Ultima oră

Garda de Mediu Vrancea cere Ministerului să protejeze brazii

Ziarul de Vrancea
19 dec 2011 1125 vizualizări
Pepiniere de brazi în locul pădurilor, este soluţia instituţiei de Mediu

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vrancea a propus atît Ministerului Mediului şi Pădurilor cît şi Comisariatului Naţional al Gărzii de Mediu să ia într-un fel sau altul atitudine faţă de afacerea de sezon “bradul”. An de an se taie sute de mii de brazi din păduri, iar de plantat la loc nu se prea obişnuieşte. Chiar şi dacă sînt plantaţi, brazilor le trebuie între 7 şi 10 ani pentru a ajunge la dimensiuni optime pentru transformarea lor în pomi de iarnă. “Am înştiinţat instituţiile superioare cu competenţe pe linia protecţiei mediului să încerce să schimbe ceva în modul în care se realizează acest comerţ de sezon. Am propus ca brazii să se vîndă în mod civilizat, aşa cum se întîmplă în ţările din occident. Mai precis, vrem ca de la anul brazii să se vîndă la ghiveci, să fie folosiţi în casă de Crăciun după care să fie plantaţi de oameni în curte. De asemenea, am propus să nu se mai taie din păduri ci doar din pepiniere”, a declarat Aurel Cristian, directorul Gărzii de Mediu Vrancea. În sprijinul afirmaţiilor sale vine şi peisajul sumbru de după sărbătorile de iarnă cînd prin oraş sînt aruncaţi brazii care ne-au bucurat sărbătorile. În unele judeţe din ţară au apărut brazii de închiriat, aşa încît după sărbători ghivecele pot fi retrunate. Silvicultorii spun că aceşti pomi pot fi plantaţi după trecerea sărbătorilor, fapt care reprezintă un adevărat dar făcut naturii. Aceştia au şi un sfat pentru cei care preferă brăduţul la ghiveci: atît la achiziţionare cît şi pentru replantare trebuie avută în vedere aclimatizarea întrucît coniferele nu rezistă la diferenţele mari de temperatură într-un interval scurt de timp. Pînă acum Garda de Mediu a efectuat mai multe controale în parteneriat cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean în care au fost găsiţi mai mulţi comercianţi “cu probleme”. Şeful instituţiei de Mediu spune că vînzători de brazi sînt cu documentele “la zi”, mai puţin autorizaţia emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). “Comercianţii nu aveau autorizaţie de la APM şi au primit avertisment. Autorizaţia costă  100 de lei, iar amenda pleacă de la 5.000 lei pentru lipsa documentelor. Nu cred că rentează să nu fii acoperit din punct de vedere legal”, a mai adăugat Aurel Cristian. Controalele vor continua şi în zilele următoare, mai ales că pieţele au fost “inundate” de pomi de iarnă. În funcţie de mărime, aceştia ajung să coste de la 60 pînă la 150 de lei, însă există şi brazi de peste o mie de lei. De la sfîrşitul lunii noiembrie, în cadrul acţiunii “Scutul pădurii”, poliţia a confiscat mii de pomi de iarnă tăiaţi ilegal din pădurile statului sau ale obştilor vrîncene. (C. MARIN, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 4517 zile, 21 ore, 9 minute, 17 secunde
astazi, 20 12 2011 in curtea comisariatului, un domn comisar cara de mama focului brazi, intr-o masina.Din acestia, de care zic sa nu-i taiem....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.