Ultima oră

Paradă militară de 1 Decembrie pe Bulevardul Cuza Vodă

Mihaela Beșleagă
29 nov 2011 2831 vizualizări
Manifestările de Ziua Naţională vor începe joi la ora 10.30 şi se vor încheia cu defilarea Gărzii de onoare şi un concert de fanfară u traficul rutier pe Cuza Vodă va fi blocat între orele 10.15-11.30 u elevii de la Popeşti, Urecheşti şi Odobeşti vor urmări un film istoric documentar, iar cei din Focşani sînt implicaţi în diverse activităţi artistice şi sportive dedicate Marii Uniri

Instituţiile judeţene au conturat programul manifestărilor care vor avea loc la Focşani joi, 1 Decembrie, cînd romanii sărbătoresc Ziua Naţională. Iniţial, ceremoniile urmau să aibă loc în Piaţa Unirii, însă programul a fost dat peste cap de parada militară şi defilarea care nu s-ar fi putut desfăşura pe Bdul Unirii, aşa încît a fost aleasă locaţia de anul trecut, Bulevardul Cuza Vodă şi statuia Independenţei din faţa Tribunalului, unde vor avea loc şi depuneri de coroane de flori. Manifestările de 1 Decembrie vor începe la ora 10.30 şi vor ţine pînă în jurul orei 11.15 şi vor cuprinde oficierea unei slujbe religioase, depuneri de coroane, discursurile oficialităţilor, defilarea Gărzii de onoare şi un scurt concert de fanfară. În acest an va ieşi în evidenţă parada militară, o manifestare mai amplă în comparaţie cu alţi ani, precum şi o expoziţie de tehnică de război. Totodată, începînd cu ora 11.00, la fostul Cinema Balada, focşănenii sînt invitaţi la un spectacol festiv dedicat Zilei Naţionale a Romaniei. Pentru şoferi este bine de ştiut că traficul rutier pe Bdul Cuza Vodă va fi interzis joi între orele 10.15-11.30. Pentru 1 Decembrie, autorităţile municipale au început să decoreze deja oraşul cu steguleţe. Manifestările din acest an sînt organizate de Garnizoana Focşani, Prefectura şi Consiliului Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani. Cu acest prilej, Jandarmeria Vancea va participa la ceremonialul de defilare organizat de Garnizoana Focşani,  cu un pluton de 22 de cadre. Jandarmii vor depune coroane şi la Monumentul Eroilor din localităţile Adjud, Panciu şi Mărăşeşti. De asemenea, în garda de onoare va participa şi un ofiţer şi 18 subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectura a trimis invitaţii la ceremoniile din Focşani şi reprezentanţilor Guvernului de la nivel central, însă e puţin probabil ca cineva de rang înalt să ajungă în Vrancea, de altfel la fel ca în fiecare an, întrucît manifestările cele mai importante vor avea loc la Alba Iulia. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor romanilor din Transilvania şi întreg Banatul cu Romania. Tot în acelaşi an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit într-un singur stat.


Elevii, invitaţi la film şi spectacole de Ziua Naţională


Casa de Cultură „C. C. Giurescu” din Odobeşti pregăteşte o surpriză elevilor din şcolile generale din Popeşti şi Urecheşti, dar şi celor din Odobeşti, cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Întrucît joi elevii vor avea liber şi nu vor merge la cursuri, caravana cu filme va poposi la Şcoala nr. 1 Popeşti la ora 8.30, unde va fi prezentat filmul documentar „Eroi au fost, eroi sînt încă”, cu o durată de 25 de minute. Filmul prezintă principalele evenimente care au marcat istoria romanilor, iar la final apar toate monumentele istorice din judeţ. Acelaşi film documentar poate fi văzut şi de elevii de la Urecheşti, de la ora 11.00. La Casa de Cultură Odobeşti, de la orele 15.00 şi 17.00, poate fi urmărit acelaşi film documentar, apoi va rula comedia „Prietenie cu folos”. De asemenea, şi elevii din şcolile şi liceele din Focşani vor participa la diverse activităţi menite să celebreze Ziua Naţională, între 30 noiembrie şi 2 decembrie. Astfel, astăzi la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” se va vernisa expoziţia de desene „1 Decembrie – lumină şi culoare”, iar la Colegiul „Edmond Nicolau” are loc Cupa „1 Decembrie” la baschet. Tot astăzi, la Şcoala nr. 3 are loc o întîlnire cu muzeografi de la Muzeul Unirii şi Cupa „1 Decembrie” la volei, la Şcoala „Alexandru Vlahuţă” are loc activitatea artistică „Sărbătoarea romanilor”, iar Şcoala „Ştefan cel Mare” va găzdui o expoziţie de carte şi foto-documente dedicate Unirii. Ieri, la Colegiul „Al. I. Cuza” a avut loc concursul „Anul 1918 în istoria romanilor”, iar vineri, 2 decembrie, la Liceul cu Program Sportiv va avea loc un spectacol de poezii, muzică şi teatru, intitulat „Uniţi în cuget şi-n simţiri”. De asemenea, şi elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna”  au sărbătorit în avans Ziua Naţională. Activitatea a debutat cu o veritabilă lecţie de istorie tradusă în limbaj mimico-gestual de profesoara Lonia Popescu. Elevii, îmbrăcaţi în costume populare, îndrumaţi de profesorul de religie Radu Bîrsă, au dansat Hora Unirii, fluturînd steaguri tricolore. (Mihaela BEŞLEAGĂ)

Ofiiciile poştale, închise joi, 1 Decembrie


Poşta Romană comunică faptul că în data de 1 decembrie, de Ziua Naţională a Romaniei, toate oficiile poştale şi subunităţile poştale subordonate acestora vor fi închise. “În consecinţă, este posibil ca trimiterile poştale, prezentate în datele de 29 şi 30 noiembrie, să înregistreze timpi mari de circulaţie, context în care se va acorda o atenţie sporită pentru distribuirea coletelor poştale care conţin alimente (datorită gradului sporit de perisabilitate). De asemenea, presa cotidiană şi periodică ce va apărea în data de 1 decembrie va fi distribuită pe 2 decembrie”, se arată într-un comunicat al Poştei Romane. (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.