lei cu tot cu TVA. Direcţia recomandă tuturor micilor crescători de porci să efectueze acest examen pentru a nu avea surprize neplăcute. Cei care nu vor, o fac pe riscul lor. Pentru mai multă siguranţă, recomandăm cetăţenilor să cumpere carne şi produse din carne doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar”, ne-a declarat dr. Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvînt al DSVSA. Trichineloza sau trichinoza este o infecţie cu un vierme parazit care utilizează o gazdă pentru a supravietui şi a se  reproduce. Oamenii se infectează accidental atunci cînd consumă carne de porc, de cal sau de vînat gătită la temperaturi inadecvate şi care conţine larve de Trichinella spiralis. Marii producători care comercializează porci în această perioadă nu pot vinde suinele fără examenul de trichineloză la zi. În plus, cei care sacrifică animalele trebuie să predea mărcile auriculare de la animalele tăiate pentru a exista un control asupra sacrificărilor. Reprezentantul DSVSA Vrancea mai precizează că teoretic, sacrificarea porcilor trebuie să se facă modern, prin asomare, aşa cum se întîmplă în toate ţările din Uniunea Europeană. “Potrivit legii, sacrificarea porcilor ar trebui să se facă prin asomare, dar la micii crescători încă se mai sacrifică tradiţional. Medicii au fost instruiţi, există echipamente, cetăţenii au fost informaţi despre avantajele asomării, dar va mai dura ceva timp pînă la implementarea pe deplin a noului sistem de sacrificare. Pînă la ora actuală (ieri n.r.) nu am primit nici o solicitare pentru a autoriza comercializarea de produse din carne în vreo piaţă din judeţ”, a mai adăugat Adrian Rădulescu.

Inspectorii fac controale la foc automat

Medicii veterinari vor verifica în zilele următoare unităţile de procesare carne, carmangeriile şi măcelăriile, dar şi supermarketurile din judeţ, astfel încît să se limiteze pe cît posibil situaţiile neplăcute generate de consumul unor alimente alterate. În plus, în această perioadă, în colaborare cu alte instituţii de control se fac şi controale în trafic pentru urmărirea transporturilor de animale şi alimente. În ultima săptămînă din an, inspectorii veterinari spun că vor verifica pensiunile agroturistice care organizează mese festive pentru Revelionul 2012, dar şi restaurantele. În plus, în această perioadă, atît la DSVSA cît şi la circumscripţiile veterinare din teritoriu se organizează permanenţă. Şi inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică efectuează pînă pe 30 decembrie controale în unităţile de producţie, de depozitare şi comercializare a alimentelor, dar şi în restaurantele care organizează petreceri de Crăciun şi Revelion.  (Camelia MARIN, Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.